Direktlänk till inlägg 15 oktober 2009

IDROTTSPROFFS-METODEN SLUTA ÄLTA

Av Linda - 15 oktober 2009 14:42

Nu när jag har läst ut CHIC nummer 17 (13 Augusti) 2oo9, kom jag till den här artikeln som handlade om ältande. Jag kände igen mig lite grann och jag tror att det är fler som kommer göra det, så därför tänkte jag skriva ner vad jag kunde läsa i artikeln.


"Vad gjorde jag fel, varför gick det så här, vad hände..." Stopp! Det är dags att släppa motgångarna och se framåt. Att älta är sååå 2oo8, darling!

Artikeln är skriven av Helena Skoog.

 

De misslyckas, förlorar, ja gör riktigt dåligt ifrån sig - ibland under lång tid, ibland under några av deras viktigaste sekunder. Ändå dyker de upp igen, gör nya försök, och tycks inte alls minnas tidigare pinsamheter och motgångar. Finns det något vi kan lära oss av elitidrottarnas sätt att misslyckas och sedan snabbt gå vidare? Helt utan att älta?

 

Till exempel: Killen du dejtar dumpar dig för någon annan, du blir ledsen, men skakar av dig chocken och tar dig ut och träffar någon ny - utan att se tillbaka. Du blir utskälld på jobbet, men redan dagen efter gör du så bra ifrån dig att du blir befordrad. Och kritiken, den är som bortblåst.

Ja, det låter skönt. Men hur gör de då?

- Först och främst är det viktigt att acceptera att det som redan har hänt går inte att förändra - oavsett hur mycket man ältar. Däremot kan man alltid lära sig av sina misstag. Man kan göra en konstruktiv analys av det som skett istället för att älta, vilket bara för med sig negativa känslor, säger idrottspsykologen Carolina Lundqvist och förklarar hur idrottsmän tänker:

- Under en match finns det sannolikt även saker som man har lyckats med, trots förlusten, bra saker som man kan ta med sig, fokusera på och bygga självförtroende av.

Oavsett vad det är som har hänt så gäller det alltså att hitta det som faktiskt fungerade, det som du gjorde bra.

 

Men hur undviker man att älta en motgång för att istället fokusera på nästa prestation?

- Våra tankar kan vi styra med vilja, även om det ofta kräver en hel del träning - framför allt om en person är van att falla in i ett ältande tankemönster vid motgångar. Det första steget för att förvandla sina tankar är att bli medveten om vilka tankegångar man faktiskt har. Långt ifrån alla är medvetna om vad de egentligen tänker utan tankarna dyker upp automatiskt och påverkar oss utan att vi märker det själva.

- Att kartlägga sina tankemönster, till exempel genom att skriva ned dem och i vilka situationer de uppstår, kan vara ett bra sätt att börja. Därefter bör man fundera på vilka tankegångar som faktiskt hjälper och vilka som stjälper framtida prestationer, och medvetet börjar träna sig att tänka i mer konstruktiva tankebanor vid kritiska situationer. Eftersom tankemönster ofta har vants in under många år brukar det krävas en hel del träning för att de nya, konstruktiva tankarna ska bli automatiska.

 

När proffsidtottare behöver skärpa sig mitt under en tävling eller match har många av dem knep att ta till. Robin Söderling gömmer huvudet under en handduk för att fokusera, och Carolina Klüft slår sig på benen. Självklart går det att hitta sin egen speciella metod för att koncentrera tankarna på det som händer just nu.

- Uppmärksamheten är en begränsad resurs, vilket innebär att vi inte kan fokusera på alltför många saker samtidigt. Många idrottare väljer därför att fokusera på sin andning när de känner att tankarna virvlar iväg. Ett annat tips är att fästa blicken på ett föremål och fokusera på det, säger Carolina Lundqvist, som också har ett bra tips på hur man kan tänka om nervositeten tar överhand:

- Att sätta prestationen i ett större perspektiv brukar vara bra. Vem kommer ihåg det här om tio år, eller ens om en vecka? Kommer jag att dö om jag skulle göra ett misstag?...

 

4 KNEP SOM FÅR SLUT PÅ ÄLTANDET!

1. Skaffa personliga rutiner

Skaffa rutiner inför prestationer. Vad gör du och vad vill du tänka på morgonen innan du ska prestera? Timmarna innan? Minuterna innan? Genom att fokusera på rutinen får du hjälp att fokusera framåt istället för bakåt.

2. Hitta rätt fokus

Fokusera på din egen prestation. Vad kan du göra för att prestera maximalt utifrån dina förutsättningar? Har du förberett dig bra och presterat ditt bästa kan du inte göra mer.

3. Acceptera mera

Acceptera att det som har hänt har hänt och inte går att förändra. Acceptera att det är mänskligt att inte prestera maximalt 1oo procent av gångerna - det finns ingen supermänniska som klarar det.

4. Kom ihåg det som gick bra

Lär dig av dina misstag istället för att slå dig själv i hvudet med dem. Beröm dig själv när saker går vägen så bygger du upp ditt självförtroende.

 

  

  

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Linda - 19 maj 2014 21:34


   Min absoluta drömväska ALLA kategorier    En Chanel-väska kommer jag definitivt äga en dag!  #Chanel #Chanelbag ...

Av Linda - 30 november 2013 22:30

Idag åkte jag in till stan då jag inte vart där på länge. Utbudet är mycket bättre inne i stan också, och nu innan Jul är det så mysigt att gå där inne med all julpyntning som är. Vill helst åka till stan minst en gång när jag är hemma i Göteborg. Ja...

Av Linda - 28 november 2013 22:30

Idag var det dags att åka hem till Göteborg igen, sista gången innan jul. Då jag är sjukskriven nu behöver jag komma bort lite, och då passar det jättebra att åka hem. Som vanligt har jag gått en sväng på Torget som jag brukar göra när jag kommit hit...

Av Linda - 11 oktober 2013 23:30

Om det blev lite shopping igår kan man ju säga att jag tog igen det idag - med råge!! Haha, det blev en del. Var inne i alla möjliga butiker idag där jag kollat runt. Dock så har inte nåt vart särskilt dyrt utan jag har kommit undan väldigt bra ändå....

Av Linda - 10 oktober 2013 22:45


Tidigare idag åkte jag hem till Göteborg så som vanligt gick jag ner till Torget nu på kvällen för att kika lite. Hann inte med så många butiker idag fast å andra sidan har jag ju hela helgen på mig. Däremot såg jag att Vero Moda hade 5o% på ALLT i h...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards