Direktlänk till inlägg 15 november 2011

Charlotta Flinkenberg

Av Linda - 15 november 2011 15:34

Nu när jag har läst ut CHIC nummer 24 (18 November) 2o1o, kom jag till den här artiklen som handlade om Charlotta Flinkenberg. Jag har följt henne genom åren då hon har vart chefredaktör för dem tidningarna som jag har läst. Jag tycker att hon är jävligt grym och hon är en stor inspiratör, och dessutom verkar hon vara en jävligt bra chef. Artikeln var jätteintressant att läsa också, så därför tänkte jag skriva ner vad jag kunde läsa om henne i artikeln.


Som chefredaktör med tre barn vet CHICs Charlotta Flinkenberg hur svårt det kan vara att kominera karriär med familjeliv. Hennes bästa tips? Mycket humor och komplimanger.

Artikeln är skriven av Helena Skoog.

 

Charlotta Flinkenbergs karriär började med en krasch.

Hon sitter på sitt kontor på CHIC med ett av sina tre barn, tvillingen, Elias, i famnen och berättar att hon egentligen ville jobba med form, som AD. Men efter en ettårig konstutbildning och sedan nobben från AD- och reklamutbildningar på en rad skolor i Stockholm fick hon dåligt självförtroende och tänkte att hon var en för dålig formgivare för att satsa på den karriären. Så, hon valde det hon var näst bäst på - att skriva.

 

Men en lång journalistutbildning orkade hon inte med, så som 23-åring startade hon en egen tidning istället.

- Jag tog flera banklån och gjorde alla klassiska misstag. litade inte på mig själv, anställde jättemycket folk, hade lysixa lokaler på Söder... Jag skulle konkurrera med Nöjesguiden och göra en flashig gratistidning. Som givetvis konkade efter ett nummer och jag fick miljonskulder och böev förtalad i Resumé och allt gick åt pipsvängen, berättar hon.

- Men det var ändå en rätt nyttig läxa rent praktiskt. Jag började i en konstig ända om man ser på andra i min bransch, många har ju börjat på golvet som reportrar och sedan arbetat sig uppåt och gått den långa vägen med utbildning. Jag började som VD och ägde hela bolaget och sedan kraschade jag och fick börja på golvet igen.

Hur hanterade du den motgången?

- Jag var ju både arg och bitter och besviken och skamsen, alla möjliga känslor. Men en ganska positiv sak med den här typen av krascher, det är att man får en revanschkänsla i kroppen. "Jag ska minsann visa folk att jag inte bara är en sopa. Får jag en andra chans, då jäklar".

Charlotta stämde tidningen som hade förtalat henne och vann rekordskadestånd, och sökte en reportertjänst på tjejtidningen Frida som hon fick.

 

På Frida valde hon att ta chansen. Hon gjorde allt de bad om - från att svara på läsarbrev till att skriva horoskop. När hon tre månader senare fick en fast anställning frågade förlagets VD om hon ville bli chefredaktör.

- Det är fortfarande det karriärsteg som jag minns med mest glädje, för det var den första riktiga "titel efter prestation"-grej som jag hade fått. Den befordran gick jag verkligen ut och firade. Sedan var jag chefredaktör på Frida och jag tror att jag dubblade upplagan på två eller tre år.  

på Frida började den karriär som skulle ta henne via frilansliv med galna uppdrag som ingen annan ville ta, till chefredaktörsposten på Vecko-Revyn där hon vände upplagan som då var på nedåtgående.

- Tjänsten på Vecko-Revyn klassar jag fortfarande som en av de svåraste grejerna jag har gjort i min karriär, säger hon och tar upp nappen som Elias har tappat på golvet.

- Jag jobbade oerhört mycket och det var jobbigt emotionellt att vända den nedåtgången. Att få med sig redaktionen. Folk skrev protestmanifest men när det gick bättre för tidningen så fattade de att hon kanske hade en del rätt ändå den där kärringen som kom hit och tvingade oss att komma i tid och inte gå på bio på arbetstid.

 

Du verkar vara kaxig och självsäker, varifrån kommer självförtroendet?

- Jag har haft en trygg uppfostran med peppande föräldrar. Mamma har alltid satt sina fyra barn framför sig själv. Hon har tragglat läxor, kommit på fotbollsmatcher och skjutsar till ridläger. Många gånger har jag dock varit osäker inombords och mått illa inför utmaningar. Men jag har tänkt att det bara är på låtsas. Jag har lurat mig själv och på så vis kanske lurat andra också. 

Hur då?

- Är man inte medfött cool eller självsäker så kan man spela det. Man kan träna upp sådana grejer som med allt annat. har du inte bra gehör så kan du inte få det, men du kan lura alla att du är en bra businesswoman.

- Jag har nog inte vett heller att bli rädd för vissa saker. Har du fiaskon i bagaget så kan du också bedöma graderna i helvetet av hur de påverkar dig. Många överdriver vad det blir för effekter av att göra bort sig, eller få nobben, eller få sparken... De tror att livet är slut eller att det blir katastrof.. men oftast löser det sig. Det är bara att borsta bort dammet och resa sig. Lös det istället för att bara sitta och älta. Grunden till många framgångar är en historik av fiaskon. Faktiskt. Se på dem som har lyckats. Oprah Winfrey, tror du att det första hon gjorde blev succé?   

 

Efter några år på Vecko-Revyn tjatade Charlotta på förlaget om att de skulle köpa in licensen för en svensk Glamour. Så småningom, ungefär samtidigt som hon fick sitt första barn och släppte sin andra bok "Viktiga boken - från godisråtta till storlek 38", fick hon igenom sin önskan och blev chefredaktör för den nystartade tidningen. En position där de som bestämde var cheferna på prestigefyllda förlaget Condé Nast.

- Det var plågsamt lärorikt, för man blev nobbad och fick göra om saker. De var VÄLDIGT svårimponerade. Jag fick lära mig att trolla med knäna och göra något som såg ut som a million bucks utan att ha de ekonomiska resurserna. Och jag lärde mig att man alltid, alltid kan prestera bättre. Overachieve!

 

Efter Glamour fick hon erbjudandet att starta en egen tidning på aller media. Då började hela resan med CHIC, som nu har pågått i två och ett halvt händelserika år. 

Hur gör man för att ha din karriär och dessutom klara av småbarnslivet?

- Det första man måste bestämma sig för, det är att inte ha dåligt samvete. Och konstatera att du inte kommer att hinna både och. Allting är en krass prioriteringsfråga när du skaffar barn och gör karriär parallellt. Det krävvs ett stabilt psyke för att kunna flytta fokus från barnen och gå in på jobbpiloten.  

- Du bör vara påhittig och får inte gripas av panik. Kommer du för sent till dagis och de är sura - ta med dig tidningar och godis till dem nästa gång! Visst, det mest pedagogiska är att sitta och läsa sagor och bygga lego, men pallar du inte så lär barnen kolla på TV.

 

Kan du delegera något?

- Man pratar fint om att delegera, men när man är stressad som småbarnsförälder handlar det i själva verket mer om att dumpa skiten i andras knän. Delegera är en fin term som kräver framförhållning. I verkligheten har du sällan den tiden, då blir det krascher.  

 

Men hur får man relationen att fungera?

- Jag är inte en särskilt bra fru, så jag är fel person att svara på det, haha. Sedan barnen kom har vi kommit till en annan nivå i vårt äktenskap. Vi går omkring som lulliga zombies. De där ambitionerna att "ta på dig något sexigt" eller "laga en liten hummermiddag för er själva" - vem fan har tid med det?! Du kommer inte ens hinna raka benen eller gå och handla en hummer på Prisextra. I vår verklighet är det mer "Är du gullig och micrar den här maten medan jag matar Elsa och byter blöja?" Satsa på sånt som inte är tidskrävande. Var trevliga i tonen, försök ha lite humor trots sömnlösheten och slösa med komplimanger.

 

Vad är roligast med ditt jobb?

- Det är nog själva hantverket, att göra tidning, som jag verkligen älskar. Som att jobba i tomteverkstaden, med alla små nissar som sitter och jobbar. Jag älskar att det är konstans stimulans. Jag skulle göra det här på min fritid om inte någon var så snäll att de gav mig lön för det...

 

9 snabba med Charlotta

1. Vilken mobil använder du?

Nokia N8. Har även en iPhone som jag har lagt åt sidan ett tag.

2. Hur mycket tjänar du?

Mer än Lennart Ekdahl, mindre än Amelia Adamo.

3. Vilket var ditt bästa pch sämsta ämne i skolan?

Bästa: Latin, Bild. Sämsta: Matte.

4. Vilka tre teknikprylar klarar du dig inte utan?

Eltandborsten, mobilen och plattången. 

5. Vilken är världens mest överskattade tidning?

Amerikanska Vouge. Vackra modejobb, visst- Men hur svårt är det med DEN budgeten? 75% äe ju dessutom annonser.

6. Gör du din egen deklaration?

Gud nej. Jag delegerar bort sådant jag inte är bra på. 

7. Värsta jobbet du haft?

Stenplockare på en badstrand på Mykonos. 

8. Otrevligaste kändis du mött?

Christian Slater. Madonna var heller inget charmtroll.

9. Affärskvinna du beundrar?

Oprah Winfrey. Blev även rätt imponerad av Hugh Hefners dotter Christie som föreläste på ett seminarium (och kom med en armada av livvakter)...


      

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Linda - 19 maj 2014 21:34


   Min absoluta drömväska ALLA kategorier    En Chanel-väska kommer jag definitivt äga en dag!  #Chanel #Chanelbag ...

Av Linda - 30 november 2013 22:30

Idag åkte jag in till stan då jag inte vart där på länge. Utbudet är mycket bättre inne i stan också, och nu innan Jul är det så mysigt att gå där inne med all julpyntning som är. Vill helst åka till stan minst en gång när jag är hemma i Göteborg. Ja...

Av Linda - 28 november 2013 22:30

Idag var det dags att åka hem till Göteborg igen, sista gången innan jul. Då jag är sjukskriven nu behöver jag komma bort lite, och då passar det jättebra att åka hem. Som vanligt har jag gått en sväng på Torget som jag brukar göra när jag kommit hit...

Av Linda - 11 oktober 2013 23:30

Om det blev lite shopping igår kan man ju säga att jag tog igen det idag - med råge!! Haha, det blev en del. Var inne i alla möjliga butiker idag där jag kollat runt. Dock så har inte nåt vart särskilt dyrt utan jag har kommit undan väldigt bra ändå....

Av Linda - 10 oktober 2013 22:45


Tidigare idag åkte jag hem till Göteborg så som vanligt gick jag ner till Torget nu på kvällen för att kika lite. Hann inte med så många butiker idag fast å andra sidan har jag ju hela helgen på mig. Däremot såg jag att Vero Moda hade 5o% på ALLT i h...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< November 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards