Direktlänk till inlägg 11 april 2011

GAMLA VÄNNER = BÄSTA VÄNNER?

Av Linda - 11 april 2011 23:16

Nu när jag har läst ut Plaza Kvinnas September nummer 2o1o, kom jag till den här artikeln som handlade om gamla vänner = bästa vänner? Detta tyckte jag var jätteintressant att läsa om, så jag tänkte skriva ner vad jag kunde läsa i artikeln.


Man kan aldrig skaffa sin nya gamla vänner, det är så sant som det är sagt. Men är gamla vänner alltid goda vänner?

Artikeln är skriven av Charlotta Jakobsson.

 

Ni har känt varandra sen barnsben, stått brevid varandra genom kraschade förhållanden, livskriser och framgång, Men plötsligt går det inte att blunda för längre. Du blir mer stressad än glad när hon ringer, orkar sällan höra av dig själv och känner inte längre att du vill vända dig till henne för att dela problem och glädjeämnen. Relationen, som brukade vara en källa till glädje och styrka, har börjat ta mer energi än vad den ger.

 

Oavsett om man kan sätta fingret på precis vad det är som har gått fel i en vänskapsrelation så är det svårt att veta hur man ska hantera situationen. Om det inte handlar om ett uppenbart svek kan det vara svårt att veta hur man ska ta upp problemet med sin vän, och alternativen; att antingen låtsas som ingenting, eller dra sig undan och låta vänskapen rinna ut i sanden, kan kännas enklare. Vi är vana vid att analysera, jobba med och sörja förhållanden som haltar eller tar slut, men är ofta ovanare att hantera konflikter eller problem i vänskapsrelationer. När det handlar om gamla vänner är det ännu svårare, eftersom vi tenderar att ge alla typer av relationer mer värde ju längre tillbaka i tiden de går. Med gamla vänner delar vi mycket historia; de har varit med länge, funnits där i många olika faser i ens liv och känner en ofta på ett annat sätt än nyare vänner. Bodil sjöström är journalist och författare till boken Vänskapskoden. Enligt henne är det ibland nödvändigt att släppa taget om gamla vänner, om man har ett behov av att göra upp med sitt förflutna och ta fram nya sidor av sig själv.

- Gamla vänner är en stor del av en själv, man ramar in sitt liv med hjälp av dem. Om de är bra ska man så klart hålla fast vid dem, men om de finns där bara för att de är gamla, och inte ger en någonting, så kanske man ska släppa dem. Att en vänskap är gammal är ju inte en egenskap i sig, menar Bodil Sjöström.


Vänskap är situationsbundet i mycket större utsträckning än vi kanske vill erkänna, och problemet med gamla vänner är att man ofta träffades i en helt annan situation än den man befinner sig i nu. En del relationer klarar av de förändrade omständigheterna, men ibland glider man ifrån varandra så till den grad att man inte längre har någon gemensam grund att stå på. Dessutom så har två människor som har en lång delad historia ofta en massa outtalade överenskommelser emmerlan sig. Men människor förändras över tid, och om vänskapen grundades för många år sedan och vi inte har uppdaterat våra överenskommelser sen dess, så finns risken för att de förr eller senare inte kommer att passa oss längre. Då är det viktigt att komma ihåg att överenskommelser kräver två parter för att upprätthållas. Om villkoren för din vänskap inte längre känns bra så är det upp till dig att bryta dem, vilket dock inte betyder att du måste bryta själva vänskapsbandet.

- Det är inte alltid så lätt att veta vad vänner förväntar sig av en heller, utöver de fundamentala sakerna, som lojalitet. Och det är bra att prata om det här; man pratar ju så mycket i parrelationer men inte i vänskapsrelationer. Vänskap är svårt, för vi kräver mycket av varandra men pratar inte om kraven, säger Bodil Sjöström.


Men även om det kan tyckas självklart att ta upp någonting man upplever som ett problem i en vänskapsrelation är vi ofta konflikträdda och undviker samtal som riskerar att bli till bråk eller konflikter, Eva Sanner är terapeut och relationsexpert, och hon menar att vi ofta är rädda i onödan och att om vi lärde oss att vara raka mot varandra skulle många situationer vara lätta att lösa.

- Det är så lätt att utgå från att ens vän förstår vad det är man tycker är fel, men vi är inte tankeläsare. Då är det viktigt att vara rak och våga berätta varför man är besviken. Om man utgår från sig själv och säger att jag uppfattar att vår relationer är så här, och jag tycker att det här eller det där är jobbigt, så når man lättare fram till den andra eftersom hon inte behöver känna sig lika attackerad som om man säger att du har gjort mig besviken, understryker experten Eva Sanner.


Hur vet man då vilken vänskap som är värd att jobba för att rädda? Det är naturligtvis helt omöjligt att säga; bara du själv kan känna vem du verkligen vill ha kvar i ditt liv och inte. För Bodil Sjöströmt handlar det om balans i vad man ger och får.

- De vänner jag inte vill ha är de vänner som tar mer energi än de ger. Och det behöver inte betyda att de vill ha en massa grejer av mig, eller att de kräver mer än någon annan gör.


Bodil Sjöström tror trots det på att man ska vara rädd om sina vänskapsrelationer och ha förståelse för att de, som allting annat i livet, genomgår olika faser.

- Om man verkligen upplever att man har blivit sviken så kanske man måste separera från en vän, men annars tycker jag att man ska värna om människorna runt omkring sig. De är bra på olika sätt. Vänskaper böljar fram och tillbaka, och jag tror att det är meningen att det ska vara så.


Eva Sanner lyfter också fram att man inte beöver välja antingen eller; att bryta med en vän eller inte. istället kan man minimera deras närvaro i ens liv. Men hur man än väljer att göra så tror hon att det är viktigt, inte minst för sig själv, att inte vara bryta i ilska.

- Det kan vara lätt att bara ösa ur sig att man inte vill träffas mer, men problemet är att det kan vara svårt att släppa relationen mentalt sen, även om man brutit med vännen. Om man verkligen kan släppa så kan man ju göra så, annars kan det vara bra för en själv att verkligen prata med sin vän och berätta varför man inte vill ha kontakt längre. Det är inte bara ett schysstare avslut, det blir också lättare att gå vidare sen, menar Eva Sanner.


Så nästa gång du känner att det inte riktigt stämmer med en gammal vän, känn efter. Kanske har ni båda förändrats så mycket att ni inte har något gemensamt längre. Kanske har ni glömt att värna om vänskapen, jobba på den och uppdatera era gemensamma överenskommelser. Kanske går det att lösa, kanske inte. Oavsett vilket så är det, precis som Bodil Sjöström påpekar, inte en egenskap i sig att vänskapen är gammal. Människor man har länt länge är visserligen en del av ens förflutna, men det betyder inte automatiskt att de har en plats i ditt liv idag. Som prästen och författaren Cynthia Bourgeault uttrycker det: Gamla vänner och riktiga vänner är inte nödvändigtvis samma sak. Gamla vänner har klarat tidens test, riktiga vänner är tidlösa...


     

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Linda - 19 maj 2014 21:34


   Min absoluta drömväska ALLA kategorier    En Chanel-väska kommer jag definitivt äga en dag!  #Chanel #Chanelbag ...

Av Linda - 30 november 2013 22:30

Idag åkte jag in till stan då jag inte vart där på länge. Utbudet är mycket bättre inne i stan också, och nu innan Jul är det så mysigt att gå där inne med all julpyntning som är. Vill helst åka till stan minst en gång när jag är hemma i Göteborg. Ja...

Av Linda - 28 november 2013 22:30

Idag var det dags att åka hem till Göteborg igen, sista gången innan jul. Då jag är sjukskriven nu behöver jag komma bort lite, och då passar det jättebra att åka hem. Som vanligt har jag gått en sväng på Torget som jag brukar göra när jag kommit hit...

Av Linda - 11 oktober 2013 23:30

Om det blev lite shopping igår kan man ju säga att jag tog igen det idag - med råge!! Haha, det blev en del. Var inne i alla möjliga butiker idag där jag kollat runt. Dock så har inte nåt vart särskilt dyrt utan jag har kommit undan väldigt bra ändå....

Av Linda - 10 oktober 2013 22:45


Tidigare idag åkte jag hem till Göteborg så som vanligt gick jag ner till Torget nu på kvällen för att kika lite. Hann inte med så många butiker idag fast å andra sidan har jag ju hela helgen på mig. Däremot såg jag att Vero Moda hade 5o% på ALLT i h...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7
8
9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< April 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards