Direktlänk till inlägg 16 november 2011

MODEUNDRET PHOEBE PHILO

Av Linda - 16 november 2011 19:34

Nu när jag har läst ut Plaza Kvinnas December nummer 2o1o, kom jag till den här artikeln som hanlade om Modeundret Phoebe Philo. Phoebe jobbar som chefsdesigner hos modehuset Celiné. Det var intressant att läsa om så jag tänkte skriva ner vad jag kunde läsa i artikeln.


Det finns få designers som förtjänar ikonstatus medam de designar, lever och regerar. Brittiska Phoebe Philo är en av dem. Som före detta chefsdesigner för Chloé, och som nuvarande på Celiné, har hon skapat en kvinnligt tidlös look som lever för alltid.

Artikeln är skriven av Charlotta Rudarp-Berggren.

 

"Phoebe Philos inflytande sträcker sig långt utanför modevärldens insatta ... den här visningen och kollektionen var en succé i sig självt. Den utökade på ett direkt sätt Celiné-världens gränser (hela vägen till rockfestivalerna) och bekräftade Philos förmåga att behärska alla koder som bygger upp hennes framgångsrika märke", skrev style.com;s Nicole Phelps i sin recension av Phoebe Ohilos vår/sommar-visning 2o11 för modehuset Celiné.  

Philo har nu visat tre säsonger av minimalistiska, sportiga kläder för en modern kvinna. Något som ligger precis rätt i tiden. Och just det där med att ligga rätt i tiden, tycks vara hemligheten bakom Phoebe Philos framgångar.

 

Redan som elev på Central Saint Marins väckte Ohilo uppmärksamhet, då med sin personliga stil. På den tiden bestod hennes look av en glittrig hiphip-stil komplett med långa lösnaglar och en guldtand i den övre tandraden. Efter en rundfrågning bland personalen på Central Saint Martins, och bland elever som studerade samtidigt som Philo, så verkar den generella konsensusen vara att hon redan då var en"it-girl". Philo var någon som många ville vara, eller åtminstone se ut som.

- Hon hade en speciell stil, eller flera snarare. Hon var liksom alltid ett steg före alla andra, kommenterar en av de tillfrågade tidigare Central Saint Martins-studenterna.

 

Någon som uppmärksammade Philos talang och spännande personliga stil redan under designhögskoleåren var Stella McCartney. McCartney tog sin examen från Central Saint Martins ett år innan Philo. Efter avklarad examen rekryterades Philo till Chloé 1997 av just McCartney som då tagit över rollen som chefsdesigner för det omtalade modehuset.

Första kollektionen gjord av McCartney och Ohilo för Cholé blev varmt mottagen av modepressen. coh på det spåret fortsatte det. De efterförljande kollektionerna hyllades av både moderedaktörer och konsumenter, vilket naturligtvis hjälpte till att skapa den beryktade hypen kring märket. Redan under tiden hon var McCartneys högra hand viskades det om hur stor roll Ohilo egentligen hade i skapandet av Chloés unga, hippa stil. När Stella McCartney år 2oo1 lämnade Chloé för att skapa sin egen signaturlinje, lämnade hon plats åt Philo att kliva i hennes skor som Chloés chefsdesigner. Och Philos första kollektion för Chloé gav modepressen vatten på kvarnen gällandes vems hipp-formula som egentligen gjort det franska modehuset så populärt. Enkla välskurna basplagg, bikinis med aptryck och rastafarifärger gjorde hennes debutkollektion till en direkt succé. Efter det följde modeklassiker som tröjan med banantryck och handväskan kallad Paddington.

 

Men viktigare än så var att Philo cementerade sin roll som en av det tidiga 2ooo-talets mest intressanta och relevanta designers. Hon skapade den moderna kvinnans idealgarderob.

- Hon har en konsekvent definition av den moderna kvinnan med referenser och influenser från de senaste tio årens mode för kvinnor. Hon sätter klassiska plagg i ett modernt och bärbart sammanhang. Det i kombination med en stark redigering av material, form och färgskalor som speglar dagens kvinna och hennes position, säger Adam Saletti, som ger ut tidningen The Gentlewoman.

 

Philo tycks också vara en lika modern, stark och egensinnig kvinna rent privat. År 2oo6 valde hon att hoppa av chefsjobbet på Chloé för att på heltid ägna sig åt familj och sina två små barn. Ett ovanligt val kan tyckas, men något som också skulle visa sig vara ett smart karriärsdrag. Genom att lämna modevärlden hungrades efter Philos plagg i nästan två år kunde hon när det franska modehuset Celiné knackade på dörren förhandla sig fram till exakt den roll hon ville ha. Rent praktiskt innebär det att Philo, trots att Celiné är franskt och baserat i Paris, har fått förlägga sin designstudio i London.

 

Baserad i London är också den nua publikationen The Gentlewoman. Det är en tidning med en liknande estetik som Philos. Philo valdes däremot som omslagskvinna till premiärnumret.

- Det var den perfekta timingen med Phoebes första Celiné-kollektion och vårt första nummer. Phoebe är den starkast lysande symbolen för den nya kvinnan. Hon är kvinnan i tiden, understryker utgivaren Adam Saletti.

 

Det är alltså nu två år sedan som det franska modehuset Celiné kontaktade Philo med erbjudandet att ta över rollen som chefsdesigner. Och på bara tre säsonger har hon lyckats rita om garderoben för dagens kvinna. Det handlar om strömlinjeformad minimalism, enkla basplagg men med en ständig följeslagare i form av nya hippa, detaljer och accessoarer.


Med sin fingertoppskänsla bemästrar Phoebe Philo ett brett spektra av olika stilar. Precis som andra modelegender som Karl Lagerfeld och Yves Saint Laurent, så behärskar hon tekniken att hoppa från stil till stil samtidigt som det alltid finns en konsekvens och något som andas "Philo" över kollektionerna. Något som går väl i linje med modernitetsbegreppet och dess flyktighet. Det håller Adam Saletti med om:

- "Modernt" är alltid ett flyktigt begrepp. Just nu definierar Phoebe Philo kvinnligt mode, för och av kvinnor, starkare än någon annan designer...  


 

  

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Linda - 19 maj 2014 21:34


   Min absoluta drömväska ALLA kategorier    En Chanel-väska kommer jag definitivt äga en dag!  #Chanel #Chanelbag ...

Av Linda - 30 november 2013 22:30

Idag åkte jag in till stan då jag inte vart där på länge. Utbudet är mycket bättre inne i stan också, och nu innan Jul är det så mysigt att gå där inne med all julpyntning som är. Vill helst åka till stan minst en gång när jag är hemma i Göteborg. Ja...

Av Linda - 28 november 2013 22:30

Idag var det dags att åka hem till Göteborg igen, sista gången innan jul. Då jag är sjukskriven nu behöver jag komma bort lite, och då passar det jättebra att åka hem. Som vanligt har jag gått en sväng på Torget som jag brukar göra när jag kommit hit...

Av Linda - 11 oktober 2013 23:30

Om det blev lite shopping igår kan man ju säga att jag tog igen det idag - med råge!! Haha, det blev en del. Var inne i alla möjliga butiker idag där jag kollat runt. Dock så har inte nåt vart särskilt dyrt utan jag har kommit undan väldigt bra ändå....

Av Linda - 10 oktober 2013 22:45


Tidigare idag åkte jag hem till Göteborg så som vanligt gick jag ner till Torget nu på kvällen för att kika lite. Hann inte med så många butiker idag fast å andra sidan har jag ju hela helgen på mig. Däremot såg jag att Vero Moda hade 5o% på ALLT i h...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< November 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards