Direktlänk till inlägg 29 april 2010

TOMMY HILFIGER

Av Linda - 29 april 2010 12:14

Nu när jag har läst ut Plaza Kvinnas Mars nummer 2o1o, kom jag till den här artikeln med Tommy Hilfiger. Jag tänkte skriva ner vad jag kunde läsa om honom i artikeln.


Förra året firade en amerikansk modeikon 25 år i branschen - och om man ska tro mannen bakom succén har resan bara börjat. Plaza Kvinna var på plats under New York Fashion Week för en exklusiv intervju med USA:s egen kung av preppy: Tommy Hilfiger.

Artikeln är skriven av Charlotta Jakobsson.

 

Torsdagen den 17:e september 2oo9. På 681 Fifth Avenue pågår febril aktivitet; vid kravallstaketet står säkerhetsvakter, poliser, nyfikna åskådare och horder av fotografer tronar framför Tommy Hilfigers nya Falgship Store, och med fasaden som kuliss stpr den amerikanske modekungen i egen hög person, omgiven av några av de många superstjärnor som kommit för att gratulera honom på invigningsdagen. Alicia Keys, Anna Wintour, Russel Simmons och Victoria Silvstedt är alla här och kommer om några timmar att sitta fron row när Hilfiger avslutar New York Fashion Week med sin visning.

 

Några timmar tidigare, på förmiddagen samma dag, träffar vi Tommy Hilfiger i den ännu inte helt färdigställda butiken. Det är en stor dag för honom, och han är på gott humör när han tar emot på den översta av butikens fyra våningar. Runt om oss pågår arbetet med att förbereda det sista inför öppning och invigningsfest; skyltning och fixande av detaljer i den både hemtrevligt genomamerikanska och trendigt moderiktiga inredningen. Här uppe, bland mörka träpaneler, vita väggar och rosa belysning kommer Hilfigers catwalkkollektion att presenteras.

 

Iklänn en mörkblå enkelknäppt kavaj med en oklanderligt vikt vit silkeskravatt i bröstfickan; ljusblå skjorta och en röd- och blårandig slips utgör Tommy Hilfiger den perfekta bilden av sitt varumärke. Det numera stålgrå håret ligger prydligt kammat i en sidbena; han utstrålar pondus och en korrekt, lite tillbakahållen värme. Trots aktiviteterna som pågår runt omkring oss är hans fokus totalt; han lyssnar uppmärksamt och besvarar frågor med korta, kärnfulla och grammatiskt fulländade meningar. Den ppenbara lyckan över att ha kommit så här långt förtar inte Hilfigers målmedvetenhet; han strävar efter att bli en av giganterna, och jämför gärna sig själv med Ralph Lauren och Giorgio Armani. Efter att ha etablerat sig som kungen av preppy och amerikansk sportswear är nästa steg tydligt utstakat, Hilfiger vill bli High Fashion. Riktningen syns i den nya flagshipbutiken, och den syns i kollektionen som presenteras för våren och sommaren 2o1o.

- Vårkollektionen är inspirerad av den avslappnade glamouren på Kaliforniens boardwalks på 6o-talet. Det är casual, det är chict, det är opretensiöst och det är charmigt, berättar Hilfiger om den avslappnade, 6o-talsosande, pastelliga kollektion han snart ska presentera.

 

2oo9 fylde Tommy Hilfiger 25 år som företag, en respektabel ålder i en bransch där trender dör lika fort som de hypas och många modeföretag visar sig vara dagsländor. Tommy Hilfiger själv började sin karriär redan som 18-åring, så han bestämde sig för att skippa sin planerade ingenjörsutbildning till förmån för ett arbete i modebranschen. Han öppnade snart sin första egna butik, The People´s Place, i sin hemstad Elmira i utkanten av staten New York; en butik som skulle komma att finnas kvar i sju år. Efter att den gått i graven flyttade han till New York, och trots erbjudanden som designassistent hos både Calvin Klein och Perry Ellis envisades han med att gå sin egen väg. 1984 lyckades han få finansiell backning för att starta The Tommy Hilfiger Corporation, och resten är, som sägs, historia. Under 9o-talet tog Hilfiger modebranschen med storm; åtminstone delvis tack vare sin coola image och sin nära kontakt med musikbranschen, en lyckad kombination som talade till en ung, hipp publik.

 

Du har beskrivit dig själv som en äkta musikälskare. Vilken roll spelar musiken i ditt arbete?

- Den spelar en enormt stor roll, den skapar en känsla och den inspirerar. Vi har samarbetat med så många musikikoner, och de har utan tvekan haft betydelse för märkets utveckling.

 

Du var bara 18 år gammal när du lppnade din första klädbutik. Vad var det som lockade dig med modebranschen?

- Från början var det faktiskt musiken som lockade, jag ville klä mig som de stora stjärnorna och ville hjälpa mina kompisar att klä sig som de stora stjärnorna. Det var där intresset började.

 

Under 9o-talet höll sig Hilfiger strikt till sina signaturfärger; den amerikanska glaggans vita, blå och röda, och jeanslinjen var företagets nyckelspelare. Genom att bygga upp en märkesidentitet så stark att den lyckades tilltala så väl affärsmän och golfare i pensionsåldern som en gangstarappare; en sällan skådad appeal som knappast kan tillskrivas något annat än Hilfigers otroliga fingertoppskänsla för vad som säljer. I mitten av 2ooo-talet, i ett helt annat ekonomiskt och stilistiskt klimat än på företagets storhetsår decenniet tidigare, dalade försäljningssiffrorna något, men sen dess har märket tagit ett steg vidare och genomgått en aldrig så subtil förändring, dock utan att tappa sina rötter. Sportswear och jeans är fortfarande i allra högsta grad viktiga beståndsdelar, men catwalkkollektionerna har utvecklats. Influenserna tycks bredare, formspråket rikare och resultatet andas mer lyx; de reflekterar Hilfigers väg mot en plats bland de allra största.

- Vi har hållit på i 25 år men samtidigt har vi bara börjat. Om du tittar på Ralph Lauren eller Giorgio Armani så är de båda över sjuttio år gamla. Vi är på väg, och att öppna den här butiken är ett steg på den vägen.

 

Vad betyder det för dig att öppna här på Fifth Avenue?

- Det är ett stort steg framåt. Fifth avenue är den mest berömda gatan i världen och det här är det perfekta stället att öppna en butik som blir hem för alla våra kollektioner.

 

Vår intervjutid är över och vi reser oss för att ta en bild framför de diagonalt spröjsade takhöga fönstren som vetter ut mot Fifth Avenue. Omgivningen är slående passande; en amerikansk ikon har hittat ett nytt hem på gatan som kommit att bli symbolen för New Yorks, och inte minst, USA:s storhet. Det är utan tvekan en milstole - men förmodligen också en början för vad som komma skall. Efter ett drygt kvarts sekel i branschen är Tommy Hilfiger big business; nästa steg är att cementera sitt rykte som high fashion. Någonting säger mig att han kommer att lyckas. Jag avslutar intervjun med den eviga frågan; vad är det egentligen som gör att Hilfigers helylle All American-stil alltid känns lika aktuell?

- Det är en tidlös stil. Och, det tidlösa blir aldrig omodernt...

 

  

  

 
 
Linda

Linda

29 april 2010 13:03

Hej. Kan du ta dig tid och rösta på fyra body/pyjamas jag designat. Det tar inte lång tid alls, bara några sekunder. Skulle vara så snällt om du kunde göra det :) Ska bli mamma i slutet på maj och detta gör att jag har möjlighet att vinna tre månaders blöjförbrukning.

http://www.libero.se/Default.aspx?id=1995&contributionId=238506

http://www.libero.se/Default.aspx?id=1995&contributionId=243023

http://www.libero.se/Default.aspx?id=1995&contributionId=242255

http://www.libero.se/Default.aspx?id=1995&contributionId=237867

Tusen tack om du tog dig tid :)

http://lindahk.blogg.se

 
M A R i E (Mandelström På Ärten)

M A R i E (Mandelström På Ärten)

29 april 2010 22:04

Härlig tidning. Mer för mig i min ålder. ;)
Kram

http://www.mandelstrom.webblogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Linda - 19 maj 2014 21:34


   Min absoluta drömväska ALLA kategorier    En Chanel-väska kommer jag definitivt äga en dag!  #Chanel #Chanelbag ...

Av Linda - 30 november 2013 22:30

Idag åkte jag in till stan då jag inte vart där på länge. Utbudet är mycket bättre inne i stan också, och nu innan Jul är det så mysigt att gå där inne med all julpyntning som är. Vill helst åka till stan minst en gång när jag är hemma i Göteborg. Ja...

Av Linda - 28 november 2013 22:30

Idag var det dags att åka hem till Göteborg igen, sista gången innan jul. Då jag är sjukskriven nu behöver jag komma bort lite, och då passar det jättebra att åka hem. Som vanligt har jag gått en sväng på Torget som jag brukar göra när jag kommit hit...

Av Linda - 11 oktober 2013 23:30

Om det blev lite shopping igår kan man ju säga att jag tog igen det idag - med råge!! Haha, det blev en del. Var inne i alla möjliga butiker idag där jag kollat runt. Dock så har inte nåt vart särskilt dyrt utan jag har kommit undan väldigt bra ändå....

Av Linda - 10 oktober 2013 22:45


Tidigare idag åkte jag hem till Göteborg så som vanligt gick jag ner till Torget nu på kvällen för att kika lite. Hann inte med så många butiker idag fast å andra sidan har jag ju hela helgen på mig. Däremot såg jag att Vero Moda hade 5o% på ALLT i h...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< April 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards