Direktlänk till inlägg 12 augusti 2010

Plastikpanik! Därför opererar unga tjejer sig mer än någonsin

Av Linda - 12 augusti 2010 17:34

Nu när jag har läst ut VeckoRevyn nummer 1o (3o April) 2o1o, kom jag till den här artikeln som handlade om Plastik panik därför opererar sig unga tjejer mer än någonsin. Jag tyckte att det var intressant att läsa så därför tänkte jag skriva ner vad jag kunde läsa i artikeln.


Glöm 6o-åriga lyxfruar, nu är det knappt myngiga tjejer som bokar tid hos plastikkirurgen. I Hollywood gör 24-åriga Heidi Montag tio plastikingrepp på en enda dag, och här hemma lägger sig 18-åriga svenska bloggare under kniven för att få E-kupa. Är 9o-talets plastikpanik tillbaka? VeckoRevyn gav sig ut på jakt efter svar.

Artikeln är skriven av Carin Karlsson.

 

Under slutet av 9o-talet och början av 2ooo-talet fylldes varje tv-serie, dokusåpa och tidningsomslag världen över av "Barbie-tjejerna" Pamela Anderson och Carmen Electra, med getingmidjor och gigantiska bröst, var de hetaste sexsymbolerna. Sverige följde efter med Linda Rosing, Elita Löfblad och Carolina Gynning. Men sen hände något. I höjd med 2oo5 tog size-zero kroppen återigen makten över världens kroppsideal, och de hetaste stjärnorna var plötsligt tjejer som Mischa Barton, Lindsay Lohan och Nicole Richie. I Sverige slog bloggstjärnorna igenom på allvar och nu ville "alla" snarare se ut som Elin Kling, Sofi Fahrman och Ebba von Sydow. Plastikoperationer var plötsligt det otrendigaste som fanns, och kändisar som Natacha Peyre stod på rad för att ta ut sina silikonimplantat. Så frågan är förstås, var står vi 2o1o? Är plastikkirurgin hot or not? En komplicerad fråga att besvara, visar det sig...

 

Heidi Montag, känd från MTV-serien The Hills, är en av Hollywoods hetaste unga stjärnor. Samtidigt är hon en 23-årig tjej som, hitills, hunnit med 12 olika plastikoperationer. Den första  redan 2oo6, då hon som 19-åring opererade både näsan och brösten.

- Tänk på vilken bransch jag är på väg in i! Min högsta dröm är att bli popstjärna och då tävlar jag med världens Britney Spears-tjejer. Britney har sålt skivor på grund av sin sex appeal. Utseendet spelar stor roll, sa hon till tidningen People.

 

Hennes åsikt är knappast unik. De senaste åren har bland annat The Hills-kollegan Stephanie Pratt och sångerskan Ashlee Simpson gjort omfattande näsoperationer och läppimplantat. En påtaglig trend är dessutom att de unga kändsitjejerna inte, som sina äldre kollegor, försöker dölja sina operationer. Att blogga om ärren och sälja sina egna operationsbilder har blivit big business i Hollywood. Annika Leonoe, redaktör på Expressen Extra, förklarar fenomenet med att operationerna inte längre är tabu.

- Varje Hollywoodkändis har ju gjort något och det står om ingreppen i alla tidningar. Folk ser helt enkelt inte plastikkirugi som en stor grej längre. Men det är konstigt, för det är ju egentligen extremt otrendigt och omodernt med stora bröst. Om du tittar på modevärlden så är idealet fortfarande att du ska vara smal och ha små bröst, ett ideal som visserligen också är sjukt, men som ändå ser helt annorlunda ut än det plastikopererade Hollywood-idealet, säger hon.

 

Bilden av vad som egentligen är "idealet" 2o1o blir alltmer svårtydd. Kanske beroende på att plastikkirurgi inte längre bara är stora operationer, utan lika gärna kan vara injektioner som botox och restylane. Det som förut var en veckas sjukhusvistelse kan idag vara överstökad på en lunchrast. En tydlig trend är dessutom att många väljer att göra allt fler modifieringar på samma gång. I vintras bokade Heidi Montag tid hos sin plastikkirurg och betade av nästan ofattbara tio operationer på en enda dag.

- Det är så otroligt absurt. Tio operationer på en dag?, utbrister Annika Leone.


Men enligt plastikkirurgen Jan Jernbeck, från Akademikliniken i Stockholm, så är flera ingrepp per dag faktiskt en ny trend inom plastikkirurgin även i Sverige.

- Många vill kombinera flera olika ingrepp för att få ett mer balanserat resultat. Eftersom vi inte längre behöver använda kniven vid varje estetiskt ingrepp, utan istället kan använda fillers och botox, så kan petienter nu få många olika små saker gjorda vid samma tillfälle. Så länge patienten är frisk och kirurgin görs på en säker klinik finns ingen fara i det. Återhämtningstiden är inte längre än om man bara hade gjort ett ingrepp.


Frågan om vad som driver tjejer att operera sig är förstås lika brännhet som alltid. Heidi Montags senaste operation kom strax efter att Playboy retuscherat hennes bröst större efter att hon fotograferats för dem. Själv hävdar hon att det inte påverkade hennes beslut:

- Jag vill må bättre och känna mig perfekt. Folk retade mig när jag var yngre, och min osäkerhet ökade när jag flyttade till Los Angeles. Jag ville bara kunna titta på mig själv i spegeln och tänka "Wow! Det där är jag!", berättade hon för People.


Även i Sverige tycks skönhetsoperationerna uppleva en ny vår. Botox och restylane har det senaste årtiondet slagit igenom med dunder och brak. Bloggare som Anna Hibbs och Jackie Ferm har öppet berättat om sina läppförstoringar, och den 18-åriga bloggaren Kissie (som egentligen heter Alexandra Nilsson) förstorade nyligen sina bröst till storlek E och skrev ingående om det i sin blogg.

- Folk verkar vilja tro att jag ska vika ut mig och att det är därför jag skaffat bröst men så är ju det verkligen inte! Sanningen är att jag aldrig skulle kunna vika ut mig, absolut inte! Men jag tycker stora bröst är otroligt snyggt!


En av dem som är kritiska till just Kissies operation är före detta glamourmodellen Elita Löfblad.

- Det är så tragiskt. Jag tycker synd om henne, hon verkar väldigt vilsen, säger Elita, som själv förstorade sina bröst och sen ångrade sig och förminskade dem.

- Jag förstorade först mina bröst till C, sen till D, vilket jag ångrade i samma sekund som jag vaknade på sjukhuset. Det var en mardsöm att ha så stora bröst.


Annika Leone tror inte att Heidi Montag påverkar så många svenska tjejer, eftersom det hon gjorde var så extremt, men däremot tror hon att Kissie kan påverka dem desto mer.

- Det är så trist att hon inte verkar förstå det. Alla de här tjejerna med stora bloggar påverkar sina läsare och många kopierar deras stil. Det är klart att de tjejerna även påverkas när hon förstorar brösten. Hon har säkert fått många nya bloggläsare men det kommer bli samma sak för henne som det blev för Carolina Gynning och Natacha Peyre. De ångrade sig och förminskade sina bröst. Jag tror att Kissie också kommer att ångra sig om några år.


Jan Jernbek tror dock att trenden snarare fortsätter.

- Visst, det var några kända tjejer som förminskade sina implantat, men vi gör fler bröstförstoringar nu än någonsin tidigare. Även omd et till stor del handlar om äldre kvinnor. Men vi råder alla våra patienter att fundera länge innan man gör något, gärna minst tre år. Det är viktigt att förstå vilka risker som finns.

Elita håller med.  

- Lyssna absolut inte på vad andra tycker. Det här beslutet bör du verkligen tänka över mer än en gång.

 

Ingen som VeckoRevyn talat med vågar sig på att gissa exakt var skönhetstrenden är på väg. Men parallellt med den nya operationsvågen gör de dokusåpor och tv-program som gjorde "Barbie-tjejerna" kända för tio år sen, som Paradise Hotel och Robinson, nu comeback på svensk tv. Och en amerikansk undersökning visar att trots att det totala antalet skönhetsoperationer faktiskt sjönk förra året, så ökade antalet botox-injektioner dramatiskt. I Sverige fick Kissie tusentals kommentarer efter sina operationer. Många var negativa och arga, men en hel del andra innehöll snarare nyfikna frågor om vad det kostade och om man måste ha fyllt 18 för att få göra det. Om alla dessa unga fans verkligen kommer vilja operera sig inom de närmaste åren vet förstås ingen idag, och kritiken mot skönhetsingrepp är utan tvivel starkare idag än på 9o-talet. Men trots det räcker det att googla "Heidi Montag before and after pictures" för att förstå att plastikpaniken nog trots alls är här igen. Oavsett om man befinner sig i Hollywood eller Sverige...

 

  

  

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Linda - 19 maj 2014 21:34


   Min absoluta drömväska ALLA kategorier    En Chanel-väska kommer jag definitivt äga en dag!  #Chanel #Chanelbag ...

Av Linda - 30 november 2013 22:30

Idag åkte jag in till stan då jag inte vart där på länge. Utbudet är mycket bättre inne i stan också, och nu innan Jul är det så mysigt att gå där inne med all julpyntning som är. Vill helst åka till stan minst en gång när jag är hemma i Göteborg. Ja...

Av Linda - 28 november 2013 22:30

Idag var det dags att åka hem till Göteborg igen, sista gången innan jul. Då jag är sjukskriven nu behöver jag komma bort lite, och då passar det jättebra att åka hem. Som vanligt har jag gått en sväng på Torget som jag brukar göra när jag kommit hit...

Av Linda - 11 oktober 2013 23:30

Om det blev lite shopping igår kan man ju säga att jag tog igen det idag - med råge!! Haha, det blev en del. Var inne i alla möjliga butiker idag där jag kollat runt. Dock så har inte nåt vart särskilt dyrt utan jag har kommit undan väldigt bra ändå....

Av Linda - 10 oktober 2013 22:45


Tidigare idag åkte jag hem till Göteborg så som vanligt gick jag ner till Torget nu på kvällen för att kika lite. Hann inte med så många butiker idag fast å andra sidan har jag ju hela helgen på mig. Däremot såg jag att Vero Moda hade 5o% på ALLT i h...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Augusti 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards