Direktlänk till inlägg 14 mars 2011

KATARINA WENNSTAM

Av Linda - 14 mars 2011 22:06

Nu när jag har läst ut CHIC nummer 16 (29 Juli) 2o1o, kom jag till den här artikeln med Katarina Wennstam. Katarina är författare, och hon har skrivit böcker som berör väldigt starka ämnen bland annat, så jag tänkte skriva ner vad jag kunde läsa i artikeln.


I varje nummer av CHIC möter Linda Skugge inspirerande kvinnor. Den här gången har hon pratat med kunniga och modiga författaren Katarina Wennstam.

Artikeln är skriven av Linda Skugge.

 

Författaren och journalisten Katarina Wennstam har framförallt blivit känd genom sina reportageböcker om våldtäkter och våldtäktsmän och sin skönlitterära triologi om mäns våld mot kvinnor, med åklagaren Madeleine Edwards som huvudroll.

Hon hoppade av ett fast journalistjobb för att skriva på heltid. Hon är kunnig, påläst och vågar ta strid och debatt, hon gör verkligen skillnad. Kosta vad det kosta vill - hon kämpar för sina frågor och det tycker jag är så otroligt bra och inspirerande.


Vad tänker du när jag säger detta ovan?

- Jag tror mycket på att vi vågar kasta sig rakt ut i ovissheten och se vad som händer. Jag har vuxit oerhört av att utsätta mig för prövningar och inser gång på gång att man klarar så mycket mer än vad man tror. Till exempel blev jag tveklöst en bättre författare av att säga upp mig och göra detta på heltid. Beträffande att kämpa för sina frågor tänker jag inte så mycket på vad folk ska tycka eller tänka innan jag kastar mig in i debatten. Jag har svårt att tänka mig att vara på något annat sätt än just en person som sticker ut hakan. att man får några smällar då och då ingår i jobbet. Hellre bråk än tystnad, tänker jag. Men det är extra viktigt att vara påläst. Det får inte bli fel, för då blottar jag halsen för mina kritiker.

 

Vilka inspirerar dig och varför?

- Jag inspireras av alla tjejer och kvinnor jag mött, som verkligen inte är några "offer" trots allt de har varit med om jag tycker att det är jobbigt att skriva om allt elände, tänker jag att om de orkar gå vidare så måste jag väl för gids skull orka berätta. Sedan tittar jag mycket på beömda konstnärliga kvinnor, som Elsa Beskow, Selma Lagerlöf eller Madonna, De har inte kompromissat med sin kreativitet men ändå blivit framgångsrika. 

 

Vilken är den största utmaningen för unga tjejer idag?

- Att hantera skräckpropagandan som har blivit en så självklar del av samhället att det är omöjligt att värja sig. Unga tjejer är är rädda för att till exempel gå hem genom mörka perker, trots att det egentligen är deras killkompisar som borde hålla sig inomhus för att inte riskera att bli nedslagna. Rädslan begränsar tjejer fruktansvärt mycket. Vi ska liksom bära allt på våra axlar. Inte vara för kåta för då är vi slampor. Inte för sexiga för då kan killar inte bärga sig. Inte ligga runt för då kan vi få könssjukdomar eller bli gravida. Men samtidigt ska vi bejaka vår sexualitet så att vi är bra älskarinnor. Det är en enorm press i det där.

 

Känner du att andra som inte kämpar i någon viktig fråga alls är lata?

- Ja, ibland, faktiskt. Framförallt om man är en idol för unga så tycker jag att man har ett ansvar att försöka göra det bästa av sina femton minuter, eller femton år, i rampljuset. Det är därför jag respekterar Robyn ungefär en miljon gånger mer än Kleerup. 

 

Brukar folk alltid prata tunga frågor med dig, kvinnopolitik, feminism med mera?

- Ja, men det är ju ofta det jag också pratar om. Men om en middag börjar med att en man säger "jaha, så du är en sån där feminist, ja..," så vet jag att jag kommer försöka få en annan bordsherre nästa gång. Men det är roligare att diskutera med någon som bjuder lite motstånd, och att vinna över en sådan man till "min sida" är väldigt kul.

 

Känner du ibland att "nej, nu vill jag vara jätteytlig och bara sätta på mig en rosa tyllkjol och prata om Lady Gaga"?

- Men jag är ju sådan också! Varför tror folk alltid att jag ska vara så förbannat allvarlig bara för att jag engagerar mig mot mäns våld mot kvinnor? Jag är flamsig med mina vänner, inte om jag sitter i en morgonsoffa och pratar om en kopplerihärva.

 

Hur ser dina kommande utmaningar ut?

- Jag sätter igång med en ny triologi i höst. I framtiden skulle ja gärna skriva för teatern. Jag älskar teater, men det behövs verkligen fler kvinnliga röster till teaterscenen och då vill jag gärna vara med på ett hörn någon gång.

 

Vad är det bästa med författaryrket?

- Att jag kan leva på det som har varit min drlm sedan barnsben. Och att det är en sådan frihet! Jag har kontroll över min arbetstid, men också total makt över storyn, mina karaktärer och vad nästa bok ska handla om.

Kan du stänga av jobbet eller tänder du lampan på natten för att skriva upp idéer som kommer? (Det gör jag!)

- Eeh... Finns det något annat sätt? Det är ju omöjligt att veta när en idé ska komma till en, så jag antecknar jämt och ständigt.

 

Är det svårt att få skrivtid med småbarn?

- Svar... ja. Därför försöker jag resa bort när jag ska skriva. Att skriva som bäst och inse att klockan slåt dagishämtning är förödande och då brukar jag vara en ganska trist mamma hela kvällen...

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Linda - 19 maj 2014 21:34


   Min absoluta drömväska ALLA kategorier    En Chanel-väska kommer jag definitivt äga en dag!  #Chanel #Chanelbag ...

Av Linda - 30 november 2013 22:30

Idag åkte jag in till stan då jag inte vart där på länge. Utbudet är mycket bättre inne i stan också, och nu innan Jul är det så mysigt att gå där inne med all julpyntning som är. Vill helst åka till stan minst en gång när jag är hemma i Göteborg. Ja...

Av Linda - 28 november 2013 22:30

Idag var det dags att åka hem till Göteborg igen, sista gången innan jul. Då jag är sjukskriven nu behöver jag komma bort lite, och då passar det jättebra att åka hem. Som vanligt har jag gått en sväng på Torget som jag brukar göra när jag kommit hit...

Av Linda - 11 oktober 2013 23:30

Om det blev lite shopping igår kan man ju säga att jag tog igen det idag - med råge!! Haha, det blev en del. Var inne i alla möjliga butiker idag där jag kollat runt. Dock så har inte nåt vart särskilt dyrt utan jag har kommit undan väldigt bra ändå....

Av Linda - 10 oktober 2013 22:45


Tidigare idag åkte jag hem till Göteborg så som vanligt gick jag ner till Torget nu på kvällen för att kika lite. Hann inte med så många butiker idag fast å andra sidan har jag ju hela helgen på mig. Däremot såg jag att Vero Moda hade 5o% på ALLT i h...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5
6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Mars 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards