Direktlänk till inlägg 3 maj 2010

ÄR NATURLIGT BÄST?

Av Linda - 3 maj 2010 22:16

Nu när jag har läst ut Plaza Kvinnas Mars nummer 2o1o, kom jag till den här artikeln som handlade om; Är naturligt bäst? Jag tyckte att det var väldigt intressant att läsa så jag tänkte skriva ner vad jag kunde läsa om i artikeln.


Ekotrenden har dröjt kvar vid vårt yttre och naturnära hudvård har blivit ett fenomen att räkna med. Men vad är det som ligger bakom skönhetsföretagens fagra ord? Plaza Kvinna har gett sig in i en snårig djungel av mer eller mindre naturliga skönhetsprodukter och ställer den oundvikliga frågan: är naturligt alltid bäst?

Artikeln är skriven av Charlotta Jakobsson.

 

Ekologiskt. Biologiskt. Naturligt. Det finns många beskrivningar för hudvårdsprodukter som säger sig vara skonsammare mot miljön och bättre för vår hud och den pågående miljöhysterin har lett till att allt fler skönhetsföretag manar till köp genom att spela på trenden för det naturliga. Förutom att marknadsföra sina produkter med diverse välklingande ord i stil med "eko", "bio", "rent" och "naturellt" ser vi allt fler naturförknippade förpackningar och marknadsföringskampanjer där till exempel färger som grönt och blått och avbildade växter ska locka oss konsumenter att tro att vi investerar i naturlig skönhet. Men marknaden för naturlig kosmetika (alltså även till exempel cremer, inte bara makeup) och därmed marknadsföringen för densamma är ännu i stort sett oreglerad, och det är otroligt svårt att veta vad man egentligen får för pengarna. Hur stor del naturliga ingredienser behöver till exempel en creme ha för att få kallas naturlig? Vad innebär att en produkt är certifierad ekologisk eller miljömärkt? Och, den kanske allra största frågan av dem alla - är naturligt alltid bäst?

 

Det finns i dagsläget ingen officiell standard eller juridisk definition av vad som får kallas naturlig kosmetika. En relativt vedertagen förklaring är dock att det innefattar cremer och dylikt som enbart innehåller naturliga ingredienser. Endast mycket små mängder syntetiska ingredienser får användas, helst inga alls om det inte är absolut nödvändigt. Problemet är bara att ordet naturligt används om allt från dessa relativt "rena" naturliga produkter till produkter som består av en kombination av naturliga och syntetiska ingredienser. Eftersom naturliga ingredienser används traditionellt i kosmetika uppstår här ett dilemma; en produkt kan alltså innehålla endast en liten del naturliga ingredienser och ändå kallas naturlig, eftersom reglering på området helt saknas.

 

Ytterligare en faktor som måste räknas in är att marknaden för naturlig skönhet än så länge är relativt liten i Sverige. Vi lägger varje år cirka 155 euro (cirka 165o kronor) per person på kosmetik, och av det spenderas bara 1,5 procent på naturkosmetik. Tillväxtpotentialen är alltså enorm; vilket naturligtvis lockat skönhetsföretagen att rida på den naturliga vågen.

 

För att komplicera det hela ytterligare utger sig många produkter inte bara för att vara naturliga, utan även ekologiska. Då hänvisas man till hurvida råvarorna är ekologiskt certifierade (alltså om de odlas ekologiskt) men även här saknas reglering för hur stor eller liten del som måste vara ekologiska för att produkten ska få kallas ekologisk.

 

I avsaknad av en juridiskt bindande och/eller statligt kontrollerad märkning finns det sedan flera år ett stort antal frivilliga certifieringsorgan. Franska Ecocert är ett av de mest etablerade, liksom brittiska Soil Association, tyska BDHI och pan-europeiska NaTrue. Problemet är att det är stört omöjligt för konsumenterna att förstå exakt vad de olika certifieringarna egentligen innebär, samt vilka skillnaderna mellan dem är. En undersökning i Konsumentföreningen i Stockholms medlemspanel gjord under våren 2oo9 visade 7o procent av de tillfrågade inte kände igen någon av de fem ekologiska certifieringar som visades upp, och 9o procent av de tillfrågade hade ingen aning om vad de betydde. Ett klargörande kan komma att ske i framtiden; NaTrue och Cosmos (ett samarbete mellan Bioforum, BDHI, Icea, Soil Association, Ecocert och Cosmebio) bedriver två paralella projekt med att skapa en gemensam internationell standard för naturlig/ekologisk certifiering.


En nordisk märkning, som dock inte har något med hurvida en produkt är ekologisk eller naturlig att göra, är Svanen. På Svanen har man märkt en ökning av produkter som marknadsförs med naturliga argument, men det är fortfarande väldigt få skönhetsprodukter i Sverige som är Svanenmärkta. Därför har man startat ett upprop för att få fler företag att märka sina produkter och därmed uppnå de krav som ställs för Svanen-märkning. Krav, som ser helt annorlunda ut än för de naturliga/ekologiska certifieringar som finns, innebär att råvarorna kommer från ekologiska odlingar.

- På Svanen har vi vänt på det och tittar på slutprodukten istället för hur de enskilda ingredienserna är framtagna. Som miljömärkning tycker vi att det är viktigast att slutprodukten tillhör de skonsammare för både miljö och hälsa, och lägger ingen värdering i om ingredienserna är naturliga eller syntetiska. Bara för att det är naturligt behöver det inte vara bra, säger Anja Grundberg, pressansvarig på Svanen. Hon får medhåll av sin kollega Ulf Eriksson, produktansvarig.

- Av någon anledning tror folk att naturliga och ekologiska produkter självklart är bättre att ha på kroppen och spola ut i mängder i avloppet. Jag håller inte med - det finns bad guys och good guys inom båda lägen.

 

Och däri ligger det andra dilemmat. För även om vi lyckas navigera oss genom djungeln av certifieringar och lockande ord om naturliga produkter - är naturlighet ett självändamål i sig? Det tycks vara en vida spridd tro att naturliga produkter är skonsammare både för miljö och hud, och många tror också att naturliga ingredienser är mer verksamma, men så enkelt är det inte. Många av de ingredienser som oftast påstås vara skadliga som mineraloljor och parabener - är i allra högsta grad fortfarande under debatt. Vissa parabener har troligen en viss negativ inverkan på miljön, medan andra inte har några bevisat negativa effekter alls. Och att parabener skulle vara cancerogena är långt ifrån fastställt; parabener tillåts ju till exempel i mat, och forskning visar att de parabener vi får i oss genom maten har minst 3ooo gånger större påerkan på oss än de vi får i oss genom kosmetiska. Dessutom innehåller naturliga råvaror till skillnad från syntetiskt framställda diton aldrig exakt samma komposition; deras växter, tidpunkt för skörd, extraktionsprocess med mera. Syntetiskt framställda råvaror brukar däremot innehålla definierade halter av olika kemikalier, och därmed ha en jämnare kvalitet.

 

Vidare tror många att det som är naturligt är mer skonsamt och mindre allergiframkallande än det som är syntetiskt, men så är det inte. Tvärtom är många naturliga ingredienser än mer allergiska än de syntetiska, vilket också påpekas av Europarådets expertkommitté på kosmetiska produkter. Nu är det naturligtvis inte så att alla naturliga skönhetsprodukter är allergiframkallande, men det är viktigt att komma ihåg att det som är naturligt inte automatiskt är ofarligt, och tvärtom.

 

Med en skönhetsbransch som är så tekniskt utvecklat och kunder som ställer allt högre krav på produkternas verksamhet finns det ytterligare en dimension i diskussionen. Enligt Konsumentföreningen i Stockholms rapport Naturligt - värderingar eller vetande? En granskning av naturkosmetik i spåret av den görna vågen så finns det ingen forskning som tyder på att naturliga ingredienser är bättre än syntetiska ur hälsosynpunkt; men inte heller att de skulle ge en bättre kosmetisk- eller behandlingseffekt. Karin Whilney, hudterapeut på Art Clinic, är inne på samma linje.

- Det här är en fråga som diskuteras jättemycket, och det är en djungel att rådge en kund idag, Allt beror ju på vad man eftersträvar. Men vill man ha resultat när det gäller det yttre så blir det svårt med naturlig hudvård.

 

Slutligen kan man väl konstatera att det är absolut inget fel i att vilja använda skönhetsprodukter som är så skonsamma som möjligt både för oss och för huden - men att sanningen inte är så enkel som det är lätt att tro. Mer forskning, och kanske framförallt tydligare riktlinjer för märkning av produktern behövs för att bereda väg för större förståelse hos oss konsumenter om vad vi faktiskt köper och använder. Till dess är det bara att applicera samma försiktighetsteori på så kallad naturlig kosmetika som på alla andra skönhetsprodukter vi använder; köp det du vet är bra och fungerar på just din hud, och om du är osäker; konsultera en bra hudvårdsterapeut. Naturligt må vara bra på många sätt, men ibland är det tyvärr inte mer än ett lättköpt försäljningsargument...

 

* SVANEN- Nordisk miljömärkning som drivs utan vinstintresse på uppdrag av Nordiska miljörådet. Kontrollerar inte ingrediensernas naturlighet eller grad av ekologiskt innehåll, utan hur skonsam slutprodukten är för miljö och användare.

* KRAV- Svensk märkning för ekologiska produkter. Idag finns det inga Krav-märkta skönhetsprodukter.

* ECOCERT- Franskt certifieringsorgan för jordbruk, som nu också omfattar skönhetsprodukter. Har två nivåer av certifiering; naturligt och ekologiskt.

* SOIL ASSOCIATION- Brittisk certifieringsorganisation för jordbruk, som nu också omfattar skönhetsprodukter. Har bland de hårdaste kraven för certifiering. Ekologiskt innehåll anges i procentsats, dessutom krävs begränsande mängder av vissa ingredienser så som konserveringsmedel och vissa mineraler.

* NATRUE- En icke-vinstdrivade intresseorganisation för de ledande företagen inom naturkosmetik i Europa. Har tre nivåer av certifiering, naturligt med ekologiska ingredienser och ekologiskt.

* COSMOS- Ett samarbete mellan några av Europas största certifieringsorgan (Bioforum, BDIH, Icea, Soil Association, Ecocert och Cosmebio). Jobbar för att ta fram en internationell standard för naturlig/ekologisk märkning. Från och med 2o1o kan produkter Cosmos-märkas...

 

  

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Linda - 19 maj 2014 21:34


   Min absoluta drömväska ALLA kategorier    En Chanel-väska kommer jag definitivt äga en dag!  #Chanel #Chanelbag ...

Av Linda - 30 november 2013 22:30

Idag åkte jag in till stan då jag inte vart där på länge. Utbudet är mycket bättre inne i stan också, och nu innan Jul är det så mysigt att gå där inne med all julpyntning som är. Vill helst åka till stan minst en gång när jag är hemma i Göteborg. Ja...

Av Linda - 28 november 2013 22:30

Idag var det dags att åka hem till Göteborg igen, sista gången innan jul. Då jag är sjukskriven nu behöver jag komma bort lite, och då passar det jättebra att åka hem. Som vanligt har jag gått en sväng på Torget som jag brukar göra när jag kommit hit...

Av Linda - 11 oktober 2013 23:30

Om det blev lite shopping igår kan man ju säga att jag tog igen det idag - med råge!! Haha, det blev en del. Var inne i alla möjliga butiker idag där jag kollat runt. Dock så har inte nåt vart särskilt dyrt utan jag har kommit undan väldigt bra ändå....

Av Linda - 10 oktober 2013 22:45


Tidigare idag åkte jag hem till Göteborg så som vanligt gick jag ner till Torget nu på kvällen för att kika lite. Hann inte med så många butiker idag fast å andra sidan har jag ju hela helgen på mig. Däremot såg jag att Vero Moda hade 5o% på ALLT i h...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Maj 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards