Direktlänk till inlägg 12 april 2011

KATERINA JANOUCH

Av Linda - 12 april 2011 21:34

Nu när jag har läst ut CHIC nummer 18 (26 Augusti) 2o1o, kom jag till den här artikeln med Katerina Janouch. Katerina är författare bland annat. Jag tänkte skriva ner vad jag kunde läsa om henne i artikeln.


Linda Skugge möter inspirerande kvinnor i varje nummer av CHIC. Nu har hon pratat med ärliga, humoristiska Katerina Janouch.

Artikeln är skriven av Linda Skugge.

 

Författaren, journalisten och sexrådgivaren Katerina Janouch har länge synts i media på olika sätt, särsklit sedan hon skrev boken "Anhörig", om att leva med en missbrukare.

Jag tycker att Katerina Janouch är otroligt inspirerande för att hon alltid är så påläst och klok och samtidigt har humor och skälvdistans.


Medan allt är förskönat och förljuget är det skönt med dig som säger hur det är.

- Jag byggde själv fasader under en lång period i mitt liv. Jag har levt med två alkholister och till slut insåg jag att det inte gick att ljuga sig igenom tillvaron. Jag skrev "Anhörig" och det var som att öppna en dammlucka, det var så skönt. När det gäller missbruk är det extra viktigt med ärlighet, det är genom att hålla tyst och försöka som vi får större problem. Och humorn är ett överlevnadsverktyg. Man kan stå ut med det mesta om man kan skratta. Genom svårigheter och motgångar har det alltid funnits plats för ett asgarv.


Vilka kvinnor inspirerar dig?

- Mamma, mormor och gammelmormor är alltid inspirationskällor, de överlevde världskrig och min gammelmormor blev ensam medd sju barn. Hon var tvätterska i Ukraina, stod på knä och bykade i isvak medan hennes barn svalt, men alla klarade sig till vuxen ålder trots att de i perioder fick bo på barnhem för att få mat. Jag inspireras av äventyrskvinnor som Amelia Earhart och storviltsjägaren Natasha Illum Berg, idrottskvinnor som Charlotte Kalla och maratonlöperskan Isabellah Andersson, människorättshjälten Ayaan Hirsi Ali; alla de kvinnor som kämpar för att sprida kunskap och som står upp mot förtryck.


Finns det något som du ångrar?

- Jag ångrar inte mycket men om jag ska ge unga tjejer råd så vill jag säga: res ut i världen, våga mer, stanna inte hemma för en killes skull. Det är kanske det enda jag "ångrar", att jag till exempel inte reste runt i Asien som ung och barnlös. Det är krångligt att sova på stränder när man har en bebis, och när man stadgar sig är det inte så lätt att bara dra. Det kan jag sakna, friheten att köpa en enkel biljett till Australien och pröva mina vingar.


Du har hunnit med så mycket; skriver överallt, är med i radio och TV och driver butiken Pom Pom Parlour på PUB ihop med din man. Har du någon hemlig dröm om saker du vill göra?

- Jag drömmer om att bo i ett varmt land och slippa den svenska vintern. Jag vill ha ett hus någonstans där det alltid blommar och där havet är blått, dit jag kan fly. Det vore kul att öppna en Pom Pom Parlour-butik i New York eller Sydney. Jag drömmer alltid om Australien, vi får se om jag kommer dit. Att ha en stor handelsträdgård och odla saker vore också roligt, men det får bli i någon annan verklighet. Jag får nöja mig med att skriva, det är också ett slags odlingsprocess.


Du har fem barn. Om du skulle coacha en mamma som upplever att hon lever i kaos, vilket är dina bästa råd?

- Mitt råd är att sänka kraven på att allt i livet ska vara perfekt. Särsklit vi kvinnor har alltid så högt ställda krav på att vi ska vara duktiga att vi går under av den bördan. Ska man ha många barn bör man inte kombinera det med ett jobb som VD på bank till exempel, om man vill vara närvarande. Jag har haft förmånen att sitta hemma och skriva och kunde arbeta hemifrån när mina barn var små. Hade jag haft ett jobb med många resdagar eller tuffa tider att passa hade det aldrig fungerat.


Vad är det bästa med att leva med många barn? Jag tycker detta att man blir så otroligt effektiv är bäst (all kärlek är såklart också fin).

- Jag hinner inte säcka ihop! Jag måste hålla mig i form och förbli alert. Och det är otroligt givande med tonåringar, man får inblick i de kommande generationernas tänk. Jag får förmånen att hänga med 8o-talister, 9o-talister och oo-talister. Vi uppfostrar våra barn till självständighet, att de ska kunna ta hand om sig själv. Jag ser att många barn är bortklemade och tafatta, deras föräldrar har curlat sönder dem. Sådant tycker jag är fruktansvärt, det är en form av barnmisshandel att göra ungarna till osjälvständiga individer.


Hur tänkte du dig ditt liv och ditt jobb när du var liten?

- Som tonåring ville jag bli utrikeskorrespondent, jag var fascinerad av krigskorrarna och andra utlandsplacerade skribenter. Jag trodde inte att jag skulle ha tålamod att skriva långa romaner, men tänk, det kom med tiden. Men jag har skrivit otroligt mycket för alla möjliga tidningar. Jag älskar journalistiken, att göra personporträtt eller skildra en företeelse. Att vara journalist är perfekt, man får fråga vad man vill, man lär sig mycket nytt. Det är roligt med skrivande på alla möjliga nivåer. Jag har fått mitt drömyrke, jag älskar varje minut av det...


 

        

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Linda - 19 maj 2014 21:34


   Min absoluta drömväska ALLA kategorier    En Chanel-väska kommer jag definitivt äga en dag!  #Chanel #Chanelbag ...

Av Linda - 30 november 2013 22:30

Idag åkte jag in till stan då jag inte vart där på länge. Utbudet är mycket bättre inne i stan också, och nu innan Jul är det så mysigt att gå där inne med all julpyntning som är. Vill helst åka till stan minst en gång när jag är hemma i Göteborg. Ja...

Av Linda - 28 november 2013 22:30

Idag var det dags att åka hem till Göteborg igen, sista gången innan jul. Då jag är sjukskriven nu behöver jag komma bort lite, och då passar det jättebra att åka hem. Som vanligt har jag gått en sväng på Torget som jag brukar göra när jag kommit hit...

Av Linda - 11 oktober 2013 23:30

Om det blev lite shopping igår kan man ju säga att jag tog igen det idag - med råge!! Haha, det blev en del. Var inne i alla möjliga butiker idag där jag kollat runt. Dock så har inte nåt vart särskilt dyrt utan jag har kommit undan väldigt bra ändå....

Av Linda - 10 oktober 2013 22:45


Tidigare idag åkte jag hem till Göteborg så som vanligt gick jag ner till Torget nu på kvällen för att kika lite. Hann inte med så många butiker idag fast å andra sidan har jag ju hela helgen på mig. Däremot såg jag att Vero Moda hade 5o% på ALLT i h...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7
8
9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< April 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards