Direktlänk till inlägg 16 april 2012

Det nya förhållandet: Nästan-ihop

Av Linda - 16 april 2012 17:34

Jag har fått en förfrågan att skriva denna artikeln från en läsare, och självklart skriver jag artikeln då jag ändå har tidningen. Artikeln hittade jag i Cosmopolitans Januari nummer 2010.


Ni vill ha varandra - men inte så mycket att ni är ett par. I dag är allt fler nästan-ihop. Men hur bra är den nya relationstrenden för dig? Cosmo undersöker.

Artikeln är skriven av Camilla Björkman.

 

"Det är som att vi är tillsammans ... Men han är inte min kille".

Är det ungefär så du refererar till mannen som du träffar? Som ett mellanting mellan dejt och pojkvän? Någon du gillar - men inte tillräckligt mycket för att vara tillsammans med? Då kan du vara en av många som halkat på en växande relationstrend: att vara nästan-ihop.

 

Förr kunde det kallas KK - "knullkompisar". Ni sågs när ni var sugna på lite action, men det var också det enda som stod på menyn. Hålla i handen på stan och gå på parmiddagar? Nicht. Det var sex men inte känslor, i bästa fall från bådas håll.

Men på senare år har gränserna suddats ut mellan att ha ett stadigt förhållande och att ses för att bara ligga. Kanske träffas ni för en mys-film-sex på söndagen, äter lunch på onsdagen och går hem tillsammans efter en utekväll på fredagen. Däremellan är han den du ringer när du vill prata av dig, klaga på en kompis eller behöver akuthjälp när datorn har dött. Precis som...

... En pojkvän? Ja, en oinvigd skulle säga att ni är tillsammans. Men trots att ni gärna gör saker som ett "traditionellt" par gör - allt från att laga falukorv och makaroner till att utforska varandras intimare delar - vill ni inte gå så långt att ni säger att ni kilar stadigt.

 

Några som kan kalla sig "nästan-ihop" är Nina, 28, och hennes dejt Carl. De träffades på en klubb i Göteborg, vaknade upp tillsammans dagen efter - och har sedan dess setts en till två gånger i veckan. Det var fyra månader sedan. Ändå kallar de sig inte ett par.

- I början tänkte vi nog att det kunde bli något mer, säger Nina. Men det var som att det där med förhållande rann ut i sanden. Vi pratade om det och kom fram till att vi nog inte var menade för varandra, men att vi verkligen gillar att träffas.

Så är hon kär?

- Ja och nej. Jag tycker verkligen om honom, Vi har kul tillsammans och har bra sex. När han reser bort saknar jag honom. Men jag ser honom inte direkt som pappan till mina barn. Så kär är jag inte.

 

Varför väljer allt fler att vara nästan-ihop? Om två personer gillar varandra, varför inte bli tillsammans? En av anledningarna, tror Livia Oláh, docent och forskare i familjedemografi vid sociologiska institutionen på Stockholms universitet, är att vi inte direkt måste.

- Vi har ingen press på oss att gifta oss och skaffa barn, varken från samhället eller från familjen, säger hon. I dag känner sig en 35-åring som en 20-åring när det kommer till att stadga sig och tänker: "Det är ingen brådska, jag är fortfarande ung". 

 

Livia Oláh lägger till att kvinnor har mycket större möjligheter i dag. Allt från att plugga och resa till att göra karriär - saker som inte nödvändigtvis involverar en man.

- Vi lägger mer tid på att förverkliga oss själva, säger hon. Då blir det inte vika viktigt att ha ett stadigt förhållande.

Dessutom: Det vimlar av män runtomkring dig - på jobbet, bussen, nätet... Att säga ja till din dejt skulle vara att säga nej till alla andra. OCh tänk om gräset är grönare någon annanstans? om det finns en ännu hetare, smartare och snällare drömprins där ute? Bättre då att inte binda upp sig. Hålla andra dörrar öppna med stort M dyker upp. Eller?

- Många har så höga förvätningar på kärleken, tror Livia Oláh. Du vill absolut vara säker på att den du träffar är din drömpartner. Att kärleken ska kännas på ett speciellt sätt. Gör den inte det, då vill du heller inte binda dig. 

 

Okej, det där med att vara nästan-ihop har ändå sina fördelar. Du får allt det härliga med ett förhållande - kärlek, sex och vänskap - men utan att binda upp dig och missa allt annat roligt i livet (och det finns ju så mycket!). Samtidigt finns det en tråkig likhet mellan det traditionella KK-förhållandet: Risken är stor att en av er vill mer än den andra och blir sårad på kuppen.

Så är det för Katrin, 26, som har varit nästan-ihop med sin dejt i några månader.

- Han vill mer, konstaterar hon med en irriterad suck. Förra veckan dök han upp oanmäld på mitt jobb och ville äta lunch med mig. Och han tjatar om att han vill lära känna mina kompisar. Jag vet att det är dags att ta "snacket", men jag skjuter upp det hela tiden. 

För Peter, 29, har det varit samma sak. Vid ett tillfälle var det till och med uttalat att han och tjejen ifråga inte skulle vara tillsammans. Själv hade han två andra tjejer på gång.

- En kväll låg vi och hade sex när hon plötsligt började gråta, berättar han. Vad jag sa? Ingenting - jag ville inte öppna den lådan. men det var uppenbart varför hon grät. Och jag kunde inte ge henne det som hon ville ha.  

 

A och O för ett lyckat nästan-förhållande är alltså att vara helt ärliga mot varandra. Hellre ta ett snack och klargöra var ni står än att riskera ett krossat hjärta - vems det än må vara. Så hur säger du att du bara vill vara nästan-ihop, när han gått och kärat ner sig i dig? Det må låta trist, men det finns bara en (snäll) lösning: Säg som det är.

- Tyvärr är det nästan alltid en part som vill mer än den andra, säger Simona Ahrnstedt, legitimerad psykolog. Det är därför det är så svårt att få ett sådant förhållande att fungera i längden. Jag tycker faktiskt att det är schysstaste som du kan göra är att avsluta det.

 

Om det är omvänt då? Att du vill bli ihop men han verkar trivas utmärkt som det är? Var inte rädd för att fråga. Bättre att få reda på sanningen direkt än att slösa tid på någon som har andra planer. Livet är för kort, trots allt.

- Risken är förstås att du inte får ett ärligt svar eftersom han inte vill såra dig, säger Simona Ahrnstedt. Verkar han trivas som det är så blir det nog inte mer från hans sida. Gå vidare!

Lika viktigt, begå inte misstaget och tro att du kan få honom att ändra åsikt.

- Säger han att han inte vill vara tillsammans - oavsett vad anledningen är - då menar han också det, säger Peter. Då är det bättre att göra slut helt och hållet, något annat är att göra dig själv en björntjänst.

 

Alternativet är att ni testar att vara ihop på riktigt. Det värsta som kan hända är att det inte fungerar. Eller så blir det tvärtom - ni faller för varandra. Som för Frida, 26, som i höstas blev tillsammans med John efter en sommar av att nästan vara ihop.

- Han velade, jag velade - till slut sa vi bara: "Äh, nu kör vi på riktigt!" säger hon. I dag fattar jag inte att vi strulade så länge. Jag är jättekär!

 

Det ultimata är så klart om ni båda ligger på samma nivå. Så länge ni båda mår bra av det. Men, var inte nästan-ihop med någon bara fröa tt du inte vågar vara ensam.

- Är du inte nöjd med din partner, då tycker jag hellre att du ska gå vidare och hitta den som du verkligen vill vara ihop med, säger Livia Oláh. Men var också lite realistisk - drömprinsen kommer inte alltid ridande på en vit häst. Tycker du om honom och kan se en framtid med honom, varför inte?...

 

 

  

 
 
madeleine

madeleine

16 april 2012 20:16

Tack så jättejättemycket för du har hjälpt mig med det här, letat upp tidningen och skrivit den och allt! Jag är verkligen jättetacksam, nu har jag ett roligt ämne att prata om på nationella ;) och jag lovar att om du behöver hjälp med att någon ska skriva en artikel som du inte har men som jag har så ställer jag upp!

http://mmdu.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Linda - 19 maj 2014 21:34


   Min absoluta drömväska ALLA kategorier    En Chanel-väska kommer jag definitivt äga en dag!  #Chanel #Chanelbag ...

Av Linda - 30 november 2013 22:30

Idag åkte jag in till stan då jag inte vart där på länge. Utbudet är mycket bättre inne i stan också, och nu innan Jul är det så mysigt att gå där inne med all julpyntning som är. Vill helst åka till stan minst en gång när jag är hemma i Göteborg. Ja...

Av Linda - 28 november 2013 22:30

Idag var det dags att åka hem till Göteborg igen, sista gången innan jul. Då jag är sjukskriven nu behöver jag komma bort lite, och då passar det jättebra att åka hem. Som vanligt har jag gått en sväng på Torget som jag brukar göra när jag kommit hit...

Av Linda - 11 oktober 2013 23:30

Om det blev lite shopping igår kan man ju säga att jag tog igen det idag - med råge!! Haha, det blev en del. Var inne i alla möjliga butiker idag där jag kollat runt. Dock så har inte nåt vart särskilt dyrt utan jag har kommit undan väldigt bra ändå....

Av Linda - 10 oktober 2013 22:45


Tidigare idag åkte jag hem till Göteborg så som vanligt gick jag ner till Torget nu på kvällen för att kika lite. Hann inte med så många butiker idag fast å andra sidan har jag ju hela helgen på mig. Däremot såg jag att Vero Moda hade 5o% på ALLT i h...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24
25
26 27 28 29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards