Alla inlägg under juni 2010

Av Linda - 9 juni 2010 23:46

Nu när jag har läst ut SOLOs April nummer 2o1o, kom jag till den här artikeln som handlade om Är könsroller bra för ditt förhållande? Jag tyckte att det var intressant så jag tänkte skriva ner vad jag kunde läsa i artikeln.


Det fanns en tid när det enda kvinnor kunde, och fick, göra var stå i köket och föda barn. Helst samtidigt. Idag har vi som tur är fler möjligheter, men frågan är om det kan finnas något positivt i att upprätthålla traditionella könsroller?
Artiklen är skriven av Katarina Wendelin.

 

Könsroll - vilket fult ord. Så laddat, så omdebatterat. Ska vi tjejer stanna hemma och ta hand om barn, hus och hem, eller ska vi dra in pengar precis som män alltid förväntats göra? Debatten om kvinnans uppgift och de gamla könsrollerna härjade som värst i höstas när TV3 sände det skandalomsusade programmet "Svenska Hollywoodfruar". Mest kaos skapade den numera legendariska Anna Anka. Hon retade upp oss ordentligt men beror det på hennes åsikter eller sätt att leva? År 2o1o är det nämligen inte helt rumsrent att välja en vardag som hemmafru. Att i en övrigt moderniserad kvinna frivilligt stannar hemma med barnen (och gärna en nanny eller två) och lever på sin mans stålar väcker uppmärksamhet. Och förargelse. Önskar vi också att vi skulle ha råd att stanna hemma och leva det där lite skönare livet utan kontorsmiljö, beskt kaffe och stress?


Hemmafrulivet är definitivt inte alltid vad vi ser hos de rika och berömda på teve; en tillvaro kantad av chokladpraliner på soffan, matlagning och lite barnpassning då och då.

Medan det tidigare var fullt möjligt för kvinnor att stanna hemma så går det oftast inte längre på grund av ekonimiska skäl. Och även om man stannar hemma och blir den där klassiska hemmafrun så är det få förunnat att leva glamourliv á la Victoria Beckham. I Sverige handlar det snarare om mysbyxor, snoriga ungar, sylt på köksskåpen och tre timmars sömn. Och frågan är hur de som väljer det här livet ska överleva om förhållandet tar slut. Att som 35-åring utbilda sig och för första gången göra entré i arbetslivet är visserligen ingen omöjlighet, men inte heller lätt.


Fördelarna är istället att det finns mer tid att lägga på förhållandet, sig själv och att uppgifterna är tydligt fördelade; det blir liksom inte gräl om vem som ska ta ut soporna vilket på sikt leder till färre bråk och frustration.


En teori som blivit populär är att män i allt högre grad känner sig avsexualiserade och onödiga eftersom kvinnor idag klarar sig sjävla ekonomiskt. När kvinnan tar över allt fler av mannens uppgifter försvinner hans ego och han känner sig omanlig. Men är det svårt att offra jämställdheten för ett bättre sexliv? Björn Helleröd, professor i sociologi vid Umeå universitet, har tillsammans med sex forskarkollegor sammanfattat svenska och internationella studier av jämställdhet. Han säger till Dagens Nyheter att det i en relation är ett hårt jobb att uppnå jämställdhet och att det kan slita på relationen. Kvinnor lämnar ofta relationer som är ojämställda eftersom de inte ser någon lösning på problemen. Men forskarna tror inte att svaret är att leva enligt de klassiska könsrollerna.

- Det finns så mycket forskning som visar att jämställhet på sikt är det bästa för alla inblandade. Ska man ha kontroll över sitt eget liv och kunna delta i samhället är en jämställd relation en förutsättning, säger Mikael Nordenmark, som ingår i forskargruppen, till DN.


Desstuom visar forskning att parförhållanden som är mer jämställda håller längre, trots eventuella konflikter. En sådan kan vara att du tjänar mer pengar än din kille. Sådana otypiska förhållanden riskerar att ta slut snarare än mer tradtionella. Och man väljer ofta att strunta i jämställdheten för att istället bekräfta relationen. Men det kan vara svårt för tjejer att jobba dubbelt: Att både förväntas göra allt det där som killar gör och samtidigt vara mamma, husa och sexkitten.


I slutändan är det ändå du som måste bestämma hur du vill leva och vad som funkar för dig. Om du älskar att städa, ta hand om barn och inte vill ta ansvar för din ekonomi eller jobba så är det ditt val. Och det ena utesluter inte det andra: Naturligtvis kan du ha toppjobb men komma hem och fixa middagen eller låta din kille betala räkningarna. Eller tvärtom.

Idag är det få killar som försväntar sig att du ensam ska sköta ert hem och om det gör honom mindre manlig är upp till dig att bestämma. När den där läskiga spindeln närmar sig kan det vara bra att veta hur du dödar den själv, men kanske kan du ibland låta honom göra det. Bara för att...


  

Av Linda - 9 juni 2010 20:06

På jobbet läste jag en liten notis i Aftonbladet; Lunarstorm läggs ner.

OJ, det var längesen jag hade den sidan, och samtidigt kom det liite som en chock. Jag menar - ALLA hängde på lunar förut! Dåtidens Facebook. Jag tog bort min lunar för 2½ år sedan, och jag skaffa mig lunar hösten/våren 2ooo/2oo1. Helt sjukt att sajten ska läggas ner, tycker jag.. Det var tider det och jag kommer aldrig glömma den sidan!


Aja, annars har jag jobbat idag och det var inte speciellt många timmar. Kändes rätt ovärt att ha rast på dem här få timmarna.. Fick sån jävla mensvärk på morgonen och hövvevärk så på ett sätt var det faktiskt skönt att jag slutade tidigt idag. Så när jag kom hem la jag mig och sov i 3½ timme - HELT SJUKT! Jag var så jävla trött, men jag har ju vart liite förkyld nu och jag kan inte bli sjuk nu. Jag la mig tjugo över ett, och jag gick upp tio i fem igen, men jag var uppe en gång där emellan i alla fall. Nu lär det ju ta lång tid innan jag somnar ikväll - tur att jag börjar sent imorgon =)

Nu ska jag se på Strul! Ni får ha en bra onsdags kväll folks! Tjing tjong!

Av Linda - 8 juni 2010 23:14

Nu när jag har läst ut SOLOs April nummer 2o1o, kom jag till den här artikeln som handlade om att få bättre självkänsla på en vecka. Jag tyckte att det var bra och jag tänkte skriva ner tipsen som jag kunde läsa i artikeln.


Har du koll på vad en offekofta är för något? Inte? Då är det dags att lära dig. Genom att aktivt och medvetet träna din självkänsla blir du starkare och gladare. Vi kontaktade självkänsloproffset Mia Törnblom för att få hennes bästa tips.

Artikeln är skriven av Emma Johansson

 

Med en bra sjävlkänsla innanför västen orkar du resa dig upp efter misslyckanden. Du vågar kräva saker för att du vet att du förtjänar dem. men alla är inte födda med självkänsla på topp, dessutom tenderar den att försvagas när du växer upp och upplever jobbiga saker. Precis som dina muskler så kräver alltså din självkäsla träning och underhåll för att vara bra. Japp, den gamla klyschan "Övning ger färdighet" gäller även här. Mia Törnblom är vägledare i personlig utveckling och har bland annat skrivit boken "Du äger". Här coachar hon alla SOLO-tjejer till en bättre självkänsla!

 

3 TECKEN PÅ ATT DIN SJÄLVKÄNSLA BEHÖVER TRÄNAS

1. Du känner dig som en bluff - Som om du inte vore värd dina skolresultat eller ditt jobb.

2. Du är nervös och orolig inför alla möjliga aktiviteter - Allt från träningspasset till festen och jobbmötet.

3. Du är för snäll och ställer få eller inga krav på din omgivning - Ofta känner du dig orättvist behandlad eller förbisedd.

 

SKILJ PÅ SJÄLVKÄNSLA OCH SJÄLVFÖRTROENDE

Blanda inte ihop självförtroende och självkänsla. Sjävlförtroende är förmågan att tro på dina prestationer, medan självkänsla snarare handlar om att tycka om dig själv.

BLI DIN BÄSTA VÄN

Tillhör du också dem som blir tröstade av bästa vännen när du misslyckas? Ett misstag och du känner dig sämst i världen, trots påminnelser från din bästis om att alla gör fel och misslyckas ibland. Testa att säga allt det där din kompis brukar säga till dig själv istället. Bli din egen bästa vän (men var lycklig om du har en bästis och behåll henne också för guds skull!). Det kommer boosta din självkänsla och du blir mindre beroende av andra för att må bra.

KLIV UR DIN EGNA BUBBLA

Alla gör misstag och alla är liaka rädda för att göra dem. Låt säga att du råkar spilla på dig själv, det händer ju även den bästa och coolaste. Men istället för att oroa dig för hur andra reagerar på din eventuella klumpighet, försök inse att ingen ser din såsfläck på tröjan. De flesta är nämligen så upptagna med att oroa sig för att själva inte spilla att de inte har tid att fundera över dina fläckar.

 

Skirv brabok

Detta är ingen vanlig dagbok, då dagboken oftast innehåller åltande av negativa tankar, pinsamheter och misslyckanden. En brabok är en bok där du skriver ner allt du är bra på. Dela in braboken i tre kapitel enligt nedan:

 

Kapitel 1;
BRA IDAG

Under den här rubriken listar du tre saker som gått bra under dagen. Sedan ska du koppla ihop de positiva sakerna med positiva egenskaper. Exempel: Lämnade in hemtentan i tid = ansvarsfullt.

Kapitel 2:

GLAD FÖR

När du är klar med att skriva ner vad du är bra på är det dags att skriva ner vad du är glad över. Även förmågan att känna glädje är något som går att träna upp. För dig som har svårt att känna tacksamhet och glädje kan offerkoftan vara ett alternativ. Alla behöver få tycka sung om sig själva ibland, men inte för länge. Sätt därför, tillfälligt, på dig offerkoftan och tillåt dig själv att vara lite martyr ett tag. Ta sedan av den fula koftan och sluta tycka synd om dig själv.

Kapitel 3:

LÄNGTAR EFTER

Här ska du skriva ner tre saker som du antingen vill ha, få koll på eller något som du vill sluta oroa dig över. Ett exempel på något som du kan längta efter är: "Jag vill känna tillit till att jag klarar av provet imorgon". Genom att skriva ner konkreta mål blir du motiverad att uppnå dem...


    

Av Linda - 8 juni 2010 21:34

Nu när jag har läst ut SOLOs April nummer 2o1o, kom jag till den här artikeln som handlade om att plugga utomlands. Jag tyckte att det var bra tips och jag tänkte skriva ner dem eftersom de kan vara bra att veta om man själv vill plugga utomlands!


Det är nu dags att söka till högskolor och universitet. Men kanske känner du att Sverige och vårt deppiga klimat inte alls lockar dig? Då tycker vi att du ska ge dig ut och plugga utomlands, fördelarna är oräkneliga. SOLO hjälper dig att hitta rätt i pluggdjungeln.

Artikeln är skriven av Magda Omerspahic.

 

Det kan verka aningen jobbigt, men när du väl har landat en schysst utbildning i Paris så kommer du att tycka att det var värt tiden du lade ner på informationssökandet. Ett första steg mot drömutbildningen är att du bestämmer dig för vad du vill plugga och hur lång tid du vill tillbringa utomlands. Det enklaste sättet att hitta rätt utbildninge är att gå via din skola eller genom en språkresebyrå.

 

GENOM SKOLAN

De allra flesta program på högskolor och universitet erbjuder elever att åka utomlands och plugga. Oftast åker du i samband med din egen utbildning eller så åker du och pluggar fristående kurser i exempelvis media och kommunikation. Du kan välja att åka i några månader eller en hel termin. Nordplus och Erasmus är utbytesprogram inom Norden och Europa. Snacka med din studievägledare som hjälper dig att fylla i en ansökan. Förutom ansökan brukar man skicka med ett personligt brev och CV. Är du sugen, sök! De flesta brukar bli antanga. Skolorna sätter nämligen undan pengar för utlandsstudier, men faktum är att för få studenter väljer att utnyttja dem.

SÅ HÄR FUNGERAR DET

* Det är möjligt att tillgodoräkna poängen i din svenska utbildning.

* Du slipper betala terminsavgiften eftersom skolan står för dem.

* Det går att ansöka om stipendier. Stipendierna varierar men det rör sig om allt mellan enstaka tusenlappar upp till ganska höga summor som du kan få i extra bidrag.


ORDNA STUDIERNA SJÄLV

Du kan åka utomlands och plugga även om du inte studerar vid en svensk skola. Att läsa språk är något alla kan göra, oavsett ålder. Det finns många olika språkkurser och språkresebyråer att välja mellan. IBS har till exempel ett brett utbud av både språk och länder i sitt program. Du kan bland annat studera design i Thailand eller turism i Australien. Du kan också testa det amerikanske livet genom att till exempel plugga journalistik i USA, eller varför inte hoppa på en modedesignutbildning i Italien? Det mesta är faktiskt möjligt. Kurserna varar i allt från två veckor till ett helt år.

SÅ HÄR FUNGERAR DET

* Du står för terminsavgiften själv, men de flesta utbildningar är CSN.berättigade vilket innebär att du kan ta studielån som vanligt. Det täcker kostnaderna för boende och studier utomlands.

* Språkresebyråena fixar ofta boende, men ibland kan du behöva lösa det själv. Kolla upp det noga så att du inte står utan boende.

* Kom ihåg att du alltid kan vända dig till byrån när du behöver hjälp.

 

TRE FÖRDELAR MED UTLANDSSTUDIER

1. Viktiga kontakter - Att lära känna nya personer är inte bara roligt, det kan också vara värdefullt för framtida arbetstillfällen

2. Världsvana - Du får en inre trygghet av att klara dig själv i ett annat land.

3. Miljöombyte - Genom att byta miljö lär du dig mycket. Du ser fördelar och nackdelar med din svenska hemmatillvaro på ett helt nytt sätt.  


CHECKLISTA

* Jämför olika utbildningar. Kostnaderna kan variera mycket.

* Kolla upp om du har behörighet för att plugga. Du kanske fick underkänt i Engelska A? Då måste du först plugga upp innan du kan ansöka.

* Vissa utbildningar kräver att du gör ett språktest, TOEFL. Gör det i god tid så att du kan göra om testet om du skulle misslyckas första gången.

* Översätt dina betyg till engelska. Kammarkollegiet hjälper dig att hitta översättre. Och kom ihåg, skicka aldrig originalbetyg, alltid kopior.

* Kolla över så att du inte behöver ansöka om visum innan du åker iväg (behövs inte onom EU/EES länderna).

* Glöm inte att ansöka om CSN och eventuella stipendier.

* Kolla efter din hemförsäkring är giltig och glöm inte att hämta ut sjukförsäkringskortet på försäkringskassan.

* Sök bostad i god tid. Oftast brukar det funka att bo på hotell någon dag i det nya landet och därefter ordna en lägenhet när du är på plats.

* Åk med en kompis om det länns lite lättare och roligare...

 

  

  

Av Linda - 8 juni 2010 16:46

Idag håller jag på att tvätta och det har blivit sju maskiner idag.. TRÅKIGT! Jag hade en hel del denna gången också, men nu var det ju sängkläder som syrran hade när hon var här i helgen som jag tvättar så då är det inte så konstigt kanske. Snart är allting klart i alla fall det är de två sista maskinerna som ska tömmas!

Värdelöst väder är det också, det började regna för en stund sen. Tycker det är så tråkigt att det regnar när man är ledig och speciellt nu när jag kommer jobba så intensivt i sommar. I och för sig gör det inte så jävla mycket idag eftersom jag håller på med tvätten. Nej, nu ska jag inte gnälla mer!

Har tvättat av golvet i köket och storarummet idag då jag spillde ut dricka i fredags i köket och i storarummet var golvet lite klibbigt på något sätt.. Har inte gjort så mycket mer faktiskt man hinner liksom inte heller..

Ni får ha en bra tisdag folks! Tjing tjong!

Av Linda - 7 juni 2010 20:02

Idag var dagen kommen då jag börjar jobba på mitt sommarschema, och det är nio veckor med EN veckas ledighet - nämligen midsommarveckan.. Jag klagar inte det är jätteskönt att jobba i sommar och tjäna pengar. Blir annat till hösten istället då jag ska unna mig en resa till varmare breddgrader! Because I´m fucking worth it   Har lite att se fram emot under det här året bland annat resan, och en kommande tripp till Amsterdam! Den resan bara SKA bli av!!


Min näsa har i alla fal lugnat ner sig, och det är jävligt skönt. Efter att jag hade slutat jobba cykla jag upp till Willys och köpte Nazin som är bra att ha hemma om det nu skulle vända och bli tusen gånger värre.

Dagen gick bra för övigt och jag tyckte att det var så himla skönt att gå hem halv tre, men det var inte lika roligt att cykla iväg i regnet fast det var inte spöregn i alla fall.

Efter att jag har kommit hem har jag slappat och jag somnade till en halvtimme på soffan. Det var skönt det!

Nej, nu ska jag göra lite annat. Ni får ha en fortsatt trevlig måndagskväll folks! Tjing tjong!

Av Linda - 6 juni 2010 22:22

I fredags kom min lillasyster hit och hälsade på mig under helgen. Vi har haft en jävligt trevlig helg får jag säga. Det är alltid lika kul när folk kommer och hälsar på en, men alltid lika tråkigt när dem åker.. Samma jävla ensamhet som det var innan..

Idag har vi inte gjort något speciellt vi har slappat lite eftersom jag hade fest här igår. Dessutom har jag åkt på en förkylning som SUGER!! Jag hoppas bara att den inte blir värre för det har jag varken tid eller råd med. Bara hoppas att den håller fast vid en förkylning och inget mer!! Både syrran och jag har vart lite halvsega, men mest hon..

Vi var ute och gick en sväng tidigare idag innan hon skulle åka med tåget som gick vid fyra. Vi gick Hollendergatan och Odengatan ner mot Plantis för att kolla läget där denna Nationaldag. Vi gick dit och vände ungefär, och sen gick vi till mig där vi satte oss på min balkong och åt glass med chokladsås   En stund senare gick vi ner mot Stationen och där sa vi hejdå innan tåget rullade iväg...


Jag hann inte göra så mycket innan S., hörde av sig och frågade om jag ville gå ut och powerwalka - sagt och gjort! Vi gick hela Hälsoslingan så idag har jag gått mer än två timmar vilket inte är helt fel! Det var riktigt skönt att gå, men det har blåst en hel del idag bara, och man kände i luften att det kommer bli kallare ute =(

Nej, nu ska jag lägga mig och sova det tar på krafterna att vara ute i solen hela dagarna, och att vara förkyld också för den delen! God natt på Er folks! Tjing tjong!


Så här såg det ut tidigare idag när dem släppte ut ballongerna och himlen var så fint blå!

  

Av Linda - 4 juni 2010 20:30

Tidigare idag var jag nere på stan med syrran, hon ville kolla in de få affärerna som finns där nere. Inte för att vi var inne i så många utan det var bara Lindex som vi var inne på. Jag var egentligen inte ute efter någonting, men då hittade jag något som jag bara inte kunde motstå och som jag faktiskt behöver också. Jag är riktigt jävla nöjd med dagens köp och det är ju så, när man hittar något spontant det är då man blir som mest nöjd!


Detta shoppade jag på Lindex idag:

* Bikini överdel, 129 kronor, Lindex- I LOVE IT! Älskar färgen och modellen! ÄNTLIGEN har jag en till bikini överdel, de behövs ju! Är sjukt nöjd med denna och det var den näst sista som fanns kvar..

 

  

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25
26
27
28 29 30
<<< Juni 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards