Direktlänk till inlägg 19 mars 2012

JESSICA SIMPSON

Av Linda - 19 mars 2012 19:34

Nu när jag har läst ut VeckoRevyn nummer 1 (22 December) 2o1o, kom jag till den här artikeln som handlade om Jessica Simpson. Det var intressant att läsa om då artikeln handlar en del om viktmobbningen hon utsattes för, och om hennes program som Jessica har på MTV. Förhoppningsvis kan folk kanske bli inspirerad av hennes historia och ord. Så jag tänkte skriva ner vad jag kunde läsa i artikeln.


När Jessica Simpson gick upp fem kilo blev hon viktmobbad av pressen. Idag har sångerskan hittat tryggheten att älska sig själv och sin kropp. tack vare ett tv-program. Nu vill hon sprida budskapet vidare...

Artikeln är skriven av Angelica Lagergren.

 

Jessica Simpson började sjunga som 13-åring och har sålit miljoner skivor världen över. Det var dock inte hennes sångröst som stod i fokus när hennes namn prydde skvallertidningarnas omslag i början av 2oo9. Istället skrves det spaltmeter om att sångerskan hade gått upp i vikt och såg tjock ut. Elaka kommentarer fanns också att läsa på nätet, inte minst på olika modebloggar. Jessica tog först illa vid sig, men försökte borsta av sig kritiken. Räddningen kom med programmet The price of beauty, där Jessica tillsammans med bästa kompisarna CaCee Cobb och Ken Paves reser jorden runt för att ta reda på vilka skönhetsideal som råder i andra kulturer. För Jessica blev programmet ett uppvaknande och nu vill hon lära unga tjejer att skönhetsideal kan se väldigt olika ut.

- Jag är väldigt sårbar och öppen i programmet. Jag har ingenting att dölja. Jag vill att alla ska veta att jag är en helt vanlig tjej som går igenom precis samma problem som alla andra, säger Jessica.

 

Programmet bjuder på tårar, skratt och äventyr. Vid ett tillfälle åker Jessica, CaCee och Ken till Mumbai - där de får smaka en minst sagt ovanlig dryck.

- Vi drack kiss från kor. Det ska tydligen vara som en detox för kroppen och dessutom bra för huden. Jag kräktes överallt.

I ett annat avsnitt åker de till Uganda där både kvinnor och män anser att mycket fett på kroppen är det vackraste som finns. Kvinnor sätts på en diet bestående av enbart grädde två månader innan de ska gifta sig, eftersom tanken är att det ska bli så stora som möjligt lagom till bröllopet.

- De använder kjolar under kläderna för att se större ut. Vi gör ju tvärtom och använder korsetter som gör oss mindre. I västvärlden anses det inte okej att säga att någon är fet, men i Uganda är det en bra sak. Männen där tyckte att CaCee och jag vägde för lite - det är verkligen raka motsatsen till allt jag har varit med om tidigare, berättar Jessica.

 

Jessica har numera lagt kroppsnojorna på hyllan, vilket hon kan tacka The price of beauty för.

- Showen påverkade mig enormt. Det var intressant att resa runt och se att alla kulturer har sina egna uppfattningar om vad som är vackert. För mig var det en livsavgörande insikt. Jag tror att folk i västvärlden har blivit helt besatta och hjärntvättade av dagens skönhetsideal. Vi ser bilder på supermodeller och tror på något sätt att det är normen och det gör oss osäkra. Tyvärr verkar size zero-trenden fortsätta men jag vill med mitt program visa att man kan se på sig själv och sin kropp på ett annat sätt, säger Jessica.


Det är delvis Jessica uppväxt som har präglat den hon är idag. Redan som tonåring fick hon höra många elaka kommentarer.

- High school var extremt jobbigt för mig, de andra tjejerna tyckte inte om mig. De kastade ägg och toalettpapper på mitt hus. Det fanns vissa dagar då jag bad mina föräldrar att slippa gå till skolan. Det var jobbigt, men det förberedde mig på den riktiga världen.


Ett möte i The price of beauty som berörde Jessica extra mycket var med den franska före detta fotomodellen Isabelle Caro, 3o, som drabbats hårt av anorexi. Isabelles sjukdom tog sin början då hon 13 år gammal blev tillsagd av en designer att gå ner i vikt. Till slut visade vågen 31 kg till hennes 165 centimeter, men trots det var det ingen som sa att hon vägde för lite.

- Jag har blivit kritiserad för min kropp och vet att man blir påverkad av det. Att andras skitsncak och påverkan kan leda till att vissa tar åt sig och drabbas av allvarliga ätstörningar gör mig livrädd. Därför vill jag hjälpa unga tjejer så att de kan tackla sina problem, säger Jessica.


Redan som tonåring började Jessica tänka på sin vikt och kropp. Precis som många andra unga tjejer hade hon komplex för sitt utseende.

- Mitt största problem har alltid varit min vikt, den påverkade mitt självförtroende. Jag var osäker och hatade min mage och mina lår. Sen bestämde jag mig bara för att sluta klanka ner på mig själv och aldrig säga till mig själv att jag är tjock. Nu älskar jag mina kurvor.


Viktmobbningen av Jessica blev som värst när tidningar världen över publicerade bilder på sångerskan i ett par högt skurna jeans som omslöt nya kurvor. Efteråt valde Jessica att prata ut på Oprah Winfreys talkshow.

- Människor pratade om min vikt under ett års tid. Det var precis som om de inte kunde sluta kommentera att jag hade gått upp i vikt. Jeansen jag bar på den där bilden var i storlek 34. Jag menar, det året var jag mest känd för att ha gått upp fem kilo. Jag ökade två storlekar och blev kallad tjock. Det är både sorgligt och löjligt. Själv kände jag mig inte det minsta tjock.


Jessica jobbar - liksom VeckoRevyn - hårt med att försöka ändra på modebranschens sjuka skönhetsideal. När hon till exempel visade sin nya kollektion ynder modeveckan i New York valde hon att anlita helt vanliga tjejer som modeller.

Jessicas mål med tv-serien The price of beauty är att få folk att förstå att skönhet kan se olika ut beroende på var i världen man befinner sig. Hon har för tillfället lagt musiken på hyllan och ägnar sig helthjärtat åt att få unga tjejer att må bättre. En uppföljning på The price of beauty planeras i detta nu och Jessica vill dessutom starta en fond för tjejer som behöver bättre självförtroende. Hon vet precis vad hon vill ippnå:

- Jag vill att tjejer ska acceptera sig själv och inse att ingen är perfekt. Det, och att size zeo är överskattat...


    

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Linda - 19 maj 2014 21:34


   Min absoluta drömväska ALLA kategorier    En Chanel-väska kommer jag definitivt äga en dag!  #Chanel #Chanelbag ...

Av Linda - 30 november 2013 22:30

Idag åkte jag in till stan då jag inte vart där på länge. Utbudet är mycket bättre inne i stan också, och nu innan Jul är det så mysigt att gå där inne med all julpyntning som är. Vill helst åka till stan minst en gång när jag är hemma i Göteborg. Ja...

Av Linda - 28 november 2013 22:30

Idag var det dags att åka hem till Göteborg igen, sista gången innan jul. Då jag är sjukskriven nu behöver jag komma bort lite, och då passar det jättebra att åka hem. Som vanligt har jag gått en sväng på Torget som jag brukar göra när jag kommit hit...

Av Linda - 11 oktober 2013 23:30

Om det blev lite shopping igår kan man ju säga att jag tog igen det idag - med råge!! Haha, det blev en del. Var inne i alla möjliga butiker idag där jag kollat runt. Dock så har inte nåt vart särskilt dyrt utan jag har kommit undan väldigt bra ändå....

Av Linda - 10 oktober 2013 22:45


Tidigare idag åkte jag hem till Göteborg så som vanligt gick jag ner till Torget nu på kvällen för att kika lite. Hann inte med så många butiker idag fast å andra sidan har jag ju hela helgen på mig. Däremot såg jag att Vero Moda hade 5o% på ALLT i h...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22
23
24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards