Alla inlägg under juni 2011

Av Linda - 16 juni 2011 19:30

   

   

   

 

Nu har jag suttit och kollat igenom Plaza Kvinnas November nummer 2o1o, för att se om det fanns något i tidningen som jag ville ha. Jag har hittat lite blandat denna gången.


Detta hittade jag i Plaza Kvinnas November nummer 2o1o:

* Dolce & Gabbana Halsduk finns hos www.netaporter.com, 153o kronor- VILL HA! Gillar mönstret på halsduken, och dessutom ser den skön ut!

* Behå Twilfit, 249 kronor- Fin behå och färgerna är fina ihop!

* Hotpants Twilfit, 179 kronor- Dessa är fina också! Har ett par liknande själv, och dem är jättesköna!

* I.d Bare Minerals Matte Founation, 425 kronor- VILL HA! En av de främska klassikerna inom mineralsmink håller måttet. Denna variant är något mindre än originalet vilket naturligtvis ger något mindre lyster men dess välgörande mineralegenskaper gör den till en favorit bland många, speciellt de med känslig hy.

* Helena Rubinstein Spectacular Extensions Mascara, 32o kronor- Vid ett första drag får du naturligt långa fransar , men den är väldigt enkel att bygga på i lager för ökad volym- och längdeffekt. Funkar perfekt som en allroundmascara, och du kan anpassa lager för vardag och fest. Borsten ger ett naturligt uppåtböj, och når alla vinklar.

* Doftljus i glas Ikea, 39 kronor- Fint ljus och dem finns även i fler färger och olika former på glaset! Billigt dessutom!    

ANNONS
Av Linda - 16 juni 2011 18:45

Nu när jag har läst ut Plaza Kvinnas November nummer 2o1o, kom jag till den här artikeln som handlade om Artagerskorna med stort A. Dessa kvinnor jobbar jävligt hårt och de festar inte hela tiden, utan dem jobbar och jobbar. Det var väldigt intressant att läsa om, så jag tänkte skriva ner vad jag kunde läsa i artikeln.


Att ta sig in i en bransch som mode- och skönhetsindustrin är inte lätt. Vissa har dock turen att födas direkt in i den. Några försvinner in bland champagnebubblor och fester medan ett fåtal väljer att axla det enorma ansvaret för familjeföretagets fortsatta utveckling. Men hur är det att vara arvtagerska - bara bubbel och glamour eller hårt slit och långa dagar?
Artikeln är skriven av Malin Ericsson.

 

Orden affärskvinna och arvtagerska går i mångas öron inte hand i hand. "Arvtagerska " för tankarna till privatplan, mängdeer av märkesväskor och festnätter blöta av champagne. Medan "karriärskvinna" skapar bilden av någon som kämpar hårt, och offrat mycket för att komma till den yrkesposition hon innehar.

Och inom mode- och skönhetsindustrin finns kvinnor som, trots kända efternamn och i stort sett obegränsat med pengar på banken, valt sena arbetsdagar för att själva arbeta sig upp inom det familjegrundade företaget. Det är de kvinnor som är arvtagerskorna med stort A - de som inte bara ärvt ett efternamn utan också förmågan att ta tillvara på sin talang.

 

Men att ta klivet in i familjeföretaget kan vara svårt då vägen man valt är kantad av fördomar och oändlig press för att bevisa sin egen begåvning. många av de kvinnor som arbetar inom familjeägda verksamheter har flera gånger sagtr att de själv är de som pressar sig att prestera bättre, både som privatpersoner och som en del av verksamheten. Dessutom tar deras arbetsdagar aldrig slut eftersom de arbetar med deom som står dem allra närmast. Men visst har det sina fördelar att födas med en gräddfil rakt in i mode- och skönhetsindustrins innersta centra; och visst ger det de få förunnade en lättare chans till något som så många andra bara kan drömma om. Dock inte bara utan hårt slit; när de väl fått chansen finns det ingen tid för blöta nätter, lata dagar och bristande kreativitet. Dessutom måste de redan tidugt lära sig att ständigt hantera negativitet och avundsjuka viskningar från sin omgivning.

- I USA så får man en klapp på ryggen när det går bra, det är väldigt annorlunda mot här i Sverige. Därför har jag haft turen att slippa missunnsamhet och avundsjuka, säger Martina Arfwidson, Internationell VD för Face Stockholm och boende i New York. 

 

I Sverige är scenen för kvinnliga arvtagerskor inom mode- och skönhetsbranschen inte så stor, men ett par namn värda att nämna är Filippa Knutsson och just Martina Arfwidson, två kvinnor som följt i sina föräldrars fortspår och buggt sina egna karriärer med hjälp av familjeföretaget. Filippa började arbeta med inköp för sin pappas klädmärke, Gul & Blå, och Martina värvades av sin mamma Gun Nowak till make up-märket Face Stockholm under en promenad i New York. Tillsammans öppnade mor och dotter märkets första New Tork-butik- Då arbetade Martina som sångerska, men hon inspirerades redan som liten av moderns passion och målmedvetenhet. Och hon växte upp med mantrat att hon kan lyckas med vad som helst, så länge hon verkligen vill.

- Hon är fantastisk, jag och mamma har gått igenom så mycket ihop. Det som gör att vi arbetar bra tillsammans är att vi har sådan personkemi. Och så kompletterar vi varandra; mamma är explosiv och konstnärlig medan jag är diplomatisk och strukturerad, säger Martina Arfwidson.

Skapar inte ärligheten som finns inom en familj konflikter när man ska driva ett företag ihop?

- Man sveper ju aldrig något under bordet och när släkten är inblandad har man investerat mer emotionellt. Det är klart att vi haft rejäla tvister, men så älskar vi varandra så mycket att man till slut ändå inte låter något komma emellan. Men Face Stockholm är mammas baby, så om det verkligen gäller kan jag ta ett steg tillbaka, säger Martina Arfwidson.

Skulle du vilja att dina barn i framtiden började jobba med dig?

- Nej, det är viktigt att man hittar sin egen väg. Det är klart att det hade varit kul, men det är absolut inget jag tänker på. Livet är kort och det viktigaste är att man är lycklig, fortsätter hon.  

 

Den svenska marknaden har ännu inte haft de långa traditioner av släktägda företag som de internationella modehusen ofta bygger på. Men breddar man vyerna och blickar sydväst ser vi kvinnor som danska Charlotte Lynggaard, som sedan 1992 arbetat som smyckesdesigner för Ole Lynggaard Copenhagen, företaget som hennes appa grundade. I deras bolag är hela familjen inblandad, coh man är alla aktiva och försöker utveckla pappans lilla skötebarn. Charlotte menar att det inte är extra svårt att arbeta i ett familjeägt företag men att det stundtals kan vara lite känsligare eftersom man är så uppriktig mot familjen.

- Vi har alltid haft en nära och stark relation, men trots det så spenderade jag mycket tid under det första året med att försöka bevisa att jag inte bara var "min fars dotter". Och under flera år kände jag stor press, främst från mig själv. Det är något jag vuxit ifrån, säger Charlotte Lynggaard.

 

I de europeiska modehusen, med äldre anor, är det mer vanligt att familjemedlemmar arbetar tillsammans. Syskonsammansättningar är inte sällsynta, men det är heller inte ovanligt att döttrarna går i sina föräldrars fotstpår, och i bland ärvs kreativiteten genom flera generationer. Systrarna Roberta och Silvana Armani har båda arbetat sig upp till högt uppsatta positioner i deras farbrors Giorgio Armanis modehus. Silvana är nu chefsdesigner för Emporio Armanis damkollektion, medan Roberta ansvarar för PR och VIP-kommunikation. De började båda två i företaget på varsin praktikplats och har därifrån sökt sina egna vägar för att nå sina respektive drömyrken. En av de mest kända designarvtagerskorna är Nathalie Rykiel, som nu tagit över rodret på modern Sonia Rykiels modehus med samma namn. Hon började i unga år som modell och kampanjansikte för märket, och fortsatte sedan designa egna mindre kollektioner. Nu är hon chefsdesigner och VD för hela företaget, även om hon fortfarande samarbetar med sin mamma då och då. 

 

Sophie Delafontaine är en av dem vars släktskap inte är lika känt för allmänheten, hon är sondotter till Jean Cassegrain som 1948 grundade läderföretaget Longchamp. Numera styrs bolaget av Jeans son Philippe Cassegrain, och Sophie innehar posten som chefsdesigner. Det är under Sophies tid som kreativ chef som företaget börjat med spännande desingsamarbeten och dessutom utökat sitt sortiment med en ready-to-wear kollektion.

- Vi är ett team rakt igenom, min pappa (Philippe Cassegrain, verksamhetens VD) har alltid varit med och sett på när hans pappa designade, så det känns verkligen naturligt för mig att presentera idéer och kollektioner för resten av familjen, säger Sophie Delafontaine.

 

Men trots att hon arbetar nära både sin pappa och sin bror känner hon att det enbart är hon som sätter press på sig själv eftersom hon vill att Longchamps själ ska återspeglas i hennes arbete.    

- Det har ju varit lättare för mig eftersom jag är född in i och har vucit upp i den här branschen, säger Sophie Delafontaine. Jag har sett företaget inifrån i hela mitt liv och jag har alltid varit intresserad av arbetet med läderväskorna, så därför var det inget konstigt för mig att börja arbeta inom Longchamp.

Vad är det som är så bra med att arbeta tillsammans med familjen?

- Möjligheten att så lätt få uppleva mycket olika saker. Min introduktion till skor och smycken gick mycket smidigare tack vare familjeföretaget.

Hur är det egentligen, kan din pappa säga till att något du gjort är riktigt fult?

- Det kan han absolut göra, han ger mig alltid värdefulla tåd. Han har ett pragmatiskt sinne och ett vältränat öga vilket alltid är nyttigt. För ett par år sedan presenterade jag en idé för min pappa och min bror, jag ville göra en transparent version av Le Pliage-väskan. men båda sa att det var en dum idé för att ingen egentligen vill visa vad de har i väskan. De utmanade mig att gå runt med en transparent väska i en vecka och visa upp vad jag själv bar med mig och jag antog utan tvekan utmaningen ... Efter det fick jag tillåtelse att göra väskan, som sedan självklart blev en stor succé, förklarar Sophie skrattandes.   


Tydliga arbetsroller är viktigt, enligt Aerin Lauder. Hon har länge arbetat inom skönhetsbranschen och började i slutet av 9o-talet att arbeta med marknadsföring på farmoderns företag Esée Lauder. Dp arbetade hon under sin farbrors vakande öga men har redan nu axlat rollen som vice VD. När märket grundades 1946 hade Estée Lauder skapat fyra produkter, och drev tesen att alla världens kvinnor kan se vackra ut. I dag mer än 6o år senare, är verksamheten en av världens främsta kosmetikaproducenter men Aerin vill fortfarande hålla sin farmors vision levande. Och skönhetsmärket lanserar under hösten 2o1o en uppdaterad version av Estée Lauders lyxcreme Re-Nutriv under Aerins ledning.

- Min farmor skapade Re-Nutriv 1958 och då var en lyxcreme något fantastiskt och ovanligt, man kan nästan säga unikt. Allt har alltid handlat om exklusiv och fantastisk hudvård och jag vill hedra det. Jag har helt otroliga minnen från när jag var en liten flicka och satt och tittade på när farmor gjorde sig redo för att gå på fest, minns Aerin Lauder.


Att börja från början och kämpa sig uppåt är något dessa arvtagerskor till kvinnor har gemensamt. De visar att faktumet att vara arvtagerska inte enbart innebär jetsetliv med exklusiva kläder, smycken och champagne utan att de måste, trots sina rättklingande efternamn, strida för sina positioner oxh många gånger tvingas välja karriären framför allt annat för att bli tagna på allvar och lyckas. Dessa kvinnor, med Martina Arfwidson, Charlotte Lynggaard, Nathalie Rykiel, Sophie Delafontaine och Aerin Lauder i spetsen, har bevisat att de är mer än bara döttrar och arvtagerskor - att de faktiskt också har både begåvning och affärssinne...

 

Arvtagerskor som gjort karriär

* Miuccua Blanchi Prada - Desinger och barnbarn till Mario Prada.

* Charlotte Lynggaard- Designer och dotter till guldsmeden Ole Lynggaard.

* Filippa Knutsson - Designer och dotter till Lasse Knutsson som grundade klädermärket Gul & Blå.

* Nathalie Rykiel - Designer och dotter till Sonia Rykiel.

* Silvana Armani - Designer och brorsdotter till Giorgio Armani.

* Sophie Delafontaine - Dotter och sondotter till Jean Cassegrain, grundare av läderföretaget Longchamp.

* Allegra Versace - Arvtagerska och systerdotter till Gianni Versace.

* Laudomia Pucci - Image director och syster till Emilio Pucci som arbetade som designer ett par år efter broderns död.

* Martina Arfwidson - Internationell VD på skönhetsmärket Face Stockholm och dotter till Gun Nowak.

* Aerin Lauder - Vice VD och sondotter till Estée Lauder.

* Roberta Armani - Chef för externa relationer och brorsdotter till Giorgio Armani.

* Margherita Missoni - Kampanjansikte och musa, och barnbarn till Rosita Missoni.

 

  

ANNONS
Av Linda - 15 juni 2011 23:34

Inatt fick jag ÄNTLIGEN sova! Fy faaaaaan vad skönt det var!! Tror jag kollade på klockan efter två den sista gången typ (de andra nätterna har klockan vart fem), så det var verkligen jätteskönt att få massa sömn. Den behövdes om inte annat. Hoppas att jag är lika avslappnad denna natten som jag var igår. Jaja.


Jag bestämde mig för att åka till Skövde idag som sagt då jag verkligen var på jakt efter den där toppen som jag bara blev kär i första gången jag såg den på bild. Jag kom till Skövde till halv fyra så då väntade jag på bussen som skulle ta mig till Elins Esplanad. Jag gick med en jävligt rask takt bort mot Gina som ligger längst bort om man kommer från bussen. Där var toppen - LYCKA! Jag tog två storlekar med mig, och en blus som jag hittade också, men den köpte jag aldrig.. Slog till på min älskade tubtopp och ett par cykelbyxor! Det är riktigt snyggt med cykelbyxor ibland, och dessutom jätteskönt. Så jag var jättenöjd med min shopping där!

Kollade även på Cubus, H&M och Din Sko, men jag hittade inget speciellt där i dem affärerna. Däremot vill jag ha ett par skor inne på Din Sko, men jag ska kolla på dem i Göteborg istället då skorna inte fanns i storlek 38, och 39 var för stora för mig..

När jag skulle åka tillbaka till Stationen så åkte jag med samma buss, och chauffören sa: Hej, är det du igen. Pinsamt. Jag kom inte helt tomhänt från Esplanaden utan jag hade även köpt Jordgubbar (2 liter) för 1o kronor/litern - JÄVLIGT BILLIGT!! Är det något som jag bara älskar så är det verkligen Jordgubbar.


Sen när jag kom hem stannade jag på ICA där jag köpte Chic, Cosmopolitan och Glass. Jag äter ju inte Grädde då det är skitäckligt så då vill jag gärna ha lite glass till gubbarna istället. Det har vart en lugn och skön kväll efter att jag kom hem strax innan sex. Det har blåst lika mycket som igår med, och man är ju så äckligt trött på detta nu!!

Nä, ska lägga mig och läsa lite innan jag ska sova för jag är inte trött just nu... God natt! Tjing tjong


Mina goa, underbara Jordgubbar som jag köpte utanför ICA Maxi.

 

Cosmopolitan och som jag köpte på ICA när jag kom hem. Kollade efter dem i Skövde, men där har dem inte kommit ut än, haha!

  

Av Linda - 15 juni 2011 19:34

Idag åkte jag till Skövde och Elins Esplanad närmare bestämt. Jag var på jakt efter något inne på Gina som jag såg det första det gjorde! Bestämde mig att köpa denna redan när jag såg den första gången så jag är verkligen skitnöjd! Gick även runt i dem andra butikerna där, men jag såg inget speciellt. Var dock inne på Din Sko där jag ville ha ett par skor, men dem var slut i min storlek - så jävla typiskt! Jag åker ju hem till Göteborg i helgen så det går ingen nöd på mig, men denna toppen var jag bara tvungen ha!! Jätte, jättenöjd är jag   


Detta shoppade jag på Ginatricot idag:

* Svart Tubtopp, 149 kronor, Ginatricot- I LOVE IT! Akkurat min stil också! Så himla fin och skön är den verkligen!

* Svarta Cykelbyxor, 59 kronor, Ginatricot- Det är ju hur skönt som helst med Cykelbyxor, och dessa var så billiga så jag slog till på dem! Har funderat ett bra tag på att köpa dem, men det har bara inte blivit av!

 

    

Av Linda - 14 juni 2011 21:34

Jag är redan rastlös! Fy fan vad sämst det är. Hade det bara vart bättre och varmare väder nu då jag tänkt jag skulle vart ledig så hade det vart en annan grej, men nu blåser det ju som in i helvete ute igen, och då är det bara jobbigt.

Har vart ute och cyklat en sväng idag också, men jag tog halva slingan idag istället. Var nere på stan inne på Lindex först och kika lite snabbt bara innan jag cyklade mot ICA.

Hahaha, inne på ICA fick jag mig ett gott skratt, och jag kunde inte sluta när jag cyklade hem heller. Snacka om att jag är rätt övertrött ändå. Märks att man sover PISSDÅLIGT!! På ICA köpte jag bara Baugetter (två stycken små), MER dricka, Skagenröra och Tv-tidningen.

Jag ligger och tänker alldeles för mycket, men det är på bra saker och bra personer - inget annat, hihi   

Nä, nu ska jag fortsätta glo lite på teven igen. Hoppas att Ni har det bra. Tjing tjong

Av Linda - 14 juni 2011 19:36

 


Idag har det vart sol med massa moln, MEN jävligt blåsigt!! Är riktigt trött på denna blåsten nu så det fick bli jacka på idag.


* Skinnjacka, H&M- Gillar denna jackan!

* Linne, H&M- Har inte använt detta linnet på jättelänge, men det ska bli ändring då det är riktigt snyggt!

* Jeansleggings, Cubus- Super sköna!

* Strumpor, Lindex.

* Esprit Ballerinaskor, Johanssons Skor.

Av Linda - 14 juni 2011 17:45

Nu när jag har läst ut Plaza Kvinnas November nummer 2o1o, kom jag till den här artikeln som handlade om Jessica Alba. Jag tyckte att det var intressant att läsa så därför tänkte jag skriva ner vad jag kunde läsa om henne i artikeln. Hon är rätt så öppen med en del privata saker ändå vilket är bra.


Jessica Alba har länge försökt skaka av sig sin sexsymbolstämpel. Det är lättare sagt än gjort när man ser ut som ett bombnedslag och när man har agerat strippa och avklädd i flera succéfilmer. Men Jessica Alba har mognat, blivit mamma - och är trött på hela sin skapada image.

Artikeln är skriven av Tina Jöhnk Christensen. Översättning och bearbetning Malin Ericsson.

 

Det är bland annat filmer som Sin City som gav Jessica Alba stämpeln som sexsymbol. Hon var bara 23 år gammal när hon spelade rollen som Nancy Callahan, från Frank Millers seriealbumsversion, en kvinna som strippar i cowboyhatt och läder. Men Jessica Alba var långt ifrån bekväm i sin roll och hon var tvungen att göra noggrann efterforskning om strippklubbar i New York, Los Angeles och Texas. Hennes kunskaper om strippklubbar var begränsad och dessutom hade hon rampfeber.

- Jag var livrädd. Jag var verkligen svettig, varm och nervös. Jag höll på att bli galen och flippade verkligen ur, säger hon och rodnar nästan vid tanken. Det var på tal att jag, om jag ville, kunde vara naken men jag kände mig inte alls bekväm med att vara avklädd på det sättet i en film.

 

Jessica Alba har spelat just strippa i Sin City, actionhjälte i serien Dark Angel, sexig dansare i Honey och osynlig kvinna i seriefilmatiseringen Fantastic Four. Nu är hon aktuell i filmen Machete, där hon spelar en hårdnackad, hemlig agent.

- Jag är ganska vild i filmen, och min karaktär var väldigt matig när jag fick manuset, säger Jessixa Alba om hennes andra film med Robert Rodriguez (Sin City var deras första film tillsammans). Jag är riktigt konservativ, så jag är alltid nervös när jag ska spela in sexscener. Jag kan knappt andas, så Robert måste verkligen lugna mig.

Trots att regissören Robert Rodriguez ser sexappeal hos Jessica är stjärnan inte helt förtjust i den image hon skapar, och försöker ständigt förändra den.

- Jag arbetar i en bransch som styrs av män, betonar Jessica som är avslappnat klädd i en lång grå klänning som är sexig utan att vara avslöjande. Jag är inte feminist, men jag skulle vilja göra filmer om kvinnor för kvinnor. Det är bra med variation och det finns inte tillräckligt med kvinnliga regissörer och producenter i min bransca. Kvinnor har ingen röst i Hollywood.


Under 2oo6 visade Jessica att hon inte har några problem med att vidta åtgärder om någon blir för påträngande, och sa ifrån ordentligt med hjälp av en strämningsansökan när Playboy använde en promotionbild av henne i bikini från filmen Into the Blue på omslaget. Målet lades dock ned efter att Playboys ägare Hugh Hefner skrivet ett personligt och ursäktande brev direkt till henne.

- De försöker alltid betona din sexualitet, för det får männen att gå på bio. Jag har aldrig gått med på det. Det är inget att skämmas över, men absolut inget jag identifierar mig med.

 

Det känns som om den unga skådespelaren ännu väntar på sitt genombrott som seriös skådespelare. Hon har medverat i filmen som Honey och Fantastic Four men har även försökt att byta genre med hjälp av The Love Guru och Good Luck Chuck. Men det är svårt för Jessica Alba att bli tagen på allvar.

- Det finns många som har en åsikt om vad jag kan och inte kan. Men jag tar det inte personligt eftersom jag vet att detta bara är Hollywood. Jag arbetar hårt för att visa vad jag kan. Jag har ännu inte kunnat visa vad jag kan åstadkomma rent kreativt. Jag vill absolut inte att folk ska tro att jag bara är en idiot och en sexsymbol som killar ska dregla över. Jag vill bevara min integritet. 

 

Att Jessica Alba har blivit mamma har gett henne nytt perspektiv.

- Tidigare hade min identitet helt och hållet att göra med min karriär, och jag ville göra populära filmer som nådde hela världen. Nu har jag en helt annan metod, jag gör mycket hellre filmer som är tillfredsställande att göra och det är egentligen ganska logiskt.     

Den 7 juni för två år sedan födde Jessica Alba en dotter. Honor Marie var inte planerad eftersom allt rullade på väldigt snabbt sen hon träffade pojkvännen Cash Warren. Men de valde att behålla barnet och gifta sig.

- Det är viktigt att ge sitt barn ett unikt namn för det är en stor del av dess identitet, säger Jessixa, som själv var på väg att uppkallas efter Farrah Fawcett på grund av hennes mors danska anor. Namnet ändrades dock när hon kom till världen och inte alls hade något skandinaviskt utseende.

- Mitt namn är för vanligt. Det fanns många tjejer i min skola som hette Jessica, så jag kände aldrig att jag stack ut från mängden.

 

Dottern föddes blott 19 dagar efter att paret hade smugit sig in i rådhuset och gift sig. Ett bröllop som skedde utan att varken familj eller vänner visste om det, allt för att de verkligen skulle få njuta av det helt för sig själva. Även om giftermål och barn kom plötsligt så lärde paret känna varandra redan 2oo4, då de träffades under inspelningen av Fantastic Four där Cash Warren var regiassistent. Ett möte som inte alltid var en dans på rosor.

- Jag kastade ut honom, säger Jessica och skrattar. När du är gravid är dina känslor mycket mer intensiva. Om det var lite rörigt omkring mig och mina skor stod på fel plats så höll jag på att explodera. Men Warren var väldigt tålmodig. Han gav mig en kram, lugnade mig och sa att allt skulle ordna sig.

 

Jessica Albas finger är prytt av en 2,5 karat diamantring och hon ser oförskämt lycklig ut vid tanken på sin man. När hon såg honom för sex år sedan, var det kärlek vid första ögonkastet.

- Direkt efter att jag hade träffat honom ringde jag en vän och berättade att jag träffat en man som jag kände att jag alltid känt och alltid skulle känna, säger hon och ser allvarlig ut.

 

Hon visste redan då vad hon ville och inte ville. Den unga skådespelaren hade redan gått på ett par nitar, hennes före detta fästman Michael Weatherly, som hon spelade mot i Dark Angel, bröt deras förlovning efter två år. Han var hennes första kärlek.

- Det var en bra erfarenhet för mig, säger hon eftertänksamt. Det är viktigt att du har gått igenom kärleksbekymmer i ditt liv så att du lär dig att uppskatta kärlek.

Efter uppbrottet gick hon, som hon själv beskriver det, igenom en vild period och dejtade både Mark Wahlberg och Paul Walker. 

- Kvinnor behöver inte bli kära i en man bara för att de älskar med honom. Män kan göra som de vill och det är helt accepterat. Det är löjligt att tro att kvinnor inte kan göra detsamma. Gör inte en så stor grej av det. Sex är sex.

 

Som ung flyttade familjen mycket på grund av faderns arbete. När Jessica var 12 år hade hon gått i elva olika skolor.

- Jag var annorlunda, säger hon om hennes barndom. Jag levde i min egen värld och hade en otroligt livlig fantasi, eftersom jag var helt ensam inbillade jag mig ofta att jag var en superhjälte som kunde göra alla möjliga slags övernaturliga saker. Jag älskade att göra mig till och låtsas att jag var någon annan.  

Redan som tolvåring var hon besluten att bli skådespelare och övertalade sina föräldrar att ta henne på audition.

- Jag var fast besluten att jag borde göra det och jag har alltid varit tuff när jag bestämt mig för något. Även om det är en hård bransch så visste jag att jag ville vara någon.

Det visade sig vara det perfekta valet, och den 12-åriga flickan kände sig snabbt hemma i filmvärlden.

- När jag var på min första filminspelning upptäckte jag en känsla av samhörighet, en sammanhållning jag aldrig känt.

Men det dröjde innan Jessica upptäckte sin attraktionskraft, som barn var hon osäker och fokus låg på det inre snarare än det yttre. 

- Jag var inte alls medveten om att jag var sexig, säger hon och hennes bruna ögon är uppriktiga trots att det är svårt att tro när man sitter mitt emot denna nästan gudomligt vackra kvinna.

- Jag trodde inte killarna gillade mig för att jag inte var en California Girl med blå ögon och blånt hår. Det tog många år innan jag kände mig bekväm med min sexualitet. jag tror att jag var ungefär 22 år när jag slutade skämmas och tycka synd om mig själv.

 

Jessixa Alba är allvarlig. Och har den där övernaturligt vackra kvinnan väl bestämt sig för att skaka av sig sin egen sexsymbolstämpel så får vi väl bara vänta och se...

 

  

Av Linda - 14 juni 2011 16:15

Nu när jag har läst ut Plaza Kvinnas November nummer 2o1o, kom jag till den här artikeln som handlade om Ät dig ung - mat som ger resultat. Detta tyckte jag var väldigt intressant att läsa om så därför tänkte jag skriva ner vad jag kunde läsa i artikeln.


Lyxiga hudvårdsprodukter i all äta, men grunden till varaktig skönhet kommer inifrån. Plaza Kvinna guidar dig bland superbär, vitaminer och fettsyror - och ger dig en snabbkurs till hur du äter dig ung!

Artikeln är skriven av Charlotta Jakobsson.

 

Tillhör du dem som gladeligen lägger tusenlappar på de senaste ansiktsbehandlingarna, cremerna och serumen, men som inte tänker två gånger på att det du verkligen stoppar i dig och äter påverkar din hud, ditt hår och ditt utseende i stort?

Inte så konstigt kanske - det är lätt att glömma innehållet när man fokuserar på ytan. Men för att vi ska se ut som vårt allra bästa jag, så krävs det också att vi mår bra; och där spelar kosten en vital roll. Det är kanske inte rimligt att tro att vi ska kunna brida tillbaka åldrandets klocka med hjälp av mat eller kosttillskott; men att äta rätt kan både skjuta upp och sakta ner åldrandet, på utsidan så väl som in insidan.

 

Att vi med hjälp av mat faktiskt kan påverka vårt åldrande och vårt utseende är varken en speciellt ny eller radikal uppfattning. Men precis som med allt annat går det även på det här området trender i vad som hetast, nyast och mest effektivt. Vem har till exempel inte hört uttrycket superbär, som ofta används som ett gruppnamn på flertalet mer eller mindre exotiska bär som tack vare sin höga koncentration av antioxidanter, vitaminer, mineraler och proteiner anses supernyttiga både för vår hälsa och vårt utseende. Just halten av antioxidanter är nyckeln för dessa bärs popularitet; för precis som när det gäller produkter som används utanpå kroppen tillskrivs livsmedel med högt antioxidantinnehåll föryngrande egenskaper. Enkelt beskrivet så är oxidation en process som skapar fria radikaler; som i sin tur skadar levande celler och därmed både påskyndar åldrandet och har negativa effekter på våra kroppar. Oxidation går inte att undvika, därför att det bland annat sker när vi andas, och när vi omsätter näringsämnen. Anitioxidanter har, som namnet antyder, förmågan att fånga in och/eller oskadliggöra de fria radikalerna. Därför är antioxidanter inte bara väsentliga för att vi ska kunna se så unga och fräscha ut som möjligt; de skyddar oss också mot hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och flera olika cancerformer. Ett sätt att ange hur antioxidantrikt ett livsmedel är, är att mäta dess ORAC-värdet (oxygen Radical Absorbance Capacity, eller ungefär "förmåga att absorbera fria radikaler"). Värdet anger hur mycket antioxidanter 1oo gram av ett livsmedel innehåller, och går från 6o för gurka till 446o för blåbär.

 

Till de mest omtalade superbären hör acai; ett bär som härstammar från Amazonas och är extremt rikt på antioxidanter, men även på fibrer, essentiella fettsyror, kalcium och magnesium. Acai innehåller även en liten mängs reserveratrol, som är en speciell antioxidant som bland annat är antiinflammatorisk, cancerhämmande och virushämmande. Acai finns i juiceform och som snacks och kosttillskott i hälsokosthandeln, men det är även en av huvudingredienserna i Kiehl´s nya ekologiska hudvårdsserie Acai Damage Repairing Collection.

Ett annat väl omskirvet superbär är det asiatiska gojibäret, som bland annat används flitigt i traditionell kinesisk medicin. Bäret, som man oftast hittar antingen i torkad form eller som juice, innehåller det mesta vi behöver i form av mineraler, vitaminer och proteiner.

 

En nackdel med dessa superbär är dock att de oftast är väldigt dyra. Det finns billigare, så gott som likvärdiga alternativ, och vi behöver inte bege oss så långt hemifrån för att hitta bär som är sprängfyllda av nyttigheter. Med sin extremt höga koncentration av antioxidanter är blåbär något av det nyttigaste vi kan äta. Cathrine Schück är kostorienterad psykoterapeut och författare till boken Ät dig yngre, och för henne är blåbär ett måste.

- Blåbär är det bästa superbäret enligt mig. Det är det enda jag aldrig vill vara utan. Bär kan man också äta i väldigt stora mängder, då de innehåller bra med vitaminer men inte så himla mycket socker. Däremot ska man vara försiktig med frukt, som visserligen är vitaminrik men som innehåller mycket socker, menar Cathrine Schück.


Förutom antioxidantkoncentrationen har blåbär gynnsamma effekter på hjärnan, och skyddar mot urinvägsinfektioner tack vare naturliga antibakteriella ämnen. Men även andra vanliga svenska bär som björnbär, hallon, jordgubbar, lingon och tranbär är guldgruvor till livsmedel för den som vill äta sig ing. Björnbär, till exempel, innehåller stora mängder polyfenoler, en grupp antioxidanter som skyddar mot cancer samt hjärt- och kärlsjukdomar. Hallon i sin tur tros ha förmågan att öka fettförbränningen, medan jordgubbar är rika på så väl antioxidanter som mineraler och vitaminer. Slånbär, nypon och aroniabär är även bär som enligt en relativt ny studie är väldigt antioxidantrika, och därmed också kan klassas som superbär.  

 

Men även om vitaminer och antioxidanter tar oss en lång väg när det häller kosthållningen finns det flera andra saker bi bör tänka på när det kommer till vad vi stoppar i oss. Cathrine Schück menar att den första, viktigaste regeln när det gäller att äta sig ung är att äta riktig mat.

- Det är logiskt. Skippa alla ersättningar, och ät så rent och oraffinerat som möjligt. Man blir vad man äter. Stoppar du i dig skit, så ser du ut som skit. Så läs på förpackningarna vad maten innehåller, och innehåller det någontind som du inte känner igen så kasta bort det, understryker Cathrine Schück.

Cathrine Schück tillhör de som är övertygade om att vad vi äter påverkar det yttre så väl som det inre åldrandet.

- Genom att äta på ett visst sätt som gör att man ökar fettförbränningen men minskar oxidationen i kroppen så kan man bromsa åldrandet. Man äter sig inte yngre, men man äter sig snabbt gammal. Är du ung så kan du stoppa klockan, och är du lite äldre kan du sakta ner den. Du kommer må bättre, få en kropp som fungerar optimalt långt upp i livet och du kommer också att se yngre ut eftersom du får en rosigare hy, bättre kvalitet på hår och naglar och se allmänt friskare och fräschare ut.

 

För att uppnå detta förespråkar Cathrine att vi förutom att äta tillräckligt med vitamin-, mineral- och antioxidantrika livsmedel även skär ner på vissa saker som vi äter för mycket av.

- Det är ett faktum idag att socker och snabba kolhydrater får cancercellerna att växa snabbare hos någon som har cancer, och även åldrandet påskyndas av mat som innehåller för mycket av detta. Sen tycker jag även att man ska var väldigt sparsam med gluten och komjölk. Vi äter alldeles för mycket mjölkmat, och många människor har onödigt svullna magar eftersom de får i sig mer mjölmat än kroppen klarar av att bryta ner. Och stora mängder komjölk, till exempel att dricka mycket caffe latte, det är inte bra. Komjölk är den perfekta födan för en kalv, men inget för människor. det är en skröna att vi behöver mjölk för att skydda oss mot till exempel benskörhet, om man tittar på vilka kvinnor i världen som har minst benskörhet och benbrott så är det de asiatiska. De äter väldigt mycket sojaprodukter, men inga mejeriprodukter.

 

Vilka livsmelel får vi i oss för lite av?

- Det är lite kontroversiellt att säga, men fett. Kvinnor är så otroligt fetträdda, vi är uppvuxna i en generation som äter för lite bra fetter. Bra fett, som omega 3, gör att hjärnan fungerar bättre. Det finns till och med fetter idag som kallas metabolic farts (ungefär "ämnesomsättningsfetter") som faktiskt främjar förbränningen. Vi behöver äta animaliskt fett också; generellt så mår vi bra av naturliga fetter som kroppen kan bryta ner. Kvinnor är ganska bra på att äta frukt och grönsaker, så när någon har torr och tråkig hy, eller ser trött och glåmig ut sp är det ofta inte det som är problemet utan att de äter för lite fett.

 

Howard Murad, en av världens främsta hudläkare, är inte bara hjärnan bakom hudvårdsmärket Murad utan också förespråkare av kostens vikt för att hålla oss unga både fysiskt och utseendemässigt. Han har utvecklat en teori som kallas The Science of Cellular Water, som går ut på att nyckeln till ungdom ligger i att genom kost och skyddande produkter hjälpa hudens och kroppens celler att behålla så mycket vatten som möjligt.

- Det som händer med oss när vi blir äldre är att vi blir uttorkade. Man kan tänka att människor är som plantor, som unga är de fräscha och fyllda av vätska, men med tiden torkar de ut. Och det är inte bara vår hud som blir torrare med åldern, utan alla våra celler. Vi exponeras för sol och föroreningar, vi blir sjuka och stressar, vilket alla leder till uttorkning. För att motverka detta räcker det inte att se till att få i oss tillräckligt med vätska, eftersom cellerna med tiden förlorar sin förmåga att hålla kvar denna. Vi måste alltså först stärka och reparera cellerna så att de återfår denna förmåga, och det gör vi bland annat genom kosten.

Murad är även ett märke som inkluderar kosttillskott i sitt hudvårdssortiment, men Howard Murad menar att det är bättre att få i sig näring på naturligt sätt.

- Det finns definitivt kosttillskott som förbättrar hudens hälsa, men före medicin kom mat, och jag tror stenhårt på att om vi åt bättre så skulle vi inte behöva så mycket tillskott och mediciner.

 

Precis som Cathrine Schück anser Howard Murad att bra fetter är väldigt viktiga eftersom de drar vatten till cellerna. Bra fetter hittar vi bland annat i lax, valnötter och linfrön. Det vi bör äta allra mest av, enligt honom, är rå frukt och råa grönsaker, som förutom att de är rika på mineraler och vitaminer även innehåller vatten som lättare tar sig in i kroppens celler än det vatten vi dricker. Vidare är fullkornsprodukter och bra proteiner nödvändiga.

- Fullkornsprodukter är inte bara bra på grund av att kolhydraterna är långsamma, utan även för att fröernas skal hjälper till att bilda collagen och elastin. När det gäller proteiner finns det tre typer av bra källor, som alla är vad jag kallar kompletta råvaror, det vill säga saker som innehåller allt som behövs för att skapa liv. Det är ägg, bönor och frön, och det är inte bara bra proteinkällor utan även viktiga eftersom sw bryts ner till aminosyror, som i sin tur hjälper kroppen att bryta ner ämnen som är viktiga för cellerna.

 

Howard Murad menar att små kostförändringar spelar roll.

- Jag förväntar mig inte att någon ska äta exakt efter mina rekommendationer. Men om jag kan uppmuntra till att äta en grönsak till per dag, eller att äta lite linfrön varje dag, så påverkar det positivt. Hudvård är hälsovård. Om du inte mår bra kommer du inte att se bra ut på utsidan heller.

 

Det kan tyckas som många saker att hålla i huvudet - eller kanske snarare magen - men det finns inga genvägar till att äta sig ung. Precis som att en dyr och lyxig hudvårdsprodukt kommer att ha mycket liten effekt om du inte tar hand om dig själv i övrigt, räcker det inte med att äta en handfull superbär om dagen för att uppnå de föryngrade egenskaper som en riktigt hälsosam kost kan ge dig. Och kosttillskott kan komplettera, men inte ersätta en nyttig mathållning. Det har diskuterats kring hurvida livsmedel nuförtiden är näringsmässigt utarmade jämfört med för några decennier sen, men ännu finns inga undersökningar som understödjer detta. Därför är det fortfarande tveklöst bättre att förlita sig på riktig mat för att täcka upp sina kostebehov, både för hälsans skull och för utseendets. I slutändan är det logiskt. Ät rent, ät helt och varierat. det kan låta tråkigt, men även ytliga skönhetsattribut som jämn, strålande hy, klara, pigga öron och friskt, starkt hår börjar på insidan. Helt enkelt; mar som får dig att må bra får dig också att se bra ut...

 

SÅ HÄR ÄTER DU DIG UNG & SNYGG!

Ät mer av:

* Råa grönsaker - innehåller massor av vitaminer och bra vatten-

* Blåbär - ett av de mest antioxidantrika livsmedlen.

* Superbär som gojibär och acai - packade med nyttigheter som vitaminer, mineraler, antioxidanter och proteiner.

* Spirulina - extremt högt näringsinnehåll.

* Linfrö - superbra fetter som främjar förbränning och ett yngre utseende.

* Omega 3, 6 och 9 - essentiella fettsyror.

* Fläder - antioxidantiskt såväl som inflammations- och virushämmande.

* Granatäpplen - är ruskigt gott och rikt på antioxidanter. Sägs dessutom förbättra fertiliteten hos män.

* Physalis, eller inkabär som den torkade varianten kallas - packade med vitaminer som A- och C-vitaminer och fyra olika sorters B-vitaminer.

* Chiafrön och chiamjöl - en av de senaste upptäckterna bland superlivsmedel. Rikt på omega 3, protein, vitaminer, mineraler, kostfibrer och antioxidanter. Är dessutom glutenfritt och sägs kunna minska sötsug.

 

Ät mindre av:

* Snabba kolhydrater.

* Raffinerad mat med mycket tillsatser.

* Onaturliga fetter, såsom margarin.

 

  

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20
21
22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< Juni 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ LindaDelicious med Blogkeen
Följ LindaDelicious med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se