Direktlänk till inlägg 22 januari 2012

SHAKIRA

Av Linda - 22 januari 2012 23:30

Nu när jag har läst ut Cosmopolitans Januari nummer 2o1o, kom jag till den här artikeln som handlade om Shakira. Jag tycker att hon sjunger jävligt bra, så jag tänkte skriva ner vad jag kunde läsa om henne i artikeln.


Hon sjunger, dansar, kämpar för utsatta barn... Och är jättevacker. Nu har den multibegåvade supserstjärnan lärt sig ännu en färdighet: att vara lycklig! Men gifta sig kommer hon aldrig göra.

Artikeln är skriven av Rebecca Keegan. Översättning Isabella Bjurström-Watts.

 

Shakira har just sagt något så förvånande att vi tror att hon skämtar. Hon befinner sig mitt i en jobbig vecka packad med sena inspelningar i studion för att få färdigt sitt senaste album. Tidigare i dag har hon besökt en skola i Los Angeles centrum för att samla idéer till den utbildningsstiftelse som hon driver både i USA och i hemlandet Colombia. Trots stressen är hon jättesmygg i jeans och skinnjacka och med det blonda håret i en lös hästsvans. Hon verkar så avslappnad att det är svårt att föreställa sig att hon måste kämpa med någonting. Därför blir vi så överraskade när hon berättar för första gången på de cirka 2o år som hon befunnit sig i rampljuset är hon faktiskt - lycklig.

 

Shakira har vunnit två Grammys och sju latinamerikanska Grammys, hon har sålt 5o miljoner album och ligger bakom en av de största framgångarna under det senaste decenniet, Hips don´t lie. Så hur är det möjligt att hon inte förrän nu, vid 33 års ålder, börjar känna sig nöjd?

- Jag blommar sent, säger hon med sin mjuka röst. När man är 2o gillar man ingenting hos sig själv. men när man fyllt 3o inser man att det inte blir bättre än så här. Man tänker: Jag borde njuta av den jag är och av vad jag har och göra det bästa av det.

 

Om det är någonting som Shakira Isabel Mebarak Ripoll gör det mesta av så är det sin tid.

- Hon är bara en vanlig kvinna som har nio jobb, skojar Wyclef Jean, hennes vän och medarbetare på Hips don´t lie.

Förutom inspelningsarbetet, samtalet med Cosmo och välgörenhetsarbetet planerar hon för en USA-turné under hösten. När vi undrar hur hon klarar av att ha så många bollar i luften så rycker hon på axlarna och säger:

- Colombianskt kaffe kanske.

Vi tvivlar, särsklit när vi upptäcker att hon dricker kamomillte.

- Jag gillar att arbeta hårt, tillägger hon.

Kathy Kopp, stylist från Miami i Florida, vet bättre än någon annan hur hårt Shakira jobbar.

- Jag ser hur hårt hon pressar sig själv och som hennes vän oroar jag mig för henne. Hon säger aldrig stopp.

 

Allt började i Shakiras hemstad Barranguilla i Colombia. När hon just fyllt åtta år gick hennes pappas juvelerarverksamhet i konkurs. Mer eller mindre över natten förändrades familjens ganska anspråkslösa liv- bilen, TV-n och luftkonditioneringen försvann. När hennes föräldrar såg hur förtvivlad Shakira var över förlusterna tog de med henne till en lokal park för att visa henne verklig nöd: hemlösa barn och ungdomar som sniffade lim så att de skulle glömma hur hungriga de var.

- Parken var full med små barn som var helt övergivna, berättar Shakira. Jag sa till mig själv: Glöm det. Jag ska bli framgångsrik och jag måste göra någonting för de här barnen.

Hon valde musiken. I fyraårsåldern började hon med magdans efter att ha sett ett uppträdande på en resaurang med mat från Mellanöstern (hennes pappa är libanes). Hennes karaktäristiska sångstil med mycket vibrato föll dock inte körledaren på hennes skola i smaken. 

- Mina klasskamrater brukade säga: Shakira, du sjunger som en get, erkänner hon.

 

Men hon lät sig inte nedslås utan började skriva egna låtar som hon ställde upp med i olika lokala tävlingar. När hon var 13 år fick hon veta att en skivdirektör skulle besöka hennes hemstad så hon dök upp på hans hotell och dansade och sjöng i lobbyn. Det slutade med att hon fick sitt första skivkontrakt.

Hon släppte två album på två år men de sålde dåligt. Hennes skivbolag gjorde klart att hon bara skulle få en chans till. Resultatet? När hon var 18 släpptes albumet Pies Descalzos som hon sopade rent på topplistprna både i Latinamerika och i USA.

Pies Descalzos betyder barfota och var en påminnelse om de hemlösa barnen som saknade skor och som många år tidigare inspirerat Shakira. hennes stiftelse heter mycket riktigt The Barefoot Foundation (Barfotastiftelsen).

 

Sex år senare slog hon igenom med sitt första album på engelska, Laundry Service, och fyra år efter det kom Hips don´t lie. Hon har samarbetat med artister som Beyoncé och Carlos Santana och sjöng vid president Obamas installationscermoni. Det senaste i hennes digra repertoar är en parfym kallad S.

- Det är den sortens parfym som får en man att aldrig vilja ta bort sitt ansikte från din halsgrop, förklarar hon.

 

Det finns nog en hel planet full av män som skulle vilja placera sitt ansikte i Shakiras ... halsgrop. men hennes image som en ouppnåelig sexbomb är just en image. Wyclef Jean berättar om hur det var att spela in musik med Shakira.

- Vi hoppade på en motorcykel och körde till Burger King. Där satt hon utomhus och åt, barfota, minns han. Ena dagen äter hon hamburgare på Burger King, nästa sitter hon i bur.

 

Buren Wyclef Jean syftar på finns i Shakiras video She Wolf. Hon åmar sig bakom ett gyllene galler som mycket påminner om sptrippstänger iklädd en hudfärgad kroppsstrumpa. Männen står förstås med öppna munnar men videon har också ett budskap:

- Kvinnor har alltid presenterats som sexobjekt, säger Shakira. Men den här låten handlar om en kvinnas kamp för att befriga sig från samhällets bojor.

Hon förnekar inte att hon tjänar pengar på sexiga dräkter och vampighet men poängterar att kvinnor måste ta reda vad de verkligen vill ha ut av livet.

 

När det kommer till hennes privatliv så förekommer det sannerligen inga burar. Ta hennes tioåriga förhållande med investeraren Antonio de la Rúa, son till en president i Argentina, som hon träffade på restaurang 2ooo. Det har ryktats i åratal om att de står i begrepp att gifta sig ... eller att de har gjort slut. Shakira har inga planer på vare sig det ena eller det andra.

- Jag blir klaustrofobisk av tanken på äktenskap, säger hon. Jag tror att män blir för bekväma. Jag vill att Antoni ska tänka på mig som sin eviga flickvän.

Shakiras föräldrar möttes sent i livet och hennes pappa hade varit gift förut.

- Ibland tror jag att de stabilaste äktenskapen är de som ingås efter 3o, då man levt och gjort saker och träffat en massa olika människor, tillägger hon.

Så vad ska vi kalla den man som delar hennes hem på Bahamas och i Uruguay?

- Han är min livspartner och pappan till mina framtida barn, slår Shakira fast.

Hon längtar efter barn men hon vill vänta ett tag till.

- Jag vill genomföra ännu en världsturné och hur skulle det se ut om jag dansade magdas i åttonde månaden?

 

Det här självförtroendet och den självklara medvetenheten om vad som är rätt för henne är delvis ett resultat av år i terapi.

- Den har hjälpt mig att unna mig den tid som det tar att ta reda på vad jag vill göra, vad jag verkligen vill, förklarar en av världens mest sexiga kvinnor.

Vi är helt säkra på åtminstone en sak: Shakira är lycklig.

- Oavsett om vi tar hjälp av böcker, religion, vänner eller någonting annat så måste vi alla staka ut vår egen väg. Det är så vi tar reda på vad vårt hjärta trängtar efter...

 

5 saker du inte visste om Shakira ... förrän nu.

1. Hennes namn betyder "jag är tacksam" och "graciös kvinna" på arabiska.

2. I tonåren spelade hon i en latinamerikansk såpopera och fick utnämningen Bästa rumpan i TV.

3. Steven Spielberg erbjöd henne rollen som Elena i Zorro - den maskerade hämnaren, men hon tackade nej för att hon tyckte inte hon var tillräckligt bra som skådis.

4. Hon lärde sig engelska genom att lyssna på Radiohead, The Police och Janis Joplin.

5. Hon har fem hundar: tre malteser, en golden retriver och en grand danois... 

 

    

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Linda - 19 maj 2014 21:34


   Min absoluta drömväska ALLA kategorier    En Chanel-väska kommer jag definitivt äga en dag!  #Chanel #Chanelbag ...

Av Linda - 30 november 2013 22:30

Idag åkte jag in till stan då jag inte vart där på länge. Utbudet är mycket bättre inne i stan också, och nu innan Jul är det så mysigt att gå där inne med all julpyntning som är. Vill helst åka till stan minst en gång när jag är hemma i Göteborg. Ja...

Av Linda - 28 november 2013 22:30

Idag var det dags att åka hem till Göteborg igen, sista gången innan jul. Då jag är sjukskriven nu behöver jag komma bort lite, och då passar det jättebra att åka hem. Som vanligt har jag gått en sväng på Torget som jag brukar göra när jag kommit hit...

Av Linda - 11 oktober 2013 23:30

Om det blev lite shopping igår kan man ju säga att jag tog igen det idag - med råge!! Haha, det blev en del. Var inne i alla möjliga butiker idag där jag kollat runt. Dock så har inte nåt vart särskilt dyrt utan jag har kommit undan väldigt bra ändå....

Av Linda - 10 oktober 2013 22:45


Tidigare idag åkte jag hem till Göteborg så som vanligt gick jag ner till Torget nu på kvällen för att kika lite. Hann inte med så många butiker idag fast å andra sidan har jag ju hela helgen på mig. Däremot såg jag att Vero Moda hade 5o% på ALLT i h...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24
25
26
27 28 29
30 31
<<< Januari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards