Direktlänk till inlägg 8 mars 2011

DETOXING - HÄLSA ELLER HUMBUG

Av Linda - 8 mars 2011 22:30

Nu när jag har läst ut Plaza Kvinnas August nummer 2o1o, kom jag till den här artikeln som handlade om Detoxing - hälsa eller humbug. Jag tyckte att detta var väldigt intressant att läsa om, så jag tänkte skriva vad jag kunde läsa om i artikeln.


Nödvändigt för vårt välmående eller ovetenskapligt humbug? De senaste årens detoxtrend är lika älskad som ifrågasatt.

Artikeln är skriven av Charlotta Jakobsson.

 

Maten vi äter är packad med bekämpningsmedel och gifter. Luften vi andas är förorenad. Vattnet vi dricker är fyllt av klor och rester av diverse orenheter som inte våra reningsverk lyckats filtrera bort. Lägg till de kemikalier i kläder, textilier och cremer vi använder och det är lätt att förstå att våra kroppar behöver all hjälp de kan få för att klara av att hantera de toxiska chockar som de dagligen utsätts för.

Eller?

Åsikterna om detoxing, alltså avgiftning av kroppen med hjälp av diet, fasta och/eller kosttillskott, går minst sagt isär. Nöjda detoxutövare vittnar om positiva effekter som viktminskning, ökad energi och bättre hy, medan kritiker pekar på bristen på vetenskapligt bevis för att detox på något sätt skulle kunna påverka vår hölsa positivt, eller att metoderna ens gör vad de lovar. Trots detta har trenden formligen exploderat de senaste åren, och att försöka "rensa! sin kropp med hjälp av olika dieter och kosttillskott har blivit vardagsmat för hälsomedvetna. För att inte tala om big business för alla de företag och butiker som säljer dyra detoxkurer till anhängare med förhoppning om slående resultat.

 

Låt oss börja med att reda ut vad det är vi eventuellt skulle behöva rena oss från. Att vår närmiljöl är full av toxiner är de flesta överens om; de finns i kläderna vi har på oss, byggnaderna vi bor i, luften vi andas och maten och drycken vi konsumerar. Magnus Engwall är professor i ekotoxiologi vid Örebro universitet.

- Man kan säga att vi lever i ett okontrollerat experiment av kemikalier. Det är baksidan av konsumtionssamhället. En stor del av de kemikalier vi får i oss kommer från vår mat och dryck, och det är omöjligt att undivka att få i sig dem. De allra flesta av dessa kemikalier är troligen ganska ofarliga, men några är helt säkert farliga och vi vet idag inte vilka alla är eller hur mycket vi tål. 

 

Våra kroppar är dock utrustade för att ta hand om de toxiner vi får i oss i vårt dagliga liv. Levern fungerar som ett filter i kroppens egna reningssystem, och tar hand om gifterna genom att bryta ner dem. Förenklat kan man säga att ämnen bara är giftiga i vissa konstellationer och när kroppen bryter ner eller stuvar om dem så förlorar de sina toxiska egenskaper. Resterna av dessa ämnen tas sedan om hand på ett eller två sätt; antingen försvinner de från kroppen genom något av våra naturliga sätt att göra oss av med oönskat slagg - urin, avföring och svettningar; och de gifter som kroppen inte klarar av att bryta ner och göra sig av med på detta sätt "låser" kroppen istället in i större molekyler och lagrar framförallt fettet i kroppen. 

 

Och det är här detoxande kommer in - genom att genomgå olika kurer med syfte att rena kroppen menar förespårkarna att vi ska kunna frigöra de gifter som finns lagrade i kroppen och därmed göra oss av med dem. Men eftersom våra kroppar har ett eget reningssystem så kan man ju fråga sig vilken roll ett detoxprogram kan spela. Och här går åsikterna isär. Dr Alexander Junger är kardiolog och detoxspecialist åt bland andra Gwyneth Paltrow, och har utvecklat detoxprogrammet Clean. Han tillhör dem som tycker att alla skulle må bra av att detoxa regelbundet.

- Att säga att man inte behöver detoxa för att kroppen redan har ett fungerande reningssystem är som att säga att man inte behöver träna för att hjärtat redan slår. Så? Precis som att man tränar för att göra hjärtat starkare så handlar inte detox om att kroppens reningssystem fungerar, utan om att förbättra det så att det kan fungera så bra som möjligt.

 

Begreppet detox täcker en del drös metoder med allt från fasta till lättare dieter där bara vissa saker utesluts. Till de mer extrema metoderna hör olika typer av fastor, alltså att man inte äter utan bara dricker; till exempel teer, juicer och vatten. En populär men kontroversiell metod att rensa kroppen är The Master Cleanse. Metoden, som går ut på att man under en period om minst tio dagar enbart lever på en blandning av lönnsirap, färskpressad citron, cayennepeppar och vatten, lanserades redan på 194o-talet, men på senare år har celebra anhängare som Beyoncé gjort den extrema regimen känd för massorna. Utövare vittnar om positiva resultat som viktnedgång, ökad energi och flexiblare leder och muskler, men många läkare kritiserar metoden för att inte ge kroppen tillräckligt med näring.

 

En av tankarna med The Master Cleanse och andra faste- och lågkalorimetoder är att man genom att förbränna en del av sitt fettlager därmed för sig av med även de gifter som finns uppbundna i det. Detta leder också till att man går ner i vikt, vilket för de allra flesta är en välkommen bieffekt med att göra en detox. Faktum är att många metoder, kurer och böcker marknadsförs med att man kommer att tappa några kilo liksom på köpet. Hälsa och en slimmad kropp i ett, kan man tänka sig ett mer effektivt försäljningsargument? Men det som händer när man strikt begränsar sin kost, och framförallt drar ner på kolhydrater, är att kroppen försätts i ketos. Det vill säga ett metaboliskt tillstånd som innebär att levern i överdrivet stor omsättning frisätter så kallade krtonkroppar, vilket inträffar vid svält, när kroppen utnyttjar sina fettreserver för energi. Okontrollerad ketos, som till exempel vid obehandlad typ 1-diabetes, är farligt. Vid fasta och svält sker ketos dock kontrollerat och är därmed inte farligt. Däremot kan man lugnt räkna med att den vikt man förlorat kommer tillbaka igen så fort man börjar återinföra fast föda i sin kost. Det är dessutom inte nödvändigtvis en bra idé att frigöra de fettlösliga gifterna för snabbt; de är nämligen relativt ofarliga när de ligger lagrade, men kan vara giftiga när de frigörs och börjar cirkulera i kroppen.

 

Och även om man nu lyckas förbränna fett genom denna, eller andra detoxmetoder, så finns det inga vetenskapliga bevis för att det med dietens hjälp under en kort tid går att eliminera några toxiner från kroppen. enligt Alexander Junger är detta oviktigt.

- Min kärlek till min mamma har inte heller blivit vetenskapligt bevisad, men det gör den inte mindre sann. Effekten av detoxing har kanske inte bevisats vetenskapligt men har har bevisat det praktiskt. och inte bara jag; genom alla tider har man känt till de positiva effekterna av att rena kroppen. Det är väldigt effektivt, och inte bara fysiskt utan även mentalt.

 

Nish Joshi är läkare, detoxexpert och författare till boken Dr Joshi´s Holistic Detox. han lägger heller inte speciellt stor vikt vid att effekterna av detox inte har bevisats.

- Det finns kanske inte övertygande bevis på att det är verksamt att rena kroppen eller inte, men det finns inte heller övertygande bevis på att alla medicinska terapier fungerar. Vad jag försöker göra med mina patienter är att öppna deras ögon för hur deras närings- och livsstilsmässiga val påverkar deras hälsa. Och att uppmuntra någon att inse vilka effekter till exempel för mycket alkohol, raffinerat socker och processad mar har på deras hälsa, tycker jag bara kan vara effektivt.

 

I slutändan handlar det om att använda sitt sunda förnuft, och vara medveten om att även om det högst troligen inte kommer att påverka dig negativt att genomgå en detoxkur, så finns det företag och människor som tjänar stora pengar å att spå på myterna om detoxing. Alexander Junger må till exempel vara övertygad om dess positiva effekter, men så säljer han också sitt detoxpaket Clean för 35o dollar. Som liksom alla de otaliga detoxkurer som säljs i hälsokostbutikerna i bästa fall ger kroppen en boost, men att de på några veckor skulle kunna rensa ut några tyngre gifter från kroppen är inte så troligt. Och den hälsoeffekt som en tillskottsbaserad detoxdiet utlovar kan du i de allra flesta fall fixa själv.

- Om du köper dyra piller som ska hjälpa dig att detoxa, så står det på förpackningen att utöver att ta dem så ska du göra si och så, till exempel ta promenader, dricka mycket vatten, utesluta vissa saker ur din kost. Alla de sakerna var och en för sig, och i synnerhet tillsammans, skulle vara väldigt effektiva även utan detoxtillskottet. Det skulle vara intressant att göra en studie där en grupp gör de här skerna och tar tillskott, och en gör dem utan tillskott. Då skulle man se att det förmodligen inte är så stor skillnad, säger Ulla Rosander, universitetsadjunkt i näringslära vid Högskolan i Kristianstad.

- Mycket av detoxandet är rent humbug, rena lurendrejeri. man påstår en massa saker som man inte har belägg för. I de allra flesta fallen behöver man inte detoxa. man ska lita på sin kropp att den klarar av att rena sig själv. Om man vill ta hand om kroppen är det bättre att tänka förebyggande, och äta hälsosamt, gärna mycket frukt och grönt, äta KRAV-märkt så att man inte får i sig så mycket bekämpningsmedel och så. Det som ger effekt är att lägga om sin livsstil, understryker Magnus Edwall.

 

Så om du är ute efter att vara snäll mot din kropp, och ge den förutsättningarna för att må så bra som möjligt, har du betydligt större chans att nå det målet genom att tänka långsiktigt och sunt istället för drastiskt och kortsiktigt. En detox kan i bästa fall vara ett bra sätt att komma igång med nya synda vanor - men utan det långsiktiga tänkandet uppnår du förmodligen inte så mycket mer än att plåga din kropp i några veckor...

      

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Linda - 19 maj 2014 21:34


   Min absoluta drömväska ALLA kategorier    En Chanel-väska kommer jag definitivt äga en dag!  #Chanel #Chanelbag ...

Av Linda - 30 november 2013 22:30

Idag åkte jag in till stan då jag inte vart där på länge. Utbudet är mycket bättre inne i stan också, och nu innan Jul är det så mysigt att gå där inne med all julpyntning som är. Vill helst åka till stan minst en gång när jag är hemma i Göteborg. Ja...

Av Linda - 28 november 2013 22:30

Idag var det dags att åka hem till Göteborg igen, sista gången innan jul. Då jag är sjukskriven nu behöver jag komma bort lite, och då passar det jättebra att åka hem. Som vanligt har jag gått en sväng på Torget som jag brukar göra när jag kommit hit...

Av Linda - 11 oktober 2013 23:30

Om det blev lite shopping igår kan man ju säga att jag tog igen det idag - med råge!! Haha, det blev en del. Var inne i alla möjliga butiker idag där jag kollat runt. Dock så har inte nåt vart särskilt dyrt utan jag har kommit undan väldigt bra ändå....

Av Linda - 10 oktober 2013 22:45


Tidigare idag åkte jag hem till Göteborg så som vanligt gick jag ner till Torget nu på kvällen för att kika lite. Hann inte med så många butiker idag fast å andra sidan har jag ju hela helgen på mig. Däremot såg jag att Vero Moda hade 5o% på ALLT i h...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5
6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Mars 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards