Direktlänk till inlägg 15 november 2011

IDA SJÖSTEDT

Av Linda - 15 november 2011 21:34

Nu när jag har läst ut CHIC nummer 24 (18 November) 2o1o, kom jag till den här artikeln som handlade om Ida Sjöstedt. Jag tycker att hon gör en del fina kläder, speciellt hennes kappor. Det var intressant att läsa om Ida som började från scratch, så jag tänkte skriva ner vad jag kunde läsa om henne i artikeln.


Det finns många inspirerande kvinnor och i varje nummer av CHIC får du möta en av dem. Nu har turen kommit till designern Ida Sjöstedt.

Artikeln är skriven av Emilie Cederquist.


Så länge Ida Sjöstedt kan minnas har hon älskat mode. Med en London-examen i mode och design i bagaget tvekade hon aldrig att starta ett eget klädmärke.

- Genom mode har jag hittat mitt kreativa sätt att uttrycka mig. Jag har alltid vetat att jag vill jobba med det och min dröm har varit att ha något eget. 

Vad hade du för mål när du srartade?

- Att etablera mig på den svenska modescenen och kunna leva på mina kläder. Jag satte upp delmål och det första var att komma in i ett par bra butiker och få press så att märket blev synligt. Efter det ville jag ha en visning, sedan en större visning och finnas i fler butiker. Jag startade från scratch och hade inget ordentligt kapital, menen tydlig version.

Du startade 2oo2, hur var det att vara en av pionjärerna, före "det svenska modeundret"?

- Det var som var skönt var att jag inte hade några förväntningar på mig. Jag kunde göra vad jag ville för jag hade inget att leva upp till. Det tog lite tid men sedan togs min design emot av svenska folket.


Hur går det till när du skapar en kollektion?

- Det är som ett pussel, vi plockar, lägger till coh drar ifrån. Det är en stor hantverksprocess. när vi har börjat konkretisera allt så får vi ofta nya idéer. men någonstans måste man bromsa och sätta stopp.

Hur känns det när du är klar?

- När jag var liten och ritade blev jag frustrerad över att jag hade en bild i huvudet men inte kunde få ner den exakt så på pappret. Nu känner jag en tillfredsställelse när jag tittar på mitt inspirationsmaterial och det färdiga resultatet och ser en röd tråd. Jag har något i huvudet som jag sedan kan dela med mig av till någon annan. Vi människor strävar väl alltid efter att försöka få andra att förstå vad som rör sig i våra huvuden.  


Var hittar du inspiration?

- Det är sällan jag blir inspirerad när jag ser en fin klänning. Jag älskar däremot modedokumentärer. Det är extremt inspirerande när man får titta in bakom kulisserna, se hur andra arbetar kreativt och ta del av tankeprocessen bakom någonting färdigt. 

Hur håller du ångan uppe säsong efter säsong?

- Det blir lätt slentrian och jag vill inte fastna så att det bara går på repeat. Jag vill känna att det fortfarande är roligt, och att Ida Sjöstedt som märke och jag som person utvecklas. Så länge jag gör det speglas det i kollektionen. Gör man avkall på det och bara tänker på siffror så tappar man grundvärdena i det man håller på med.

Vad är roligast med ditt jobb?

- Att jag får jobba med något som jag brinner för och att alla jag jobbar med också gör det. Det är varierande. jag skulle bli tokig om jag var tvungen att sitta vid en dator fem dagar i veckan året om. Att man får uppskattning för det man gör är också en stor del i det hela. Jobbar man i motvind hela tiden är det säkert inte lika roligt.

 

Vad är det för skillnad på att arbeta i branschen idag jämfört med när du började?

- Det har alltid varit, rent praktiskt och ekonomiskt, väldigt svårt, det finns inga genvägar. Intresset för det vi gör är större nu samtidigt som marknaden har vuxit och det är fler aktörer och större konkurrens. Ska man starta eget nu som nyutexaminerad är det lättare på ett sätt, men svårare också. Det finns redan en plattform, men det krävs också mycket mer för att du ska synas.

 

Finns det något du ångrar i din karriär?

- Mitt tips till någon som vill starta eget är att det kanske inte är det smartaste att starta helt själv. Hade jag haft möjlighet att ha en businesspartner som hade kunnat sköta företagsbiten åt mig så hade det definitivt varit ett smartare drag.

 

Vem drömmer du om att se i dina kläder?

- Det är alltid kul när kläderna hittar sin bärare och personen bär upp dem på rätt sätt. Jag kan inte säga någon specifik kändis. Det känns som att det har gått lite inflation i stilikoner, det börjar bli urvattnat. De flesta tjejer i Sverige har bra stil idag.

 

Du gör mycket brudklänningar nu, hur är det?

- Det är kul att kunden kommer till mig personligen och specialbeställer en klänning till sitt livs viktigaste dag. Som designer är det roligt att veta att det inte är något slit-och-släng utan ett plagg som köparen behåller hela livet och som kanske går i arv till hennes dotter. Det är ett värde som betyder mycket för mig.

 

Vad är du mest stolt över i din karriär?

- Att jag har lyckats hålla på så här länge, det är snart tio år faktiskt. Att jag har lyckats bygga upp det här från i princip ingenting, och även att jag har stått fast vid min egen personliga vision och behållit min integritet i den här branschen...

 

TOPP FEM: Tips till dig som vill bli designer

1. Skaffa en utbildning i desing och viss mönsterkonstruktion/sömnad så du får förståelse för hur man skapar kläder.

2. Praktisera. På en praktikplats får du lära dig inifrån hur arbetet verkligen går till.

3. Ha en vision om vad du vill göra och fundera på varför du vill jobba med mode.

4. Ha roligt när du jobbar och försök hitta andra som du kan ha ett kreativt utbyte med.

5. Var beredd på att det tar tid att slå igenom. Men stå fast vid din vision och ta ett steg i taget så har du alla möjligheter att lyckas...


  

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Linda - 19 maj 2014 21:34


   Min absoluta drömväska ALLA kategorier    En Chanel-väska kommer jag definitivt äga en dag!  #Chanel #Chanelbag ...

Av Linda - 30 november 2013 22:30

Idag åkte jag in till stan då jag inte vart där på länge. Utbudet är mycket bättre inne i stan också, och nu innan Jul är det så mysigt att gå där inne med all julpyntning som är. Vill helst åka till stan minst en gång när jag är hemma i Göteborg. Ja...

Av Linda - 28 november 2013 22:30

Idag var det dags att åka hem till Göteborg igen, sista gången innan jul. Då jag är sjukskriven nu behöver jag komma bort lite, och då passar det jättebra att åka hem. Som vanligt har jag gått en sväng på Torget som jag brukar göra när jag kommit hit...

Av Linda - 11 oktober 2013 23:30

Om det blev lite shopping igår kan man ju säga att jag tog igen det idag - med råge!! Haha, det blev en del. Var inne i alla möjliga butiker idag där jag kollat runt. Dock så har inte nåt vart särskilt dyrt utan jag har kommit undan väldigt bra ändå....

Av Linda - 10 oktober 2013 22:45


Tidigare idag åkte jag hem till Göteborg så som vanligt gick jag ner till Torget nu på kvällen för att kika lite. Hann inte med så många butiker idag fast å andra sidan har jag ju hela helgen på mig. Däremot såg jag att Vero Moda hade 5o% på ALLT i h...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< November 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards