Direktlänk till inlägg 7 november 2011
Detta receptet hittade jag i VeckoRevyn nummer 24 (11 November) 2o1o.
Jag tycker att det är gott med Lussekatter, men jag har hellre Kardemumma i istället för saffran.
Cirka 48 bullar eller 4 längder.
Du behöver:
5o g jäst.
175 g Arla smör.
5 dl Arla ko gammaldags mjölk.
2 paket saffran, 1 g
1 ½ dl strösocker.
½ tks salt.
1 ägg.
15-16 dl vetemjöl.
Russin eller mandelspån till garnering.
Ägg till pensling.
Gör så här: Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, cirka 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att den löser sig. Tillsätt saffran, socker, salt, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Låt jäsa övertäckt cirka 3o minuter. Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och baka ut lussekatter eller längder, till exempel flätor. Lägg dem på plåtar ed bakplåtspapper. Tryck ner ett russin i varje ända på lussekatterna. Låt jäsa 3o-4o minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg. Strö mandelspån på flätorna. Grädda bullar i mitten av ugnen 5-7 minuter och flätor i nedre delen av ugnen 15-2o minuter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|