Direktlänk till inlägg 25 mars 2011

EMMA HAMBERG

Av Linda - 25 mars 2011 21:34

Nu när jag läst ut CHIC nummer 17 (12 Augusti) 2o1o, kom jag till den här artikeln med Emma Hamberg. Emma är idag författare, men hon har även vart chefredaktör för VeckoRevyn bland annat. Jag tänkte iallafall skriva ner vad jag kunde läsa om henne i artikeln.


I varje nummer av CHIC möter Linda Skugge inspirerande kvinnor. Nu har hon pratat med Emma Hamberg om karriären, uppväxten och framtiden.

Artikeln är skriven av Linda Skugge.

 

Det coola med Emma Hamberg är att hon slog igenom så ung, bara 14 år. Hon är som en barnstjärna, som funnits med sina ord, sin humor och sitt peppande i 2 år. Och pepp är det alltid; jag vet ingen som är så bra på det som Emma. Hon har alltid en viskning "du kan bli vad du vill!" i beredskap. Emma inspirerar för att hon är så kreativ, modig (hon vågar prova alla konstformer som finns) och produktiv.

Detta är en intervju under vinjetten "Inspiratör". Vem inspirerar dig?

- Jag går igång på människor som är varma, med stort hjärta och samtidigt oängsligt äventyrliga. Som springer fram i livet utan att trampa andra på tårna. Om de är kända fredsmäklare eller undersköterskor är strunt samma.

 

För dem som inte vet, kan du inte berätta lite om din bakgrund?

- Jag är uppvuxen i mörkaste Västergötland utan minsta kontakt i mediavörlden. Serierna blev min biljett till den världen. Som 14-åring kunde jag försörja mig på dem, efter att ha vunnit en serietävling som DN anordnat. Serier var mitt sätt att lätta på trycket. Efter serierna har jag provat på radio, TV, och jobbat som skribent, författare, illustratör, chefredaktör, föredragshållare och skrivit filmmanus. Men jag har sökt alla jobb, ingen gräddfil här inte. Förrän nu, när är det lite gräddfiligt ibland. Men då har jag arbetat i branschen i 25 år. 

 

Växte du upp i en konstnärsfamilj?

- Jag växte upp i en väldigt tillåtande och konstnärlig familj. Mina föräldrar har alltid trott på mig till 2oo procent, i allt jag gjort. Det är en gåva att få det hemifrån. Gud, vad det har sparat pengar som jag annars hade varit tvungen att lägga på evig terapi, haha.

Vill du att dina döttrar väljer samma bana som du?

- Jag vill att de ska känna sig fria, lyckliga och de får bli precis det de önskar. Om det så är konstnär, tunnelbanechaffis eller jurist. Men de ska ha klart för sig att livet som författare kan vara nog så fattigt på pengar om man inte har en sabla tur och begåvning.

 

Hur kom du in på författarbanan?

- Först skrev jag "Generation Smurf" med Johanna Swanberg, en bok om oss 7o-talister. Men jag satsade riktigt på att skriva efter att jag varit chefredaktör för VeckoRevyb och kände att det behövdes en bok om kärlek och sex för unga. Som inte handlade om samlagsställningar, utan om att hitta sina egna knappar på egen hand och om väntan. Den sålde väldigt bra och då vågade jag mig på att skriva "Linas kvällsbok", och ja, efter det har jag inte kunnat sluta.

Vilken är den största skillnaden mellan att rita och skriva?

- Teckna är lite som terapi. Att sitta i lugn och ro, lyssna på radio och leka helt enkelt. Skriva är mer krävande, i alla fall för mig. Då måste hjärnan vara på G och inte sagga efter. men skrivande är en underbar flykt, en lek också. När historien är satt och jag bara kan få skriva, skriva, skriva. Det är underbart!

Vad skulle du jobba med om du inte tecknade och skrev böcker?

- Jag skulle gärna ha jobbat med ungdomar. ungdomar och teater i någon spännande kombo. För kreativt måste det vara, annars dör jag.


Hur är det att vara ung? Fasar du inför att dina döttrar snart blir tonåringar?

- Jag hinner inte fasa, för tiden går så in i helskotta fort. Jag förfasar mig inte över något alls egentligen, tar stormarna när de kommer, annars får man liksom dubbla stormar och det låter jobbigt. Jag hade skitkul som ung, samtidigt som det var rörogt och jobbigt också.

Vad är bättre/sämre för dagens unga jämfört med hur det var på "din" tid?

- Det finns så många fler sätt att leva, vara och se ut på nu. Hur man än är går det att hitta någon liten grupp att tillhöra. Sämre för ungdomar tror jag är vi föräldrar, som är så uppe i oss själva att vi inte ser dem på riktigt. Vi kan curla och skämma bort dem, men att verkligen se dem är en helt annan sak. Och mycket mer krävande.  


Vilka jobbval ångrar du mest?

- Jag vet inte om jag ångrar något som har med mitt yrke att göra. Däremot kan jag ångra att jag inte bodde utomlands när jag var ung och allt var enkelt. Lärde mig ett annat språk och en annan kultur, fan, det borde jag ha gjort!

Vilka mål har du framför dig, i jobbet?

- En ny roman! Och förhoppningsvis två nya filmer. det är mål för mig, även om det inte är något nytt. Fast varje ny bok och film är nyheter för mig, även om jag har gjort hantverket förut. En vacker dag skulle jag vilja lära mig att regissera. men det är ett helt annat yrke och jag är ödmjuk inför det. Men vad tusan, jag kan ju alltid drömma!

 

Du verkar vara så harmonisk och positivt, kan du dela med dig av dina knep?

- Haha, att inte fasa i onödan som sagt, det är bra för harmonin...


  

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Linda - 19 maj 2014 21:34


   Min absoluta drömväska ALLA kategorier    En Chanel-väska kommer jag definitivt äga en dag!  #Chanel #Chanelbag ...

Av Linda - 30 november 2013 22:30

Idag åkte jag in till stan då jag inte vart där på länge. Utbudet är mycket bättre inne i stan också, och nu innan Jul är det så mysigt att gå där inne med all julpyntning som är. Vill helst åka till stan minst en gång när jag är hemma i Göteborg. Ja...

Av Linda - 28 november 2013 22:30

Idag var det dags att åka hem till Göteborg igen, sista gången innan jul. Då jag är sjukskriven nu behöver jag komma bort lite, och då passar det jättebra att åka hem. Som vanligt har jag gått en sväng på Torget som jag brukar göra när jag kommit hit...

Av Linda - 11 oktober 2013 23:30

Om det blev lite shopping igår kan man ju säga att jag tog igen det idag - med råge!! Haha, det blev en del. Var inne i alla möjliga butiker idag där jag kollat runt. Dock så har inte nåt vart särskilt dyrt utan jag har kommit undan väldigt bra ändå....

Av Linda - 10 oktober 2013 22:45


Tidigare idag åkte jag hem till Göteborg så som vanligt gick jag ner till Torget nu på kvällen för att kika lite. Hann inte med så många butiker idag fast å andra sidan har jag ju hela helgen på mig. Däremot såg jag att Vero Moda hade 5o% på ALLT i h...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5
6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Mars 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards