Alla inlägg under april 2011

Av Linda - 13 april 2011 14:14

 


I CHIC nummer 18 (26 Augusti) 2o1o hittade jag detta receptet på chokladmousse med lite kolhydrater. Så här är ett recept för Er som följer LCHF.


4 portioner.

 

3 ägg.

2oo g hallon.

1 msk honung, eller lite stevia.

15o g mörk choklad att smälta, mins 7o% kakao.

4 msk vispgrädde.

5o g mörk choklad att hacka.

 

Till servering:

1oo g hallon.

2 dl vispgrädde.

 

1. Separera äggulor och vitor. Vispa vitorna till hårt skum. Blanda äggulorna med hallon och honung eller stevia i en separat bunke. 2. Hacka och smält chokladen över vattenbad. Häll den smälta chokladen i hallonsmeten och vänd sedan in i äggvitorna med hjälp av en slickeott. Blanda till sist in vispgrädde. 3. Varva chokladsmeten med hackad choklad i glas eller skålar. Låt stå kallt minst två timmar. Servera med vispgrädde och hallon.

ANNONS
Av Linda - 12 april 2011 23:34

    


Nu har jag suttit och kollat igenom CHIC nummer 18 (26 Augusti) 2o1o, för att se om det fanns något i tidningen som jag ville ha. Jag har hittat två produkter denna gången bara, och så är det emellanåt.


Detta hittade jag i CHIC nummer 18 (26 Augusti) 2o1o:
* Yves Saint Laurent Pumps finns hos www.netaporter.com, 63oo kronor- VILL HA! Dessa skorna är så jävla snygga, tycker jag! Skulle nog valt ett par i helfärgat, men jag älskar modellen på dem!

* Dior Diorshow Maximizer Lash Plumping Serum, 31o kronor- Lash plumping serum från Dior fungerar både som en primer under din mascara, där den maximerar böjen, tjockleken och längden samtidigt som den vårdar fransarna och långsiktigt gör dem starkare om du använder den som nattserum. står högt upp på Att köpa-listan i höst.

ANNONS
Av Linda - 12 april 2011 21:34

Nu när jag har läst ut CHIC nummer 18 (26 Augusti) 2o1o, kom jag till den här artikeln med Katerina Janouch. Katerina är författare bland annat. Jag tänkte skriva ner vad jag kunde läsa om henne i artikeln.


Linda Skugge möter inspirerande kvinnor i varje nummer av CHIC. Nu har hon pratat med ärliga, humoristiska Katerina Janouch.

Artikeln är skriven av Linda Skugge.

 

Författaren, journalisten och sexrådgivaren Katerina Janouch har länge synts i media på olika sätt, särsklit sedan hon skrev boken "Anhörig", om att leva med en missbrukare.

Jag tycker att Katerina Janouch är otroligt inspirerande för att hon alltid är så påläst och klok och samtidigt har humor och skälvdistans.


Medan allt är förskönat och förljuget är det skönt med dig som säger hur det är.

- Jag byggde själv fasader under en lång period i mitt liv. Jag har levt med två alkholister och till slut insåg jag att det inte gick att ljuga sig igenom tillvaron. Jag skrev "Anhörig" och det var som att öppna en dammlucka, det var så skönt. När det gäller missbruk är det extra viktigt med ärlighet, det är genom att hålla tyst och försöka som vi får större problem. Och humorn är ett överlevnadsverktyg. Man kan stå ut med det mesta om man kan skratta. Genom svårigheter och motgångar har det alltid funnits plats för ett asgarv.


Vilka kvinnor inspirerar dig?

- Mamma, mormor och gammelmormor är alltid inspirationskällor, de överlevde världskrig och min gammelmormor blev ensam medd sju barn. Hon var tvätterska i Ukraina, stod på knä och bykade i isvak medan hennes barn svalt, men alla klarade sig till vuxen ålder trots att de i perioder fick bo på barnhem för att få mat. Jag inspireras av äventyrskvinnor som Amelia Earhart och storviltsjägaren Natasha Illum Berg, idrottskvinnor som Charlotte Kalla och maratonlöperskan Isabellah Andersson, människorättshjälten Ayaan Hirsi Ali; alla de kvinnor som kämpar för att sprida kunskap och som står upp mot förtryck.


Finns det något som du ångrar?

- Jag ångrar inte mycket men om jag ska ge unga tjejer råd så vill jag säga: res ut i världen, våga mer, stanna inte hemma för en killes skull. Det är kanske det enda jag "ångrar", att jag till exempel inte reste runt i Asien som ung och barnlös. Det är krångligt att sova på stränder när man har en bebis, och när man stadgar sig är det inte så lätt att bara dra. Det kan jag sakna, friheten att köpa en enkel biljett till Australien och pröva mina vingar.


Du har hunnit med så mycket; skriver överallt, är med i radio och TV och driver butiken Pom Pom Parlour på PUB ihop med din man. Har du någon hemlig dröm om saker du vill göra?

- Jag drömmer om att bo i ett varmt land och slippa den svenska vintern. Jag vill ha ett hus någonstans där det alltid blommar och där havet är blått, dit jag kan fly. Det vore kul att öppna en Pom Pom Parlour-butik i New York eller Sydney. Jag drömmer alltid om Australien, vi får se om jag kommer dit. Att ha en stor handelsträdgård och odla saker vore också roligt, men det får bli i någon annan verklighet. Jag får nöja mig med att skriva, det är också ett slags odlingsprocess.


Du har fem barn. Om du skulle coacha en mamma som upplever att hon lever i kaos, vilket är dina bästa råd?

- Mitt råd är att sänka kraven på att allt i livet ska vara perfekt. Särsklit vi kvinnor har alltid så högt ställda krav på att vi ska vara duktiga att vi går under av den bördan. Ska man ha många barn bör man inte kombinera det med ett jobb som VD på bank till exempel, om man vill vara närvarande. Jag har haft förmånen att sitta hemma och skriva och kunde arbeta hemifrån när mina barn var små. Hade jag haft ett jobb med många resdagar eller tuffa tider att passa hade det aldrig fungerat.


Vad är det bästa med att leva med många barn? Jag tycker detta att man blir så otroligt effektiv är bäst (all kärlek är såklart också fin).

- Jag hinner inte säcka ihop! Jag måste hålla mig i form och förbli alert. Och det är otroligt givande med tonåringar, man får inblick i de kommande generationernas tänk. Jag får förmånen att hänga med 8o-talister, 9o-talister och oo-talister. Vi uppfostrar våra barn till självständighet, att de ska kunna ta hand om sig själv. Jag ser att många barn är bortklemade och tafatta, deras föräldrar har curlat sönder dem. Sådant tycker jag är fruktansvärt, det är en form av barnmisshandel att göra ungarna till osjälvständiga individer.


Hur tänkte du dig ditt liv och ditt jobb när du var liten?

- Som tonåring ville jag bli utrikeskorrespondent, jag var fascinerad av krigskorrarna och andra utlandsplacerade skribenter. Jag trodde inte att jag skulle ha tålamod att skriva långa romaner, men tänk, det kom med tiden. Men jag har skrivit otroligt mycket för alla möjliga tidningar. Jag älskar journalistiken, att göra personporträtt eller skildra en företeelse. Att vara journalist är perfekt, man får fråga vad man vill, man lär sig mycket nytt. Det är roligt med skrivande på alla möjliga nivåer. Jag har fått mitt drömyrke, jag älskar varje minut av det...


 

        

Av Linda - 12 april 2011 18:34

Shit, vad trött jag är just nu. Jag kände det när jag satte mig i soffan nu när jag kom hem... Skulle lätt kunna somna nu, men det går ju inte heller! Får fixa mat och sen ta en dusch så blir jag mycket piggare. Fast det är inte kul att börja jobba mitt på dagen för att sen gå hem några timmar senare - det är bättre att jobba hela kvällen då tycker jag,

Det har inte hänt så jävla mycket mer idag faktiskt, men veckodagarna i sig är rätt så tråkiga när man jobbar om det inte händer något väldigt speciellt vill säga, och det är ju inte så jävla ofta...

Ingen sol eller värme har vi inte idag heller som igår, men den kommer till helgen har dem sagt - det får vi hoppas på att den gör, men lördag kan kvitta för min del!

Hoppas att Ni haft en bra tisdag! Tjing tjong

Av Linda - 11 april 2011 23:56

 

 

 

 

  


Nu har jag suttit och kollat igenom Plaza Kvinnas September nummer 2o1o, för att se om det fanns något i tidningen som jag ville ha. Jag har hittat en del produkter, och det är lite blandat denna gången faktiskt.


Detta hittade jag i Plaza Kvinnas September nummer 2o1o:

* Donna Karan Klänning finns hos www.netaporter.com, 715o kronor- Fin draperad klänning! Liiite väl hög ringning i halsen kan tyckas men..

* Dolce & Gabbana Klänning finns hos www.netaporter.com, 44o5 kronor- Härligt klänning i härliga färger! Gillar att den är omlott över brösten, och själva modellen på klänningen gillar jag verkligen! Akkurat min stil!

* Pumps H&M, 299 kronor- Kul med lite färg på skorna, och dessutom är dem sjuktbilliga!

* Clarins Crayon Khol Eyeliner, 15o kronor- VILL HA! En supersmidig eyeliner som är väldigt lätt att måla jämnt och rakt med. Resultatet håller dessutom hela dagen, men är ändå lätt att tvätta bort på kvällen. Extra plus för den snygga designen!  

* Clarins Multi-Active Night Nuit Nattcreme, 6oo kronor- VILL HA! Den väldoftande cremen är ljuvlig mot huden. Den går lätt bort och snabbt att arbeta in och ger en silkeslen känsla. Cremen är en riktig höjdare för dig som behöver rikligt med fukt men ändå vill ha en creme som inte känns för tung eller för fet. Helt klart en fullpoängare!

Av Linda - 11 april 2011 23:16

Nu när jag har läst ut Plaza Kvinnas September nummer 2o1o, kom jag till den här artikeln som handlade om gamla vänner = bästa vänner? Detta tyckte jag var jätteintressant att läsa om, så jag tänkte skriva ner vad jag kunde läsa i artikeln.


Man kan aldrig skaffa sin nya gamla vänner, det är så sant som det är sagt. Men är gamla vänner alltid goda vänner?

Artikeln är skriven av Charlotta Jakobsson.

 

Ni har känt varandra sen barnsben, stått brevid varandra genom kraschade förhållanden, livskriser och framgång, Men plötsligt går det inte att blunda för längre. Du blir mer stressad än glad när hon ringer, orkar sällan höra av dig själv och känner inte längre att du vill vända dig till henne för att dela problem och glädjeämnen. Relationen, som brukade vara en källa till glädje och styrka, har börjat ta mer energi än vad den ger.

 

Oavsett om man kan sätta fingret på precis vad det är som har gått fel i en vänskapsrelation så är det svårt att veta hur man ska hantera situationen. Om det inte handlar om ett uppenbart svek kan det vara svårt att veta hur man ska ta upp problemet med sin vän, och alternativen; att antingen låtsas som ingenting, eller dra sig undan och låta vänskapen rinna ut i sanden, kan kännas enklare. Vi är vana vid att analysera, jobba med och sörja förhållanden som haltar eller tar slut, men är ofta ovanare att hantera konflikter eller problem i vänskapsrelationer. När det handlar om gamla vänner är det ännu svårare, eftersom vi tenderar att ge alla typer av relationer mer värde ju längre tillbaka i tiden de går. Med gamla vänner delar vi mycket historia; de har varit med länge, funnits där i många olika faser i ens liv och känner en ofta på ett annat sätt än nyare vänner. Bodil sjöström är journalist och författare till boken Vänskapskoden. Enligt henne är det ibland nödvändigt att släppa taget om gamla vänner, om man har ett behov av att göra upp med sitt förflutna och ta fram nya sidor av sig själv.

- Gamla vänner är en stor del av en själv, man ramar in sitt liv med hjälp av dem. Om de är bra ska man så klart hålla fast vid dem, men om de finns där bara för att de är gamla, och inte ger en någonting, så kanske man ska släppa dem. Att en vänskap är gammal är ju inte en egenskap i sig, menar Bodil Sjöström.


Vänskap är situationsbundet i mycket större utsträckning än vi kanske vill erkänna, och problemet med gamla vänner är att man ofta träffades i en helt annan situation än den man befinner sig i nu. En del relationer klarar av de förändrade omständigheterna, men ibland glider man ifrån varandra så till den grad att man inte längre har någon gemensam grund att stå på. Dessutom så har två människor som har en lång delad historia ofta en massa outtalade överenskommelser emmerlan sig. Men människor förändras över tid, och om vänskapen grundades för många år sedan och vi inte har uppdaterat våra överenskommelser sen dess, så finns risken för att de förr eller senare inte kommer att passa oss längre. Då är det viktigt att komma ihåg att överenskommelser kräver två parter för att upprätthållas. Om villkoren för din vänskap inte längre känns bra så är det upp till dig att bryta dem, vilket dock inte betyder att du måste bryta själva vänskapsbandet.

- Det är inte alltid så lätt att veta vad vänner förväntar sig av en heller, utöver de fundamentala sakerna, som lojalitet. Och det är bra att prata om det här; man pratar ju så mycket i parrelationer men inte i vänskapsrelationer. Vänskap är svårt, för vi kräver mycket av varandra men pratar inte om kraven, säger Bodil Sjöström.


Men även om det kan tyckas självklart att ta upp någonting man upplever som ett problem i en vänskapsrelation är vi ofta konflikträdda och undviker samtal som riskerar att bli till bråk eller konflikter, Eva Sanner är terapeut och relationsexpert, och hon menar att vi ofta är rädda i onödan och att om vi lärde oss att vara raka mot varandra skulle många situationer vara lätta att lösa.

- Det är så lätt att utgå från att ens vän förstår vad det är man tycker är fel, men vi är inte tankeläsare. Då är det viktigt att vara rak och våga berätta varför man är besviken. Om man utgår från sig själv och säger att jag uppfattar att vår relationer är så här, och jag tycker att det här eller det där är jobbigt, så når man lättare fram till den andra eftersom hon inte behöver känna sig lika attackerad som om man säger att du har gjort mig besviken, understryker experten Eva Sanner.


Hur vet man då vilken vänskap som är värd att jobba för att rädda? Det är naturligtvis helt omöjligt att säga; bara du själv kan känna vem du verkligen vill ha kvar i ditt liv och inte. För Bodil Sjöströmt handlar det om balans i vad man ger och får.

- De vänner jag inte vill ha är de vänner som tar mer energi än de ger. Och det behöver inte betyda att de vill ha en massa grejer av mig, eller att de kräver mer än någon annan gör.


Bodil Sjöström tror trots det på att man ska vara rädd om sina vänskapsrelationer och ha förståelse för att de, som allting annat i livet, genomgår olika faser.

- Om man verkligen upplever att man har blivit sviken så kanske man måste separera från en vän, men annars tycker jag att man ska värna om människorna runt omkring sig. De är bra på olika sätt. Vänskaper böljar fram och tillbaka, och jag tror att det är meningen att det ska vara så.


Eva Sanner lyfter också fram att man inte beöver välja antingen eller; att bryta med en vän eller inte. istället kan man minimera deras närvaro i ens liv. Men hur man än väljer att göra så tror hon att det är viktigt, inte minst för sig själv, att inte vara bryta i ilska.

- Det kan vara lätt att bara ösa ur sig att man inte vill träffas mer, men problemet är att det kan vara svårt att släppa relationen mentalt sen, även om man brutit med vännen. Om man verkligen kan släppa så kan man ju göra så, annars kan det vara bra för en själv att verkligen prata med sin vän och berätta varför man inte vill ha kontakt längre. Det är inte bara ett schysstare avslut, det blir också lättare att gå vidare sen, menar Eva Sanner.


Så nästa gång du känner att det inte riktigt stämmer med en gammal vän, känn efter. Kanske har ni båda förändrats så mycket att ni inte har något gemensamt längre. Kanske har ni glömt att värna om vänskapen, jobba på den och uppdatera era gemensamma överenskommelser. Kanske går det att lösa, kanske inte. Oavsett vilket så är det, precis som Bodil Sjöström påpekar, inte en egenskap i sig att vänskapen är gammal. Människor man har länt länge är visserligen en del av ens förflutna, men det betyder inte automatiskt att de har en plats i ditt liv idag. Som prästen och författaren Cynthia Bourgeault uttrycker det: Gamla vänner och riktiga vänner är inte nödvändigtvis samma sak. Gamla vänner har klarat tidens test, riktiga vänner är tidlösa...


     

Av Linda - 11 april 2011 22:06

Nu när jag har läst ut Plaza Kvinnas September nummer 2o1o, kom jag till den här artikeln som handlade om varför röda läppar - igen? Det var lite intressant att läsa faktiskt, så jag tänkte skriva ner vad jag kunde läsa i artikeln.


Röda läppar, markerade ögonbryn och mättade ögonlock - säsongens skönhetstrender är lika tydliga som snygga, och kommer garanterat reflektera hur vi vill se ut i höst, Men vem, och vad, är det som påverkar hur skönhetstrenderna förändras från säsong till säsong?

Artikeln är skriven av Charlotta Jakobsson.

 

På 2o-talet målade stuffragetterna sina läppar röda som en symbol för sin nyvunna makt. I höst är det återigen dags att markera vår kvinnliga styrka med rött läppstift. Åtminstone om man ska tro de många designers som visade röda läppar på säsongens visningar, däribland Givenchy, Dolce & Gabbana, Donna Karan och Prabal Gurung. De röda läpparna är utan tvekan höstens skönhetstrend. men varför? När det kommer nya strömningar inom modet är chansen stor att Miucca Prada, Rei Kawakubo, Karl Lagerfeld eller någon annan av de mest tongivande modeskaparna ligger bakom trenden. Men vem dikterar cillkoren för hur vi väöjer att sminka oss? Vilka faktorer påverkar svängningarna bakom vad som visas i skönhetsväg på catwalkerna världen över, och vad inverkar på vilka skönhetstrender som verkligen slår igenom när det kommer till allmänheten?

 

Det finns många teorier om de olika samhälleliga, ekonomiska och kulturella faktorer som på olika sätt påverkar trender i mode. Ekonomisk kristid - kjollängderna går upp, kvinnlig frigörelse - modet blir mer androgynt, och så vidare. Det kan naturligtvis diskuteras hur relevanta teorierna är nuförtiden, men de flesta är i alla fall överens om att trender går i cykler; det som en gång var populärt återkommer ofta med några årtioendens intervaller, uppdaterat och anpassat till den nya tiden. På sistone har cyklerna spunnit allt fortare; trender råder samtidigt efter bara några års frånvaro, och allt fler trender råder samtidigt till skillnad från tidigare, då det var en sak; till exempel en kjollängd eller en skärning på byxan som gällde, och som mer eller mindre alla designers höll sig till. Detsamma gäller flr skönhetstrender.

- Man kan absolut se liknande säsongsmässiga svängningar inom skönhet som inom mode, även om det kanske inte blir lika skarpa kast från säsong till säsong. Det finns så många trender nu gentemot hur det var förut; nu är det lite av varje som är trendigt känns det som, menar Anya de Tobon, makeupartist och Chanels skandinaviska representant.


Det första som påverkar skönhetstrenderna är naturligtvis vilken säsong det är. Även om skillnaderna mellan höst/vinter och vår/sommar har minskat, så finns det ändå vissa generella tendenser som vi ser återkomma beroende på säsong.

- Vår och sommar så är det nästan alltid fokus på hud och bronze, man ska se fräsch och solbränd ut. Visningarna är ganska minimalistiska, det kanske finns någon liten detalj som en kul kråkspark eller så, men det är inte så mycket gjort smink. Hösten däremot är alltid mycket mer arbetad, det är mer fokus på täckande foundations, du har mer läppfärger, mer läppstift, mer mörka ögonskuggor och murriga färger, förklarar Anya de Tobon.


Men precis som inom mode börjar de klassiska säsongsbundna makeuptrenderna alltmer få ge vika för skapandet av karaktärer och identiteter. Helen Borg är makrupartist och har arbetat med bland andra Hope, Fifth Avenue Shoe Repair och Carin Wester.

- Jag tycker att man ser mindre "stora" trender och mer anpassning till vad designerna vill förmedla, kanske mer än någonsin tidigare. Det känns rätt trist att tänka årtal, till exempel att nu är det 5o-tal som gäller. För att komma vidare tror jag att man försöker hitta en identitet och idé, istället för att försöka tillföra något slags allmän trend.

 

Anya de Tobon håller med om att de karaktärer designerna skapar är en viktig grund för vilka skönhetstrender som slår igenom. Och hon tror att genomslagskraften både beror på hur tydlig idén är, coh hur väl modehuset lyckas förmedla den.

- Om ett modemärke har skapat en väldigt tydlig idé en säsong, till exempel Prada-kvinnan i år, så tror jag att det påverkar. Jag tror att alla vet hur en Chloé-tjej ser ut, med sin naturligt bronzade hy och lyxiga hår; eller en Balmain-tjej. Och en framgångsrik visning har naturligtvis en viss genomslagskraft, men sen tror jag framförallt att en riktigt slagkraftig kampanj, som visar en väldigt tydlig idé om vilken sorts kvinna just det här märket vill skapa, spelar roll. 

 

Carolina Pettersson, makeupartist för MAC, tror även hon att det är designerna som med sin vision om vilken typ av kvinna han eller hon skapar mode för, är en av de viktigaste faktorerna som påverkar skönhetstrenderna.

- Det är naturligtvis en mix av en massa saker som påverkar, men designernas önskemål är viktiga. Sen tror jag de i sin tur får inspiration av att se kvinnor i det vardigliga livet och hur de lägger sin makeup och stylar sig själva. 

Carolina Pettersson påpekar vidare att skönhetstrender ofta inte svänger så fort, utan utvecklas gradvis.

- De röda läpparna har synts på catwalken i några säsonger nu, tendensen har funnits ett tag men den här säsongen har det fullkomligt exploderat. De syntes verkligen överallt. Skillnaden är att de nu har transformerats till en vardaglig look, man kan gå till jobbet med röda läppar och vackra, osminkade ögon. Det är inte längre bara en festlook.  

 

Något som både Helen Borg och Carolina Pettersson lyfter fram är att det inte riktigt går att skilja skönhetstrenderna från de rådande modetrenderna.

- Jag ser ingen större skillnad mellan kläder och dess trender, och skönhetstrender inom kosmetika. De hör verkligen ihop. Allt mals ner och blandas; filmer och allt som händer i världen påverar trender som sen tolkas i modetidningar, och som sedan används som referenser när man gör film och så vidare. Allt blandas och rörs runt tror jag, påpekar Helen Borg.

Carolina Pettersson håller med.

- Skönhet handlar ju otroligt mycket om mode, och tvärtom. Du kan lyfta fram dina bästa sidor med makeup; för mig är det skönhet. Likaså med mode. En stor trend den här säsongen är en naturlig, lyxig finish på huden, och det refelkteras också i kläderna vi ser. Detsamma med till exempel färgval; färgerna i modet förändras städnigt, och ofta går färgerna i makeupen hand i hand.

 

Så om skönhetstrenderna går hand i hand med modetrenderna, och därmed initieras i designernas visioner om hur kvinnor vill och ska se ut; vad avgör då vilka trender som lyckas filtrera sig ner i våra sminkväskor och till våra vardagliga sätt att lägga makeup? För precis som med haute couture-mode är det många av catwalkernas skönhetstrender som inte känns helt användbara för oss vanligt dödliga, i vår vardag.

- Det visas alltid looker som är helt galna, som till exempel Manoush Aurora som alltid gör makeuper som inte är av denna värld. Men de sätter ändå trender; det kan vara ett element som en läpp eller en eyeliner som vi får se de kommande säsongerna, menar Carolina Pettersson.

- Jag tror att visningarna påverkar mer än vi kanske tror. Många av de stora modehusen har ju en kosmetiklinje och då använder de sig så klart av visningarna som en del av marknadsföringen. Och många andra sminkmärken är sen väldigt snabba på att plocka upp färger som känns nya, til exempel på nagellack, fyller Helen Borg i.

 

Men sminktrender blir sällan lika dominerande som modetrender, och det tror Anya de Tobon har att göra med att skönhet är väldigt individuellt.

- Det är inte som att köpa ett par nya byxor eller skor. De flesta ändrar inte sin makeuprutin så där jättemycket från säsong till säsong, utan förändringar sker mer gradvis. Men jag tror absolut att trenderna smuger sin in även i vad gemene man köper för produkter och tänker på när de sminkar sig. Det tar bara lite längre tid, och blir inte lika tydligt som när det gäller mode...

 

  

Av Linda - 11 april 2011 21:44

Nu när jag har läst ut Plaza Kvinnas September nummer 2o1o, kom jag till den här artikeln som handlade om syskon i stil. Jag tyckte att det var intressant att läsa om, så jag tänkte skriva ner vad jag kunde läsa i artikeln.


Systrarna Miller, bröderna Bruun och systrarna Suhonen är syskonparen bakom succémärkena Twenty8Twelve, Bruuns Bazaar och Ivana Helsinki. Att jobba tight tillsammans med sin syster eller bror har visat sig vara nyckeln till framgång - i alla fall när det kommer till mode. Men är det ständigt konfliktfritt, och hur delar man egentligen rampljuset med sitt syskon?

Artikeln är skriven av David Bartal. Översättning och bearbetning Malin Lundberg.

 

Den brittiska filmstjärnan och modellen Sienna Miller, förmodligen mest känd för sin stormiga relation med skådespelaren Jude Law, var bara åtta år när hon för första gången sydde en fantastisk klänning till sin storasyster Savannah. Miller-systrarna hade var och en tidigt olika intressen; Savannah tränade på att sticka medan Sienna skrev pjäser för att roa sig själv. Savannah kom in på St. Martins Design School, medan Sienna förberedde sig för en karriär på scen på Lee Strasbourg Film Institute.

 

Deras vägar möttes sedan i september 2oo7, vid lanserandet av deras bohemian chic-märke Twenty8Twelve vilket gjorde stor succé under London Fashion Week förra året.

- Sienna är edge och framåtanda; jag är mer soft och romantisk och har en designidé, medan Sienna adderar sin sexighet för att vända upp och ner på saker och ting. Det är kul och det funkar, säger Savannah.

Sienna Miller inflikar:

- Vi har alltid delat samma estetiska stilkänsla, och har alltid bytt kläder med varandra, så det kändes fullt naturligt att vi skulle ge oss in i detta tillsammans. 

 

Syster- och/eller brorsammansättningar är också väldigt populära på flera nivåer. Faktiskt är det så att flesta av de mest framgångsrika skandinaviska modemärkena har startats av just systrar eller bröder. Familjemedlemmar har sannolikt mest gemensamt eftersom de växt upp i samma hus, med samma föräldrar och delar samma barndomsminnen. Det gör att de har än oftare samma slage värderingar, och delar även samma typ av estetik och sinne för smak. Men i de flesta jobbrelaterade syskonkonstellationer har de bägge syskonen ofta olika men tydliga arbetsroller. Det är ofta nyckeln, eftersom det förmodligen skulle leda till mord om systrar och bröder skulle behöva komma överens om varje enskild skjorta eller accessoar.

 

En tydlig uppdelning av arbetsuppgifter är just hemligheten bakom Ivana Helsinki, tillexempel, ett av Finlands just nu mest framgångsrika modemärken. Storasytern Pirjo Suhonen är ansvarig för affärssidan på företaget medan lillasyster, fjorton månader yngre Paola, har hand om designen. Redan som små var det möjligt att se i vilken riktning Suhonen-systrarna var på väg.

- Paola skrev teaterpjäser redan när hon var tolv år och jag fick vara producent. Vi klädde upp våra vänner i olika scenkostymer och filmade sedan allt med en videokamera som var enormt stor om man jämför med den tidens kameror, förklarar Pirjo.

 

Ivana Helsinki ser att det finns flera stora fördelar med att hålla företaget inom familjen.

- Jag har alltid sagt, och Paola håller med mig, att det är ett privilegium att få arbeta tillsammans eftersom vi litar på varandra till 11o procent. Vi delar samma värderingar och estetiska idéer, understryker Pirjo.

Säger Ivana Helsinkis Marketing Director någon gång till sin lillasyster att en viss klännings design är ful?

- Ja, det gör jag, säger Pirjo med ett skratt, men hon lyssnar inte på mig, fortsätter Pirjo.

 

Ivana Helsinki, som numera säljs i nära 2o länder världen över, har alltid marknadsförts sitt märke på ett eget och högst personligt sätt. Tidigare det här året, tillexempel, hyrde Ivana Helsinki en 61o kvm stor fabrikslokal I New York City och förvandlade den till en helt fantastisk Andy Warhol-butik.

- Vi skapade en boutiqe där folk kunde gå in och köpa grejer men vi hade också olika konstevents varje kväll. Vi bjöd in musiker, olika teatergrupper och poeter att komma och uppträda, förklarar Pirjo vilket mer tydligt förklarar själva tänket bakom det finska företaget.

 

De tre systarna bakom Minimarket samarbetar dock på ett annat sätt: De kör med majoritetsbeslut. Tvillingsystrarna Pernilla och Jennifer Elvestedt, samt storasyster Sofie, har alla lite annorlunda smak och det kan bli livliga diskussioner när de tycker olika. Dock finns det en fördel, att det kan vara lättare att reda ut bråk när man jobbar med sina syskon.

- Om vi är osams måste vi lösa det på en gång, annars blir det sjukt svårt att sova, har Sofie förklarat.

 

The House of Dagmar är en annan konstellation av systrar som arbetar tillsammans. De tre Göteborgssystrarna: Karin Söderlind, Kristina Tjäder och Sofia Malm, inspirerades att starta sitt eget modemärke av sin farmor Dagmar, som var skräddare. Nyckeln till motivation för att starta företaget Dagmar var också trions vilja att kunna arbeta tillsammans.

- Vi startade vårt företag 2oo5 eftersom vi från början ville göra någonting tillsammans, säger Karin Söderlind. Vi gillar att vara med varandra men det är en liten ålderskillnad mellan oss. Jag är 42, Kristina 38 och Sofia 27, så detta skulle bli någonting som vi alla hade gemensamt, förklarar Karin.

 

Alla syskon bråkar. Det bara är så. Hur kan tre Dagmar-systrar arbeta nära tillsammans utan att bli varandras fiender och utan att förstöra sin vänskap?

- I själva verket bråkar vi inte så mycket men vi har haft olika åsikter, erkänner Karin. Vi bråkar inte så mycket över jobbet utan mer om hur vi reagerar, om missuppfattningar. Allt handlar alltid om känslor, du vet hur tjejer är!

Karin fortsätter:

- Vi är faktiskt ganska udda och gillar verkligen att vara tillsammans, så efter att ha jobbat varje dag tillsammans åker vi på semester ihop vilket är ganska läskigt, menar Karin.

 

Dagmar-systrarna, precis som systerduon bakom Ivana Helsinki, har även de olika separata arbetsroller. Kristina Tjäder, som utbildade sig vid ESMOD École Superieur de la Mode i Paris och har jobbat för Christian Lacroix, är chefsdesigner. Karin Söderlind, som har hand om marknadsföring och är ansvarig för inköp, skaffade sig erfarenhet efter att ha jobbat som produktutvecklare för H&M under åtta år. Den tredje systern, Sofia Malm, är utbildad textilekonom och har flera års erfarenhet inom detaljhandeln. Till skillnad från flera andra skandinaviska modemärken som satsar på en ren och minimalistisk look satsar Dagmar mer på stickade detaljer i sin design vilket gör designen mer feminin och sensuell.

 

Andra nykomlingar, som Årets Rookie-nominerade Seika Lee, har också funnit syskonkonstellationer som arbetsmodell som ett recept på framgång. Men det finns både för- och nackdelar med att hålla ett designföretag inom familjen.

- Ibland kan det nästan bli för intensivt, poängterar Stockholmsdesignern Seika som samarbetar tätt tillsammans med sin affärskunniga yngre syster Aika.

Deras senaste höstkollektion visades i mars 2o1o vid Rendez-vous i Paris.

- Vi pushar på och stöttar varandra. Det som är bra är att vu kan bråka, och sedan gå vidare. Jag fattar inte hur hon står ut med mig, säger Seika.

 

Bröder som även arbetar tillsammans inom mode har också bisat sig vara en stor hit i den skandinaviska regionen. Bruuns Bazaar är ett tydligt exempel på det. Ett märke som startades 1994 av Björn Bruun och hans yngre bror Teis, som idag är ett av Danmarks allra främsta modemärken. 1999 blev de det första danska märket att göra entré som en officiell modeshow i Paris. Skandinavien är annars Bruuns Bazaars självklara hemmamarknad men de har idag även kontor i England, Holland, Belgien och Frankrike.

- Vårt märke handlar om avslappnad elegans. Kanske gillar jag att kunna se en tjej i klänning och höga klackar som ändå kan sätta sig på en cykel och cykla iväg, förklarar designern Björn Bruun.

Björn är företagets Creative Director medan fem år yngre Teis arbetar som CEO.

- Teis är tuffare än mig. Jag är förmodligen mer soft och känsligare än honom. Vi är väldigt olika varandra, men åker jag bort i två veckor så behöver jag aldrig vara orolig en enda sekund eftersom jag vet att han finns där för att ta hand om allting, förtydligar Björn.

 

De bägge bröderna har mer eller mindre samma smak när det kommer till mode och stil, men det betyder inte alltid att de kommer överens.

- Vi bråkar egentligen inte, men ja, när vi tycker olika så är vi bägge väldigt envisa. Som bröder, och det faktum att vi har känt varandra under så lång tid, gör så att vår jargong inte alltid är så respektfull. Vi ger inte alltid varandra så stort utrymme, erkänner Björn Bruun.

Björn fortsätter:

- Direkt efteråt är det inga bad feelings. Jag föredrar att han är min bror eftersom det betyder att jag aldrig förväntar mig att få en kniv i ryggen. Jag hoppas att jag inte är för naiv när jag säger så, säger den danske designern avslutningsvis med ett skratt...


 

    

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7
8
9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< April 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ LindaDelicious med Blogkeen
Följ LindaDelicious med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se