Direktlänk till inlägg 3 november 2010

1o SAKER DU BORDE VETA OM... PMS

Av Linda - 3 november 2010 20:30

Nu när jag har läst ut Glaze Juni nummer 2o1o, kom jag till den här sidan där det skrev om 1o saker som du borde veta om PMS. Jag tyckte att detta var bra och jag tänkte dela med mig av dessa punkterna som stod i artikeln.


1. VAD BETYDER PMS?

PMS är en förkortning av premenstruellt syndrom, och är ett samlingsnamn för olika typer av fysiska och/eller psykiska besvär under förstadiet till menstruationen. Alla kvinnor drabbas inte, men de som gör det brukar få symptom omkring en vecka före menstruationen.

2. SYMPTOM?

Det finns hela 15o kända PMS-symptom. De vanligaste är humörsvängningar, ömma bröst, svullnad i främst buk och ben, akne, sug efter vissa typer av mat, ökad törst, hunger och trötthet.

Andra symptom inkluderar förstoppning eller diarré, migrän, irritation och depressionskänslor.

3. VAD ORSAKAR PMS?

Exakt vad som orsakar PMS har forskarna inte lyckats fastställa ännu. Klart är dock att nivån av det kvinnliga hormonet progesteron ökar under andra hälften av menstruationscykeln. Därefter, strax före den första menstruationsdagen, störtdyker nivåerna av progesteron och östrogen (ett annat kvinnligt hormon).

Många ser de kraftiga förändringarna i hormonnivåerna som den direkta orsaken till PMS-syndrom.

4. HUR VET JAG OM JAG HAR PMS?

Om du får ett eller fler av dessa symptom under veckan före din mens, så kan du ha PMS. Eftersom det finns så många olika symptom, kan det vara en bra idé att hålla koll på dem. Skriv ner dina symptom under en period av två till tre månader. Notera när i din menscykel som de inträffar, och om symptomen är milda, medel eller svåra, och ta sedan med dina anteckningar till din läkare som då lättare kan ge dig en anpassad behandling.

5. HUR BEHANDLAR MAN PMS?

För att lindra din PMS, finns det en rad ändringar i din livsstil som du kan testa. Ät mer av långsamma kolhydrater (för att motverka magproblem), ät mindre socker och fett (de kan öka dina symptom), dra ner på salt och koffein (för att motverka svullnad), drick mycket vatten och var noga med att få i dig tillräckligt med kalcium.

Träning, gof och tillräcklig sömn samt minimalt med stress kan också mildra symptomen. Försök dessutom att undvika alkohol.

6. KAN JAG FÅ MEDICIN MOT PMS?

Om du testat rekommendationerna ovan inte hjälper, kan det vara dags att söka medicinsk hjälp. Det finns en rad läkemedel för att lindra PMS-besvär. Det vanligaste är p-piller, vilka förhindrar ägglossning och därmed håller nere hormonnivåerna. Smärtstillande och antiinflammatoriska tabletter som innehåller ibuprofen eller naproxen är effektiva mot smärtor och huvudvärk. Om du känner dig depriemrad kan din läkare föreslå antideprissiv medicion som till exempel Zoloft.

7. HJÄLPER VITAMINER OCH MINERALER?

Även om det behövs mer forskning på området, så pekar mycket på att vissa mineraler och vitaminer - till exempel kalcium, magnesium och vitaminerna B6 och E - kan lindra PMS-symptom. Rådfråga din läkare om det är någonting som du bör testa.

8. SMÄRTA VID ÄGGLOSSNING = PMS?

Ja, vissa kvinnor kan känna av vissa PMS-symptom under ägglossningen, vilken i regel inträffar runt 14 dagar efter första menstruationsdagen. Förutom symptom som att känna sig svullen, ömma bröst och huvudvärk/migrän, så kan många känna smärtor som liknar de vid mensvärk, dock oftast i lindrigare form.

9. FÅR ALLA PMS?

De flesta kvinnor får någon gång under sina fertila år PMS. När det gäller mer regelbunden PMS, beräknas upp till 5o procent av alla kvinnor i fertil ålder vara drabbade. Av dem har cirka tre procent svåra besvär.

1o. NÄR SKA JAG SÖKA HJÄLP?

Om du har svåra PMS-besvär sim påverkar din vardag och försämrar din livskvalitet i stor utsträckning, bör du vända dig till en kvinnoklinik eller en läkare med specialistkompetens för att gå hjälp. Du kan även gå via din husläkare som kan remittera dig till en specialist.

Mycket svåra och långvariga besvär kan vara ett tecken på dysmenorré (svår och smärtsam menstruation), vilket i sin kan orsakas av endometrios - en ofarlig, men smärtsam sjukdomsom drabbar cirka fem till tio procent av alla kvinnor i fertil ålder...

 

        

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Linda - 19 maj 2014 21:34


   Min absoluta drömväska ALLA kategorier    En Chanel-väska kommer jag definitivt äga en dag!  #Chanel #Chanelbag ...

Av Linda - 30 november 2013 22:30

Idag åkte jag in till stan då jag inte vart där på länge. Utbudet är mycket bättre inne i stan också, och nu innan Jul är det så mysigt att gå där inne med all julpyntning som är. Vill helst åka till stan minst en gång när jag är hemma i Göteborg. Ja...

Av Linda - 28 november 2013 22:30

Idag var det dags att åka hem till Göteborg igen, sista gången innan jul. Då jag är sjukskriven nu behöver jag komma bort lite, och då passar det jättebra att åka hem. Som vanligt har jag gått en sväng på Torget som jag brukar göra när jag kommit hit...

Av Linda - 11 oktober 2013 23:30

Om det blev lite shopping igår kan man ju säga att jag tog igen det idag - med råge!! Haha, det blev en del. Var inne i alla möjliga butiker idag där jag kollat runt. Dock så har inte nåt vart särskilt dyrt utan jag har kommit undan väldigt bra ändå....

Av Linda - 10 oktober 2013 22:45


Tidigare idag åkte jag hem till Göteborg så som vanligt gick jag ner till Torget nu på kvällen för att kika lite. Hann inte med så många butiker idag fast å andra sidan har jag ju hela helgen på mig. Däremot såg jag att Vero Moda hade 5o% på ALLT i h...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< November 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards