Direktlänk till inlägg 9 maj 2011

I SPÅREN AV BOTOXMANIN

Av Linda - 9 maj 2011 22:04

Nu när jag har läst ut Plaza Kvinnas Oktober nummer 2o1o, kom jag till den här artikeln som handlade om I spåren av botoxmaning. Det var rätt intressant att läsa om tyckte jag, så jag tänkte skriva ner vad jag kunde läsa i artikeln.


Under det senaste decenniet har botox gått från kritiserad trend till var och varannan kvinnas främsta vapen i kampen mot rynkor. "Alla" gör det - men sen då? Hur påverkar botox vår hälsa och vårt åldrande i det långa loppet? Och vad händer när man bestämmer sig för att sluta? Plaza Kvinna reder ut begreppen kring vårt vanligaste skönhetsingrepp.

Arikeln är skriven av Charlotta Jakobsson.

 

Ett näst intill riskfritt sätt att eliminera rynkor och oönskade linjer - så ser många på Botox idag; och följaktligen har de sm sprutorna blivit en av världens vanligaste skönhetsingrepp. Bara i Sverige ökade antalet sålda doser från cirka fem miljoner till cirka sex och en halv miljoner mellan år 2oo7 och 2oo9, enligt Apoteket. De varnade rösten som hördes när Botox, som tidigare främst använts i medicinskt syfte, började bli populärt som kosmetisk behandling har näst intill tystnat, och idag handlar diskussionerna för eller emot Botox ofta om de rent estetiska aspekterna. 

 

Men riktigt så enkelt är det inte. Botox, som egentligen är  varumärkesnamnet för substansen botulinumoxin typ A, är i sin ursprungliga form ett av de starkaste naturliga gifterna som existerar. I sin renaste form skulle blott tolv kilo botulinumtoxin kunna ta kål på hela jordens befolkning. Den variant av botulinumtoxin som används i kosmetiskt syfte är dock väldigt försvagad, och är allmänt ansedd att vara så gott som riskfri att använda. En faktor som dock framhållits av kritiker är att Botix inte har använts tillräckligt länge för att man säkert ska kunna se alla dess biverkningar, I år är det 3o år sedan Botox för första gången användes i medicinskt syfte; då för att behandla okontrollerat blinkande och skelögdhet. I slutet av 8o-talet godkände FDA, den amerikanska mat. och hälsovårdsmyndigheten, Botox för dessa användingsområden. Snart iakttogs också dess effekt på rynkor, men det var inte förrän 2oo2 som FDA godkände Botox för "tillfällig förbättring av medelsvåra till svåra rynkor mellan ögonbrynen".

 

Till skillnad från plastikkirurgi, som före Botox var det enda alternativet för den som ville föryngra sitt utseende, är botox en snabb procedur med minimal återhämtningstid, vilket bidragit till dess exlosionsartade ökning i popularitet, Att otaliga kändisar dessutom har gått ut och berättat att de använder Botox har säkerligen också öppnat mångas ögon för ingreppet men baksidan av intresset är att användandet har ökat utom kontroll. Botox, som verkar genom att blockera nervimpulser till musklerna, och därmed minskar eller eliminerar muskelsammandragningar i området där det injiceras, går idag att få tag på, på många sätt. Eftersom det är ett läkemedel ska injektioner både förskrivas och utföras, eller övervakas, av legitimerad läkare - men så är långtifrån fallet. Förutom att det finns en hel del okvalificerade personer som lägger Botox går det också att beställa hem Botox själv genom nätet i många länder. Och så kallade Botox Parties, där flera personer samlas i hemmiljö för att bli injicerade tillsammans, har blivit så vanligt i USA att den amerikanska hudvårdsakademin har gått ut och kritiserat dessa för att vara opassande och potentiellt farliga för patienterna.

Naturligtvis för detta till extremerna, men som alla läkemedel har Botix biverkningar och även använt det på säkraste av sätt; injicerat av en erfaren, kvalificerad läkare, så finns det risker. Till de vanligaste tillhör de rent estetiska biverkningarna, som hängande ögonlock och sneda pannor och mungipor. Denna typ av biverkningar korrigeras oftast av sig själv efter en till två månader, men är jobbig att leva med under tiden.     

 

Magnus Hober är legitimerad läkare och specialist i plastikkirurgi. Han driver kliniken Improva Plastikkirurgi och har injicerat Botox sen 1998.

- Man kan säga att rätt använt av en utbildad läkare så är Botox i stort sett riskfritt. I användning för kosmetiskt syfte ger man dessutom pyttesmå doser jämfört med till exempel vissa medicinska användningsområden. Nackdelen kan vara om någon lägger det på ett sätt som ger en oönskad effekt, till exempel om patienten vill se piggare ut, men får hängande ögonlock eftersom läkaren har lagt för mycket Botox i den muskel som drar ihop pannan. Det är inte farligt men det är en icke önskvärd effekt och naturligtvis jobbigt för patienten.

Magnus Hober anser inte heller att riskerna med Botox ökar vid kontinuerlig användning över lång tid.

- Tvärtom, använt på rätt sätt kan det istället förbättra. Till exempel argrynkan mellan ögonbrynen, som är det vanligaste man söker för; om man går runt med den tillräckligt länge så kommer det att kvitta om man slappnar av muskulaturen med Botox, man har redan fått en fåra som inte går att sudda ut. Om man däremot hade behandlat i tid så hade man kanske sluppit det.

 

Finns det någon risk att Botox istället påskyndar hudens åldrande, genom att förslappa musklerna som inte används?

- Nej. Man skulle potentiellt kunna uppnå den effekten om man behandlade andra muskler i kroppen, men runt ögonen och mellan ögonbrynen så finns inte den risken anser jag. Vi ser lite annorlunda på Botox nuförtiden också jämfört med när man började använda det kosmetiskt; man försöker inte längre göra folk som en död mask utan istället minska överaktiviteten. Annars ser man konstig ut.

 

Margareta Frohm Nilsson, hudläkare på akademikliniken och överläare på Karolinska Universitetssjukhuset, håller med om att de estetiska effekterna bara är fördelaktiga vid långt användande.

- Man har bara vinst med att använda Botox även om man sen väljer att sluta efter ett tag. Då har man ju redan fördröjt åldrandet genom att inte bygga på de rynkor som annars skulle byggts på.

Hon menar också att den oro som initialt fanns inför Botox hälsopåverkan på lång sikt var obefogad.

- Man har använt det tillräckligt länge nu för att se att det inte finns några farligt, långsiktiga biverkningar. Ingenting tyder på att risker och biverkningar ökar vid lång användning.

 

Alla är dock inte överens om riskfriheten med Botox. Den icke-vinstdrivande konsumentupplysande organisationen Public Citizen uppmärksammade 2oo7 att ett flertal allvarliga följder av både kosmetisk och medicinsk Botoxanvändning rapporterats, däribland några dödsfall. Hurvida dödsfallen är Botoxrelaterade eller inte, är inte helt fastslaget men biverkningarna som rapporterats beror på att Botoxet som injicerats har spridit sig till andra delar av kroppen.

- Botulinumtoxin har länkats till biverkningar vilka inkluderar förlamning av andningsmuskler och problem att svälja, vilket kan orsaka att mat och dryck hamnar i luftstrupen och lungorna, där de leder till lunginflammation. Våra analyser av FDA:s data visade att läkemedelstillverkarna hade rapporerat 18o fall av allvarliga biverkningar i USA, varav 16 dödsfall. Alla patienter borde känna till de här riskerna, skriver Sidney Wolfe, läkare och ordförande i Public Citizens hälsoforskningsgrupp.

 

Efter påtryckningar gick FDA så sent som förra året med på att skicka ut varningsbrev till behandlande läkare samt även märka läkemedlet med varningstexter.

- Den här informationen kommer att underlätta för båda läkare och patienter att ta bättre underbyggda beslut om balansen mellan fördelaren och riskerna med de här läkemedlena, menar Peter Laurie, legitimerad läkare och vice direktör för Public Citizens hälsoforskingsgrupp.

 

Även på EU-nivå har problemet uppmärksammats, och till exempel i Danmark har man konstaterat att mörkertalet för dessa allvarliga biverkningar förmodligen är stort. Margaretha Frohm Nilsson ställer sig dock tveksam till att korrekt kosmetisk användning av Botox skulle kunna få denna typ av bicerkningar.

- Det låter osannolikt. Då måste man ha injicerat helt felaktigt.

 

I slutändan kan man konstatera att även om det är en snabb och enkel procedur så är en Botoxinjektion trots allt ett skönhetsingrepp, och även om man genom att välja en erfaren, utbildad läkare kan minimera riskerna med användandet av Botox så går det inte att eliminera dem helt. Och trots att effekten inte ännu visat sig påverka vare sig hälsan eller huden på längre sikt; så ökar naturligtvis riskerna för att någonting ska gå fel ju fler gånger man väljer att lägga sig under sprutan. Kanske har vi heller inte sett utvecklingen över en tillräckligt lång tidsperiod för att med säkerhet kunna säga hut Botox påverkar oss på sikt. Få skulle tänka att en större skönhetsoperation är helt riskfri; och likaså är det viktigt att inse att valet mellan Botox eller inte, inte inbart är en estetisk fråga...

 

  

 
 
Ingen bild

Veronica

18 september 2014 10:05

Grymt skrivet!!! Väldigt bra info också. Har själv börjat bli insatt i det här med botox då jag ska göra min första behandling snart. Här läste jag intressant info; www.botoxguiden.se/rynkbehandling-rynkor/ och det verkar inte alls vara så farligt som många tror :D

Linda

24 oktober 2014 19:13

Roligt att du gillade artikeln =)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Linda - 19 maj 2014 21:34


   Min absoluta drömväska ALLA kategorier    En Chanel-väska kommer jag definitivt äga en dag!  #Chanel #Chanelbag ...

Av Linda - 30 november 2013 22:30

Idag åkte jag in till stan då jag inte vart där på länge. Utbudet är mycket bättre inne i stan också, och nu innan Jul är det så mysigt att gå där inne med all julpyntning som är. Vill helst åka till stan minst en gång när jag är hemma i Göteborg. Ja...

Av Linda - 28 november 2013 22:30

Idag var det dags att åka hem till Göteborg igen, sista gången innan jul. Då jag är sjukskriven nu behöver jag komma bort lite, och då passar det jättebra att åka hem. Som vanligt har jag gått en sväng på Torget som jag brukar göra när jag kommit hit...

Av Linda - 11 oktober 2013 23:30

Om det blev lite shopping igår kan man ju säga att jag tog igen det idag - med råge!! Haha, det blev en del. Var inne i alla möjliga butiker idag där jag kollat runt. Dock så har inte nåt vart särskilt dyrt utan jag har kommit undan väldigt bra ändå....

Av Linda - 10 oktober 2013 22:45


Tidigare idag åkte jag hem till Göteborg så som vanligt gick jag ner till Torget nu på kvällen för att kika lite. Hann inte med så många butiker idag fast å andra sidan har jag ju hela helgen på mig. Däremot såg jag att Vero Moda hade 5o% på ALLT i h...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Maj 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards