Direktlänk till inlägg 4 februari 2011

TOVE STYRKE

Av Linda - 4 februari 2011 17:34

Nu när jag har läst ut Cosmopolitans Augusti nummer 2o1o, kom jag till den här artikeln med Tove Styrke. Hon var ju med i Idol som ni kanske minns. Jag tänkte i alla fall skriva ner vad jag kunde läsa om henne i artikeln.


Efter Idol blev det plötsligt tyst. Men i hemlighet skapades historia. Cosmopolitan har träffat Sveriges färskaste popstjärna - som är allt vad du inte förväntar dig.
Artikeln är skriven av Elin Liljero.


Hon är inte nästan Amanda Jensen. Inte nästa Amanda Jensen heller. Hon är något helt nytt. Och en solig förmiddag

är det vi på Cosmopolitan som är de första i världen som får lyssna på det nya, det som kommer att ta epitetet Idol-Tove till Tove Styrke. Electrostänkta poplåtar, kaxiga textrader och en hesklubbig röst ljuder ur datorhögtalarna. Vi chockas. Det är faktiskt inte alls vad vi förväntat oss.

- Det skulle vara skönt om det gick bra, säger Tove och tar en klunk från sin blåbärssmoothie när jag frågar om vad som är drömscenatiot inför releasen. Men när anses att man har lyckats? fortsätter hon. Det är väldigt personligt och alla kanske inte kommer att gilla det. Nu är det jag och mina låtar mot världen. Om de inte tycker om det så klarar vi oss själva. Men ... Jag vill inte att det bara är jag som tycker om de här galenskaperna. Det värsta som skulle kunna hända är att jag skulle få en obekväm stämpel. Risken är inte så stor, det känns rätt i magen liksom. Hon är knappt 18 år. Och håller redan på att få uppleva det som så många drömmer om. Men för Tove var det ingen dröm. Att hon skulle komma till den här situationen, med ett skivkontrakt hos ett av världens största skivbolag, var inte alls det hon hade tänkt. Det är bara en hållplats i Toves vandring genom livet.

- Jag har inte hunnit bygga upp en dröm om att jag ska bli en stor popstjärna och känd. Jag har aldrig tänkt att det ska gå den vägen bara för att jag gillar musik. Det har bara burit i väg åt det hållet och så har jag upptäckt att jag tycker om allt som händer. Och det är ganska bra för då njuter jag av allt som är i stunden.


Men att musik varit en del av Toves uppväxt är det ingen tvekan om. Hennes pappa är musiker och hennes mamma, syster och hennes moster är dansare.

- Det har alltid funnits instrument hemma så det var bara att ta en trumma och börja trumma om man ville det. Först höll jag på med både dans och musik. Jag kan inte säga att det sa klick med musiken, men det är det som har varit det roligaste.


Att Toves mamma Anna lämnade in ansökan till Idol beskriver Tove som ett galet infall från sin mors sida, men när Anders Bagge kom förbi för att handplocka henne tänkte hon: "varför inte?". Som de flesta av oss vet blev den rockiga, unga och unika Tove en riktig favorit bland idolerna. Men hon vann inte, hon kom på den platsen hon från början hade hoppats på: den tredje. Och samma kväll som hon stod på scenen och träffade en massa journalister och filmkamerorna flockades omkring henne trängde sig Hasse Breitholtz, VD på skivbolaget Sony fram och viskade: "Tove, Tove, Tove ... Låtsas att du tittar på min Iphone här. Vi signar dig".

- Skivbolaget var ganska taggat, de hade nog tänkt på det ett tag. Det var jättehärligt, jag kände att något annat tog vid direkt, säger hon och fortsätter att reflektera över sin tid i Idol. Jag tror att det är väldigt lätt att man tappar greppet. Det är så mycket på en gång att det är lätt att glömma vem man är. Jag var så inne i det där, jag tror inte att det går att förstå. Man är med samma personer. Hela tiden! Och det är inte om man vill träffa tidningarna och prata om sina romanser, utan när. Så som jag är naturligt så får jag spader på det där. Det är så fånigt, så fejk, så plastigt. Men till och med jag, som är så anti, vaggas in i det. Man bygger upp en sorts barriär där man tycker att allt är okej.


Direkt efter Idol flyttade Tove hem. Hon säger att hon från början tänkt att hon skulle stanna kvar i Stockholm och hängt kvar i superhypen kring henne. Om hennes föräldrar inte sett till hennes eget bästa. "Du behöver landa", hade de sagt. Och det räddade henne, säger hon själv.

- Många människor har blivit chockade över att jag inte har förändrats något. Jag vet inte vad de förväntar sig, kanske att jag ska vara dryg eller ha vuxit fem år. Själv känner jag mig lugnare nu än vad jag gjorde innan Idol. Jag har insett vad som verkligen är viktigt: att man mår bra i själen. Det är så lätt att tänka att det man har och det som händer avgör hur man har det. Det måste ju kännas bra, poängterar Tove. Hon är engagerad vårt samtal och går vidare i sin analys av hur människor, och framförallt tjejer, mår idag.

- Folk är så stressade. Det är inte en stress om man ska hinna med en buss eller inte - utan en inre stress, en press. Jag tror att jag har varit där också. Man stressar för att man ska få allt att klaffa, så att man ska passa in i formen. Man letar efter saker utifrån i stället för att bara titta inåt, vad som finns inom en redan. När man gör det kan man slappna av och märka att man redan har allt man behöver.


Att Tove tar för sig och vågar säga vad hon tycker förstår mig inte, men samtidigt har hon en självsäkerhet och distans till sig själv som jag inte känner igen från den Tove jag fick se i Idol, inte minst den gången då hon fick kritik för att inte ha tillräckligt med känsla i framförandet av en låt.

- Det känns ju jobbigt att få kritik för någonting som man från början inte helhjärtat ville göra, förklarar hon. Det är en så skum situation. Man känner sig utlämnad. "Vad har jag blivit för Barbie?", tänkte jag. Jag är en väldigt känslosam person, och är ganska bra på att visa det utåt.


Men hon ångrar inte Idol. Hon kan snarare ibland njuta av ögonblick som när hon fylldes av en enorm adrenalinkick och kutade runt i arenan och för full hals sjöng "Since you´ve neen gone, since you´ve been gone".

"Du känns väldigt modig, på något sätt", säger jag.

- Nej, jag kanske inte är det, svarar hon tvärt. Det är nästan modigare att låta bli att göra saker för att de inte känns rätt. Att våga släppa relationer när man känner att de inte påverkar en bra. Det har jag behövt göra några gånger.


Umeå är Toves tillflyktsort, men också platsen där hon har sina vänner och kan vara sitt sanna jag.

- Många av mina kompisar är killar. Jag tycker att det är ganska skönt, det är så okpmplicerat. Det är inte det här: "Asså, jag kan inte fara till den festa om hon ska vara där för att det var så DS (dålig stämning) sist vi sågs för att min syrra hade sagt nåt...". Jag orkar inte det där. Killar kör på lite mer.

Tove rufsar till håret och slänger över det så att det slapas en ny bena.

- Jag tror att jag är mindre självständig än vad jag framstår som. Jag försöker lura i mig att jag är det, men det är jag nog inte. Man söker ju alltid efter någon, det ligger nog i människans natur.


Hon, som är singel, förklarar att äkthet är viktigt för henne. Ska hon träffa någon så måste det vara på riktigt. Annars får det vara.

- Jag har svårt för killar som ser väldigt tillgjorda ut. Om man har väldigt tillfixad och pastig yta är det nog rätt troligt att man bryr sig mest om det. Jag tror jag har svårt att klicka med en sådan kille. Men man ska aldrig säga aldrig, det kanske döljer sig ett Norrlandstroll där inne som passar lilla mig ... Haha. Jag fick nog en del beundrarbrev förut. Men jag skulle aldrig kunna träffa ett fan... Vilken jobbig stämning, säger Tove och skrattar, innan hon blir allvarlig och säger med bestämd röst: Ärligt talat, jag tycker att det är så konstigt, så fånigt att man tycker att jag är så fantastisk, och så mycket bättre bara för att jag har synts i TV. Det finns jättemånga som gör precis lika bra grejer fast de gör det hemma i skolaulan - men de får ingen kredd för det!


I skrivande stund lever Tove ett hektiskt liv där inte bara debutskivan ska göras klar, utan även mattekurser ska betas av på distans och en ständig transport mellan två städer. Har hon ens tid att träffa Den stora kärleken?

- Ja, det tror jag. Det är klart att det skulle funka. Om man tycker om varandra så går allt. men jag letar inte efter en relation. Nej, det skapar bara en inre stress. Jag tror att det också är svårare att falla för någon som hela tiden har de där sökande ögonen: "Vars är det där lilla lockiga trollet som jag faller för?", säger Tove och brer på sin norrländska. Men jag tror att jag lätt kan bli lite principfast när man väl har någon. Att inte synas tillsammans utåt, exempelvis, skulle nog vara ganska skönt. Jag ser hellre att en relation fungerar mellan oss två än att bara ha den för att visa att man har en pojkvän.


Vad faller hon själv för?

- Folk tycker att jag är så lökig när jag säger det, men att han är snäll är viktigt. Att han är intresserad av den jag är. Det viktigaste i en relation är att man kan lita på varandra, och att man verkligen tycker om varandra. På riktigt. Att man inte stannar lvar för att han är så snygg, eller snäll. Jag tror att det är ganska lätt att bli kär i kärleken. Det är alltid tryggt att ha någon, men det är också en trygghet att våga vara med sig själv.

- Jag tror att jag kommer att bli en lugn och trygg norrlänning som bor i en stuga i skogen ... Jag måste inte ha musik som yrke. Jag kommer ändå alltid att hitta glädjen i att sätta mig vid ett piano och plinka.

- Men jag kommer att ta tid på mig innan jag stadgar mig. Jag vill göra klart varje kapitel i mitt liv, och göra det fullt ut.


Så här är vi nu. I starten av Toves första egna musikkapitel. Vad som än händer kommer hon att köra fullt ut. Kanske kommer hon att stå med i historieböckerna, eller så kommer hon sitta i sin stuga i skogen i Norrland och plinka på pianot med ett leende. Vad som än händer så kommer vi att bli förvånade...


  

  

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Linda - 19 maj 2014 21:34


   Min absoluta drömväska ALLA kategorier    En Chanel-väska kommer jag definitivt äga en dag!  #Chanel #Chanelbag ...

Av Linda - 30 november 2013 22:30

Idag åkte jag in till stan då jag inte vart där på länge. Utbudet är mycket bättre inne i stan också, och nu innan Jul är det så mysigt att gå där inne med all julpyntning som är. Vill helst åka till stan minst en gång när jag är hemma i Göteborg. Ja...

Av Linda - 28 november 2013 22:30

Idag var det dags att åka hem till Göteborg igen, sista gången innan jul. Då jag är sjukskriven nu behöver jag komma bort lite, och då passar det jättebra att åka hem. Som vanligt har jag gått en sväng på Torget som jag brukar göra när jag kommit hit...

Av Linda - 11 oktober 2013 23:30

Om det blev lite shopping igår kan man ju säga att jag tog igen det idag - med råge!! Haha, det blev en del. Var inne i alla möjliga butiker idag där jag kollat runt. Dock så har inte nåt vart särskilt dyrt utan jag har kommit undan väldigt bra ändå....

Av Linda - 10 oktober 2013 22:45


Tidigare idag åkte jag hem till Göteborg så som vanligt gick jag ner till Torget nu på kvällen för att kika lite. Hann inte med så många butiker idag fast å andra sidan har jag ju hela helgen på mig. Däremot såg jag att Vero Moda hade 5o% på ALLT i h...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28
<<< Februari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards