Direktlänk till inlägg 11 april 2011

SYSKON I STIL

Av Linda - 11 april 2011 21:44

Nu när jag har läst ut Plaza Kvinnas September nummer 2o1o, kom jag till den här artikeln som handlade om syskon i stil. Jag tyckte att det var intressant att läsa om, så jag tänkte skriva ner vad jag kunde läsa i artikeln.


Systrarna Miller, bröderna Bruun och systrarna Suhonen är syskonparen bakom succémärkena Twenty8Twelve, Bruuns Bazaar och Ivana Helsinki. Att jobba tight tillsammans med sin syster eller bror har visat sig vara nyckeln till framgång - i alla fall när det kommer till mode. Men är det ständigt konfliktfritt, och hur delar man egentligen rampljuset med sitt syskon?

Artikeln är skriven av David Bartal. Översättning och bearbetning Malin Lundberg.

 

Den brittiska filmstjärnan och modellen Sienna Miller, förmodligen mest känd för sin stormiga relation med skådespelaren Jude Law, var bara åtta år när hon för första gången sydde en fantastisk klänning till sin storasyster Savannah. Miller-systrarna hade var och en tidigt olika intressen; Savannah tränade på att sticka medan Sienna skrev pjäser för att roa sig själv. Savannah kom in på St. Martins Design School, medan Sienna förberedde sig för en karriär på scen på Lee Strasbourg Film Institute.

 

Deras vägar möttes sedan i september 2oo7, vid lanserandet av deras bohemian chic-märke Twenty8Twelve vilket gjorde stor succé under London Fashion Week förra året.

- Sienna är edge och framåtanda; jag är mer soft och romantisk och har en designidé, medan Sienna adderar sin sexighet för att vända upp och ner på saker och ting. Det är kul och det funkar, säger Savannah.

Sienna Miller inflikar:

- Vi har alltid delat samma estetiska stilkänsla, och har alltid bytt kläder med varandra, så det kändes fullt naturligt att vi skulle ge oss in i detta tillsammans. 

 

Syster- och/eller brorsammansättningar är också väldigt populära på flera nivåer. Faktiskt är det så att flesta av de mest framgångsrika skandinaviska modemärkena har startats av just systrar eller bröder. Familjemedlemmar har sannolikt mest gemensamt eftersom de växt upp i samma hus, med samma föräldrar och delar samma barndomsminnen. Det gör att de har än oftare samma slage värderingar, och delar även samma typ av estetik och sinne för smak. Men i de flesta jobbrelaterade syskonkonstellationer har de bägge syskonen ofta olika men tydliga arbetsroller. Det är ofta nyckeln, eftersom det förmodligen skulle leda till mord om systrar och bröder skulle behöva komma överens om varje enskild skjorta eller accessoar.

 

En tydlig uppdelning av arbetsuppgifter är just hemligheten bakom Ivana Helsinki, tillexempel, ett av Finlands just nu mest framgångsrika modemärken. Storasytern Pirjo Suhonen är ansvarig för affärssidan på företaget medan lillasyster, fjorton månader yngre Paola, har hand om designen. Redan som små var det möjligt att se i vilken riktning Suhonen-systrarna var på väg.

- Paola skrev teaterpjäser redan när hon var tolv år och jag fick vara producent. Vi klädde upp våra vänner i olika scenkostymer och filmade sedan allt med en videokamera som var enormt stor om man jämför med den tidens kameror, förklarar Pirjo.

 

Ivana Helsinki ser att det finns flera stora fördelar med att hålla företaget inom familjen.

- Jag har alltid sagt, och Paola håller med mig, att det är ett privilegium att få arbeta tillsammans eftersom vi litar på varandra till 11o procent. Vi delar samma värderingar och estetiska idéer, understryker Pirjo.

Säger Ivana Helsinkis Marketing Director någon gång till sin lillasyster att en viss klännings design är ful?

- Ja, det gör jag, säger Pirjo med ett skratt, men hon lyssnar inte på mig, fortsätter Pirjo.

 

Ivana Helsinki, som numera säljs i nära 2o länder världen över, har alltid marknadsförts sitt märke på ett eget och högst personligt sätt. Tidigare det här året, tillexempel, hyrde Ivana Helsinki en 61o kvm stor fabrikslokal I New York City och förvandlade den till en helt fantastisk Andy Warhol-butik.

- Vi skapade en boutiqe där folk kunde gå in och köpa grejer men vi hade också olika konstevents varje kväll. Vi bjöd in musiker, olika teatergrupper och poeter att komma och uppträda, förklarar Pirjo vilket mer tydligt förklarar själva tänket bakom det finska företaget.

 

De tre systarna bakom Minimarket samarbetar dock på ett annat sätt: De kör med majoritetsbeslut. Tvillingsystrarna Pernilla och Jennifer Elvestedt, samt storasyster Sofie, har alla lite annorlunda smak och det kan bli livliga diskussioner när de tycker olika. Dock finns det en fördel, att det kan vara lättare att reda ut bråk när man jobbar med sina syskon.

- Om vi är osams måste vi lösa det på en gång, annars blir det sjukt svårt att sova, har Sofie förklarat.

 

The House of Dagmar är en annan konstellation av systrar som arbetar tillsammans. De tre Göteborgssystrarna: Karin Söderlind, Kristina Tjäder och Sofia Malm, inspirerades att starta sitt eget modemärke av sin farmor Dagmar, som var skräddare. Nyckeln till motivation för att starta företaget Dagmar var också trions vilja att kunna arbeta tillsammans.

- Vi startade vårt företag 2oo5 eftersom vi från början ville göra någonting tillsammans, säger Karin Söderlind. Vi gillar att vara med varandra men det är en liten ålderskillnad mellan oss. Jag är 42, Kristina 38 och Sofia 27, så detta skulle bli någonting som vi alla hade gemensamt, förklarar Karin.

 

Alla syskon bråkar. Det bara är så. Hur kan tre Dagmar-systrar arbeta nära tillsammans utan att bli varandras fiender och utan att förstöra sin vänskap?

- I själva verket bråkar vi inte så mycket men vi har haft olika åsikter, erkänner Karin. Vi bråkar inte så mycket över jobbet utan mer om hur vi reagerar, om missuppfattningar. Allt handlar alltid om känslor, du vet hur tjejer är!

Karin fortsätter:

- Vi är faktiskt ganska udda och gillar verkligen att vara tillsammans, så efter att ha jobbat varje dag tillsammans åker vi på semester ihop vilket är ganska läskigt, menar Karin.

 

Dagmar-systrarna, precis som systerduon bakom Ivana Helsinki, har även de olika separata arbetsroller. Kristina Tjäder, som utbildade sig vid ESMOD École Superieur de la Mode i Paris och har jobbat för Christian Lacroix, är chefsdesigner. Karin Söderlind, som har hand om marknadsföring och är ansvarig för inköp, skaffade sig erfarenhet efter att ha jobbat som produktutvecklare för H&M under åtta år. Den tredje systern, Sofia Malm, är utbildad textilekonom och har flera års erfarenhet inom detaljhandeln. Till skillnad från flera andra skandinaviska modemärken som satsar på en ren och minimalistisk look satsar Dagmar mer på stickade detaljer i sin design vilket gör designen mer feminin och sensuell.

 

Andra nykomlingar, som Årets Rookie-nominerade Seika Lee, har också funnit syskonkonstellationer som arbetsmodell som ett recept på framgång. Men det finns både för- och nackdelar med att hålla ett designföretag inom familjen.

- Ibland kan det nästan bli för intensivt, poängterar Stockholmsdesignern Seika som samarbetar tätt tillsammans med sin affärskunniga yngre syster Aika.

Deras senaste höstkollektion visades i mars 2o1o vid Rendez-vous i Paris.

- Vi pushar på och stöttar varandra. Det som är bra är att vu kan bråka, och sedan gå vidare. Jag fattar inte hur hon står ut med mig, säger Seika.

 

Bröder som även arbetar tillsammans inom mode har också bisat sig vara en stor hit i den skandinaviska regionen. Bruuns Bazaar är ett tydligt exempel på det. Ett märke som startades 1994 av Björn Bruun och hans yngre bror Teis, som idag är ett av Danmarks allra främsta modemärken. 1999 blev de det första danska märket att göra entré som en officiell modeshow i Paris. Skandinavien är annars Bruuns Bazaars självklara hemmamarknad men de har idag även kontor i England, Holland, Belgien och Frankrike.

- Vårt märke handlar om avslappnad elegans. Kanske gillar jag att kunna se en tjej i klänning och höga klackar som ändå kan sätta sig på en cykel och cykla iväg, förklarar designern Björn Bruun.

Björn är företagets Creative Director medan fem år yngre Teis arbetar som CEO.

- Teis är tuffare än mig. Jag är förmodligen mer soft och känsligare än honom. Vi är väldigt olika varandra, men åker jag bort i två veckor så behöver jag aldrig vara orolig en enda sekund eftersom jag vet att han finns där för att ta hand om allting, förtydligar Björn.

 

De bägge bröderna har mer eller mindre samma smak när det kommer till mode och stil, men det betyder inte alltid att de kommer överens.

- Vi bråkar egentligen inte, men ja, när vi tycker olika så är vi bägge väldigt envisa. Som bröder, och det faktum att vi har känt varandra under så lång tid, gör så att vår jargong inte alltid är så respektfull. Vi ger inte alltid varandra så stort utrymme, erkänner Björn Bruun.

Björn fortsätter:

- Direkt efteråt är det inga bad feelings. Jag föredrar att han är min bror eftersom det betyder att jag aldrig förväntar mig att få en kniv i ryggen. Jag hoppas att jag inte är för naiv när jag säger så, säger den danske designern avslutningsvis med ett skratt...


 

    

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Linda - 19 maj 2014 21:34


   Min absoluta drömväska ALLA kategorier    En Chanel-väska kommer jag definitivt äga en dag!  #Chanel #Chanelbag ...

Av Linda - 30 november 2013 22:30

Idag åkte jag in till stan då jag inte vart där på länge. Utbudet är mycket bättre inne i stan också, och nu innan Jul är det så mysigt att gå där inne med all julpyntning som är. Vill helst åka till stan minst en gång när jag är hemma i Göteborg. Ja...

Av Linda - 28 november 2013 22:30

Idag var det dags att åka hem till Göteborg igen, sista gången innan jul. Då jag är sjukskriven nu behöver jag komma bort lite, och då passar det jättebra att åka hem. Som vanligt har jag gått en sväng på Torget som jag brukar göra när jag kommit hit...

Av Linda - 11 oktober 2013 23:30

Om det blev lite shopping igår kan man ju säga att jag tog igen det idag - med råge!! Haha, det blev en del. Var inne i alla möjliga butiker idag där jag kollat runt. Dock så har inte nåt vart särskilt dyrt utan jag har kommit undan väldigt bra ändå....

Av Linda - 10 oktober 2013 22:45


Tidigare idag åkte jag hem till Göteborg så som vanligt gick jag ner till Torget nu på kvällen för att kika lite. Hann inte med så många butiker idag fast å andra sidan har jag ju hela helgen på mig. Däremot såg jag att Vero Moda hade 5o% på ALLT i h...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7
8
9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< April 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards