Direktlänk till inlägg 18 september 2009

SÅ BLIR DU EN SOCIAL FRAMGÅNGSSAGA

Av Linda - 18 september 2009 12:46

Nu när jag har läst ut Glaze Juli nummer 2oo9, kom jag till den här artikeln så blir du en social framgångssaga. Jag tänkte skriva ner lite vad jag kunde läsa i artikeln.


Suktar du efter att vara festens medelpunk, få dina kollegors respekt eller önskar du bara att folk någon gång skulle lyssna på dig? Då ska du skaffa dig karisma. Och du kan fejka tills du blivit bra på det.

Artikeln är skriven av Lisa Eriksson.

 

Vi har alla blivit golvade av någon med extrem utstrålning. Det kan vara den ouppnåeliga bad-boyen som fick alla snygga tjejer, och en gång log mot ditt håll så att du skakade knän i en vecka. Eller kollegan som alla älskar för att han får medarbetarna att känna sig bekväma och härliga. Eller varför inte hon som kommer in på festen och gör att du känner dig som en obetydlig lemlästad myra i jämförelse. Du både älskar henne och är avundsjuk. Hon kanske inte ens säger speciellt smarta eller roliga saker. Eller ens är jättesnygg. Hon bara står där med någon sorts aura som man inte riktigt kan sätta fingret på, Hon har det man kallar karisma.

 

Eva Kihlström har forskat om karisma och skrivit en bok "Karismakoden", om sina resultat.

- Karisma är en blandning av glöd, passion och närvaro. Jag har studerat många skådespelare, politiker och ledar som är väldigt karismatiska. Som Marilyn Monroe, Nelson Mandela och Hitler.

 

Eva tror att karisma till viss del är medfött, men att det är något vi alla i högsta grad kan träna upp. Karisma är att syssla med något vu verkligen brinner för. Det kan vara karriärmässigt, eller något som vi älskar att göra på fritiden. Söker vi våra drömmar, håller fast vid dem och gör det vi tycker är fantastiskt roligt så utstrålar vi glöd och kommer in i ett energifyllt flow.

 

Ett av Evas favoritexempel är Marilyn Monroe.

- Det finns många vackra kvinnor, men ingen som har fastnat så i vårt medvetande som hon har gjort. det tror jag beror på att hon hade en enorm drivkraft och en dröm att bli skådespelerska. Hon hade mycekt att slåss för. Kom från enkla förhållanden och hade ingen bra kontakt med sina föräldrar och så vidare. Hon använde mycket av sin tonårstid till att titta på filmer och imitera sina idoler.

 

Får man bra självförtroende av att göra det man tror på?

- Ja. Marilyn hade dåligt självförtroende så det är ju ingen nödvändighet, men jag tror att man får en bättre självkänsla av att göra det man är bra på. Det genomsyrar hela vår uppenbarelse, och man tänker inte heller lika mycket på hur andra uppfattar en. Många gånger hamnar vi på olika jobb och med vissa vänner, och släpper kanske taget om vår dröm.

 

Ibland träffar man folk som har en extrem karisma, men som varken är snygga, vältaliga eller har bra hållning, vad är det då?

- Karsima är ju en magisk komponent. Jag är väldigt nördig och har studerat personer i detaljnivå. Det handlar om att ha en närvaro. Vi människor har ingen aning om hur mycket vi kan påverka hur andra uppfattar oss. Det handlar väldigt mycket om ögonkontakt. Ofta hälsar vi på en person och flyttar sedan raskt blicken till nästa. Om vi däremot studerar Nelson Mandela så ser vi att han ler och sträcker ut armen redan innan han kliver över tröskeln till det rum där han ska hälsa på någon. Då känner man sig ju jättespeciell. Och man gillar dem som får en att känna sig speciell.

 

Det här med kallprat då, är det bra?

- Vi svenskar är ju generellt ganska dåliga på att dösnacka. I andra kulturer är de mycket bättre på det. Jag tror att ett äkta leende som aktiverar de små musklerna runt ögonen gör att det är trevligt att småprata och att det skapar kontakt och också lättare leder oss in i andra konversationer.

 

Hur gör man för att se äkta glad ut?

- Vi kan träna oss i att tänka på något som gör oss genuint glada och försätta oss i det tillståndet. Vi kan tänka på en person eller någon händelse, och utveckla den glädjen. Alla vill prata med någon som är glad.

 

Kan karisma användas på ett negativt sätt?

- Javisst. Karisma i sig är varken negativt eller positivt. Det är hur man använder kraften som är avgörande. Det är bara att säga Hitler eller Knutby så förstår alla vad man menar. Man kan lätt bli absorberad av en stark ledare, och då kan karisma ha en dålig inverkan.

 

Kan man fejka karisma?

- Ja, absolut! Det är bara att prova och se vad som händer. Om vi visste hur mycket till exempel skådespelare fejkade så skulle vi kanske tänka "Åh, gå hem och ta din medicin". Man kan fejka mycket med ögonkontakt, rak hållning och ett äkta leende...

 

  

  

 
 
Ellie

Ellie

18 september 2009 13:47

Ja visst var den! Riktigt fin.
Inte för att det är våra ben, men man kan ju önska ^^

Ah, skönt att slippa laga mat iaf :)
Jadå, de går bra så länge jag äter mjukt. Som pasta och sånt, pizza är ju mjukt de med.
Har inte vågat mig på knäckebröd eller tugga nå äpple eller så än, de känns lite för hårt.
Eftersom de är längst bak där man brukar tugga så vill jag inte chansa :)

Jaa, det är ju skönt, men de är så långt :p
Fast man är jävligt nöjde efteråt iof... Kanske ska ta en funderare på de där ^^

http://estella.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Linda - 19 maj 2014 21:34


   Min absoluta drömväska ALLA kategorier    En Chanel-väska kommer jag definitivt äga en dag!  #Chanel #Chanelbag ...

Av Linda - 30 november 2013 22:30

Idag åkte jag in till stan då jag inte vart där på länge. Utbudet är mycket bättre inne i stan också, och nu innan Jul är det så mysigt att gå där inne med all julpyntning som är. Vill helst åka till stan minst en gång när jag är hemma i Göteborg. Ja...

Av Linda - 28 november 2013 22:30

Idag var det dags att åka hem till Göteborg igen, sista gången innan jul. Då jag är sjukskriven nu behöver jag komma bort lite, och då passar det jättebra att åka hem. Som vanligt har jag gått en sväng på Torget som jag brukar göra när jag kommit hit...

Av Linda - 11 oktober 2013 23:30

Om det blev lite shopping igår kan man ju säga att jag tog igen det idag - med råge!! Haha, det blev en del. Var inne i alla möjliga butiker idag där jag kollat runt. Dock så har inte nåt vart särskilt dyrt utan jag har kommit undan väldigt bra ändå....

Av Linda - 10 oktober 2013 22:45


Tidigare idag åkte jag hem till Göteborg så som vanligt gick jag ner till Torget nu på kvällen för att kika lite. Hann inte med så många butiker idag fast å andra sidan har jag ju hela helgen på mig. Däremot såg jag att Vero Moda hade 5o% på ALLT i h...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< September 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards