Direktlänk till inlägg 4 maj 2010

BLOMMOR - VÅRENS INREDNINGSKONST

Av Linda - 4 maj 2010 14:34

Nu när jag har läst ut Plaza Kvinnas Mars nummer 2o1o, kom jag till den här artikeln som handlade om Blommor - vårens inredningstrend. Jag tycker att det är så himla fint med snittblommor så jag tänkte skriva ner vad jag kunde läsa i artikeln.


Blommor är naturens eget sätt att uttrycka sin konst. Alldeles för vackra för att spara till speciella dagar och gå-bort-buketter. I vår är snittblommorna vår mest trendiga inredningsdetalj. Det senaste - rosor med gott samvete.

Artikeln är skriven av Karin Ström.

 

"Kom liljor och akvileja, kom rosor och salivia! Kom ljuva krusmynta, kom hjärtans föjd!" Att regelbundet köpa hem blommor till sig själv har blivit en allt strörre inredningstrend. Det är ett enkelt sätt att variera färgsättningen hemma och dessutom en lisa för själen - flera undersökningar visar att vi mår bra av att låta ögonen vila på naturens fägring. En svensk undersökning slog nyligen fast att människor som inte kan se grönska under arbetsdagen är dubbelt så stressade som andra, vilket förmodligen är orsaken till att krukväxter länge varit ett självklart inslag i våra hem. Men medan pysslandet med krukväxter står för hemtrevlighet och vardaglighet signalerar snittblommor någor helt annat - njutning och elegans:

- De traditionella krukväxterna är på väg ut, säger stylisten Claes Stenmark, men vi vill ändå ha fräschheten från något levande i våra hem. Trenden är att visa att du lever ett skönt liv. Vi har gått från det minimalistiska svartvita mot mer färgupplevelser och njutning, men fortfarande i stilrena miljöer. Snittblommor signalerar att du är en njutningsmänniska som vill omge dig med skönhet och färg.

 

Att blomsterhandeln tagit ett kliv närmare livstilssfären märks också på floristerna själva, som allt oftare poppar upp i mode- och designsammanhang. Till exempel Camilla Ek, som tidigare drev blomsterhandeln Nyfiken Grön på Riddargatan och nu huserar i konceprbutiken Les Chambres på Nybrogatan, bland märkeskläder, böcker, smycken och gourmetchoklad.

- Folk har blivit mer medvetna om vad snittblommor kan göra för ett hem, säger Camilla. Det handlar inte längre om ett fång tulpaner på köksbordet - man bygger små stilleben hemma, eller har olika buketter för olika rum - en bukett i hallen, en liten på toaletten, en annan i vardagsrummet.

 

Fleurs dans Les Chambres, som Camillas shop-in-shop heter, har ett tydligt miljötänk och importerar rättvisemärkta och ekologiskt odlade rosor från Ecuador. 5o olika sorter finns att välja på, och sju av sorterna går till och med att äta: Camilla tipsar om att strimla ett par rosenblad i coleslaw för en vacker rosa färg.

- Just nu råder en klassisk trend, med tidlösa rosor och frodiga buketter, säger Camilla. Jag tycker att det är jätteroligt att fler har fått upp ögonen för hur man kan använda blommor i ett konstnärligt syfte, både hemma och inom reklam- och modefoto. Att jobba med blommor handlar inte om någon enkel dekoration utan är ett kreativt jobb som vilket konstnärligt yrke som helst.

 

Camilla Ek har jobbat med blommor i många år men blir fortfarande lika fängslad av deras skönhet, i synnerhet rosor som hon specialiserat sig på. Hon jämför med när hon jobbade som undersköterska och en kollega sa till henne: "Den dagen man inte gråter längre, ska man sluta":

- Det handlar om att respektera materialet och förstå vilket mirakel allt levande är, säger Camilla. Jag har säkert sett en miljon rosor vid det här laget men ändå finns det exemplar som jag nästan blir religiös av att betrakta.

 

På Odengatan finns en annan butik som förenar blommor med mode. Här har märket L´Ecole National flyttat in i samma lokal som Odenplans Blommor - skyltdockor och klädhögar brevid amaryllisblommor och vita orkidéer. Bakom blomsterdisken står Sam Sanjari. Han hade drivit Odenplans Blommor i flera år innan han förverkligade idén att göra något tillsammans med sin barndomsvän, som råkade vara en av grundarna för L´Ecole National. De flyttade in i hans lokal i oktober i höstas.

- De senaste två åren har jag sett en tydlig ökning i intresset för snittblommor, säger Sam. Jag har flera kunder som har en stående beställning på en bukett i veckan som budas hem till dem. Det är människor som är måna om att ha det fint hemma men som insett att man inte behöver ha en påkostad inredning för att få ett trendigt och vackert hem - att använda blommor tycker jag är det ultimata sättet att sätta färg och skapa trevnad.

 

Många ryggar tillbaka inför att köpa snittblommor till sig själv och tycker det är lite väl lyxigt, med tanke på att de inte håller längre än någon vecka. Men en del av lyxen ligger i just denna förgänglighet, tycker Sam:

- En del säger "men de dör ju". Men dö ska ju allt göra som lever. För mig är förgängligheten en del av det vackra. Jag får nära kontakt med vad livet handlar om, att ta vara på det vackra medan det ännu finns.

 

Snittblommor passar den moderna människan av flera orsaker, tror Sam. Dels behöver man inte ansa, vattna och göra allt annat som tidigare generationer hade tid med men som inte riktigt hinns med i dagens hektiska puls. Att få dåligt samvete för krukväxt efter krukväxt är inget roligt - blommor ska vara lustfyllt, inte pliktbetingat! Dessutom har vi en större hunger för omväxling idag, och snittblommor är ett utmärkt sätt att skapa variation från en vecka till en annan. Sist men inte minst är det viktigt för en inbiten storstadsmänniska att omge sig med så mycket grönt som möjligt, menar Sam:

- Vi lever så avskilt från naturen idag. Tar man in en vacker blomma i lägenheten får man genast en känsla av liv. Man mår bra av det, det mättar själen. Jag tror trenden att dekorera med blommor hemma kommer ur ett behov av att komma närmare naturen som vi ser på flera fronter - att köpa närproducerat och ekologiskt, att avstå onaturliga tillsatser, att baka sitt eget bröd.

 

Engelbrechts Blommor på Renstiernas gata på Söder är en annan blomsterhandel som sticker ut lite jämfört med traditionella florister. När de firade ettårsjubileum hade de öppet till långt in på natten och firade med DJ som spelade skivor på en stor Hummerbil uppställd utanför affären. Alla förbipasserande fick med sig en snittblomma gratis, förutom 2o procent rabatt på det övriga sortimentet. Michel Engelbrecht driver denna söderfilial av Engelbrechts Blommor, en avknoppning på hans föräldrars butik i Vasastan som funnits där i 3o år.

- Jag tror trenden med snittblommor hemma beror på att människor lärt sig mer om homestyling, säger Michel. Ett trivsamt hem handlar inte om exakt vilka möbler man har utan mer om andra saker - att röja undan småsaker, att se till att skapa luft i lägenheten, fräschören hos en vacker blomsterbukett.

 

De typiska snittblomskunderna på Engelbrecths Blommor är trendmedvetna Söderbor mellan 25 och 5o år som vet exakt vad de vill ha. Varje torsdag eller fredag kommer de in och handlar för helgen - just nu mycket liljor och kallor:

- Ofta kan vi vilka vaser de har vid det här laget, säger Michel. En gerbera till röret på toaletten, ett fång tulpaner till vasen i hallen, en bukett liljor till vardagsrummet. Det är positiva och levnadsglada människor som älskar att omge sig med vackra ting. Och jag förstår dem - jag kan själv inte tänka mig att leva utan snittblommor hemma.

 

Förutom att snittblommor är vackra att titta på har de också en social laddning eftersom de så ofta används för att uttrycka känslor mellan människor - för att gratulera, beklaga sorgen, för att krya på, som middagspresent. Att köpa en bukett och sätta i sin egen lägenhet blir därför ett tydligt statement i relationen till sig själv; en present som signalerar att man anser sig värd att skämmas bort.

- Att köpa blommor till sig själv är höjden av lyx och det borde verkligen fler människor unna sig, säger Camilla Ek. Blommor utstrålar oändligt liv, kraft och glädje. Det är en bra investering för välbefinnandet...  

 

  

 
 
M A R i E (Mandelström På Ärten)

M A R i E (Mandelström På Ärten)

4 maj 2010 17:10

Det är så fint med levande blommor men oftast tycker jag att det inte är värt pengarna men det är det ju.

Hoppas du haft en fin dag.
Kram

http://www.mandelstrom.webblogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Linda - 19 maj 2014 21:34


   Min absoluta drömväska ALLA kategorier    En Chanel-väska kommer jag definitivt äga en dag!  #Chanel #Chanelbag ...

Av Linda - 30 november 2013 22:30

Idag åkte jag in till stan då jag inte vart där på länge. Utbudet är mycket bättre inne i stan också, och nu innan Jul är det så mysigt att gå där inne med all julpyntning som är. Vill helst åka till stan minst en gång när jag är hemma i Göteborg. Ja...

Av Linda - 28 november 2013 22:30

Idag var det dags att åka hem till Göteborg igen, sista gången innan jul. Då jag är sjukskriven nu behöver jag komma bort lite, och då passar det jättebra att åka hem. Som vanligt har jag gått en sväng på Torget som jag brukar göra när jag kommit hit...

Av Linda - 11 oktober 2013 23:30

Om det blev lite shopping igår kan man ju säga att jag tog igen det idag - med råge!! Haha, det blev en del. Var inne i alla möjliga butiker idag där jag kollat runt. Dock så har inte nåt vart särskilt dyrt utan jag har kommit undan väldigt bra ändå....

Av Linda - 10 oktober 2013 22:45


Tidigare idag åkte jag hem till Göteborg så som vanligt gick jag ner till Torget nu på kvällen för att kika lite. Hann inte med så många butiker idag fast å andra sidan har jag ju hela helgen på mig. Däremot såg jag att Vero Moda hade 5o% på ALLT i h...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Maj 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards