Alla inlägg under februari 2010

Av Linda - 22 februari 2010 19:12

Nu när jag har läst ut SOLOs Januari nummer 2o1o, kom jag till den här artikeln som handlade om vi väljer kille efter vår pappa. Tyckte att det var intressant att läsa, så jag tänkte skriva ner lite vad jag kunde läsa i artikeln.


Du har hört det förut: Vi tjejer har pappakomplex och vill egentligen gifta oss med våra farsor. Lyckligtvis har vi inte stött på några pappa-dotter par, men ligger det inte något i påståendet i alla fall? Läskigt ofta verkar vi nämligen falla för de där grejerna vår pappa representerar...

Artikeln är skriven av Katarina Wendelin.

 

Handen upp om du någon gång tänt på en äldre kille. Om du ställer samma fråga som SOLO-redaktionen viftar minst fem ivriga tjejer och ropar ut namn på kända, äldre män, och några mindre kända ex därtill. Och visst, det är onekligen något hett med de grånade tinningarna, ibland behöver de inte ens vara grå utan bara så där lämpligt mogna. Diverse experter vill dock gärna dra en omedelbar parallell mellan unga tjejers förkärlek till världsvana män och ett faderskomplex. Vår fascination måste helt enkelt bero på pappor som inte varit där, pappor som slagit våra mammor eller så är vi bara förälskade i våra älskade fäder av varierande anledningar.

 

Det hela började förstås med Freud, snubben som gärna förklarade att det mesta vi tar oss för har med sex och förträngda känslor att göra. Inte vara båra toalettvanor är direkta resultat av barndomens påverkan, utan också av våra val du vet historien om killen som blev kär i sin mamma och tog livet av sin pappa, följdes ganska snart upp med teorin om att också tjejer egentligen åtrår sina pappor eftersom vi i barndomen förälskar oss i föräldern av motsatt kön.

 

Nu ryggar du tillbaka och uttrycker din avsky men är det verkligen så långsökt? Du som vuxit upp i ett hem med en närvarande och känslomässigt stabil pappa lär väl ändå påverkas av hans beteende, och det är ju otroligt bra! Klart du vill gifta dig, skaffa barn och bli gammal tillsammans med någon som liknar killen som gör din mamma, och dig, så lycklig. Att attraheras av någon som kan erbjuda dig samma trygghet som du associerar med din pappa är inget problem, snarare väljer du ett säkert kort och någon som kommer fortsätta behandla dig väl även i vuxen ålder.

- Inte bara din pappa påverkar dina framtida relationer utan också din mamma, dina syskon och dina släktingar, säger Elisabeth Punzi, legitimerad psykolog.

 

Hon menar att våra tidiga relationer påverkar vår syn på oss själva, andra människor och längre fram, även förhållanden till en partner. Men du påverkas i lika hög grad av din mamma som av din pappa, något vi inte tänker på eftersom vi är vana vid den här pappa-associationen. Tänk efter - hur lik din mamma är du? Vilka drag hos din kille påminner om din mammas personlighet? Kanske blir du överraskad.

 

I en undersökning gjord vid det engelska universitet Pécs kom man fram till att både män och kvinnor väljer partners som påminner om sina föäldrar. Om det här stämmer liknar du alltså din killes mamma medan din kille är en replika av din pappa. Det här är dock inget biologiskt val utan beror på vad du lärt dig, hur du associerar och hur du vuxit upp. Du med en frånvarande farsa, eller du som har dålig kontakt med din, väljer alltså inte en partner som påminner om honom.

 

Men vilka är då fördelarna med en kille som är din pappa upp i dagen rent utseendemässigt?

- Det finns bevis för att människor som vagt påminner om varandra till utseendet genetiskt och fertilt är mer kompatibla, säger Linda Boothroyd, psykolog vid universitetet i Durham i England.

 

Men vi har lyckligtvis vårt luktsinne till hjälp för att undvika att välja någon som vi faktiskt är släkt med. Du kommer sannolikt inte förälska dig i en okänd kusin alltså, eftersom din kropp hindrar dig från det med hjälp av smarta funktioner.

 

Men det här med att bli förälskad i en kopia av din pappa handlar såklart inte bara om personlighet eller utseende. Ibland är det faktiskt åldern som kan vara det avgörande, och det är när du faller för en äldre snubbe som folk i din omgivning börjar snacka: "Har hon ett faderskomplex? Letar hon efter kärlek hon inte kunde får på hemmaplan?"

Exemplen på tjejer som dejtat eller till och med gift sig med äldre män, är många. Är de här kvinnorna egentligen på jakt efter en pappaersättning?

- Att vissa kvinnor dras till ädre män kan vara ett uttryck för ett komplicerat förhållningssätt till makt eller kraftfullhet, något äldre män fortfarande ofta symboliserar, säger Elisabet Punzi.

- Givetvis tar vi under uppväxten in vissa karaktäristiska drag från våra föräldrar och de kan bli tydliga tecken som vi snabbt känner igen i en partner, Då förklarar vi det genom att vi söker vår pappa i de män vi möter, förklarar hon.

 

Men Elisabeth menar att det här är ytliga företeelser. Det som verkligen spelar roll när du förälskar dig är betydligt mer svårfångade saker, Att du skulle leta efter en ersättning är alltså inte något som gäller alla tjejer som dejtat äldre killar. Vad som däremot kan bli ett problem är när du låter din pappas åsikter och värderingar påverkar ditt vuxna liv. Jessica Simpsons pappa, tillika manager, Joe Simpson godkände enligt envisa rykten aldrig Jessicas ex-man, Nick Lachey.

 

Att frigöra dig från din pappa, och även din mamma, är nödvändigt för att du ska kunna fatta beslut på egen hand. Om inte kanske du alltid kommer jämföra din kille med din pappa eller söka hans bekräftelse, vilket aldrig kan leda till en positiv utveckling.

- De personer som varit viktiga för oss under vår uppväxt kommer alltid att påverka oss i någon mån, säger Elisabeth.

- För att kunna ha mogna, goda relationer är det samtidigt nödvändigt att utvecklas till en egen individ som fattar egena beslut på sina egna villkor.

 

Och när det gäller kärleksrelationer kan det vara bra om du funderar igenom varför du dras till de personer du brukar falla för och vad de ger dig, det kan säga dig någor väldigt viktigt om dig själv. Men så länge du är självständig och inte lever i ett psykiskt eller fysiskt jobbigt förhållande får du faktiskt dejta precis vem du vill; gammal, ung eller vara händig, precis som din pappa...

 

  

Av Linda - 22 februari 2010 08:08

Nu har jag suttit och kollat på Sverige-Finland och jag kan bara säga: JAAAAAA =)

FAN VAD HÄRLGIT SVERIGE!

Däremot kan Finland spela fan så mycket bättre, men jag tror att detta är lite av en läggmatch för dem!

Henke Lundqvist är den som har spelat riktigt jävla bra i matchen!

3-o till SVERIGE   

Av Linda - 21 februari 2010 22:34

  

 

   

    


Tog lite kort förut på solnedgången, tyckte att det var så himla vackert =)

Av Linda - 21 februari 2010 20:16

Jaaaa herregud, vad härligt med en ledig dag! Jag behövde verkligen detta idag. Att få sova ut, slippa stressa till jobbet, och framförallt vara ute och gå. Gårdagens powerwalk till och från jobbet kände jag i mina ben tidigare idag. Sömnen som jag fick inatt den var välbehövlig, kan jag lova er! Skön slapp söndag med andra ord!

Har inte gjort så många knop idag som sagt. Slappat framför datorn i teven i soffan under mitt duntäcke.

Ser fram emot morgondagens match klockan sex på morgonen - SVERIGE-FINLAND! Den matchen kan inte bli mer än spännande! Visst, jag håller självklart på Sverige, men skulle Finland vinna då blir jag lika glad för det   

Lugn dag med andra ord kan man säga..


Dock har jag vart ledsen idag - har gråtit lite. Tänkte på honom på den där festen för fem år sedan. Såg korten från den kvällen på OSS, och det gjorde ont i mig... Men den du var då det - den personen finns inte kvar idag - du är helt annorlunda nu, och har ett helt jävla annorlunda liv och utseende kan man lugnt påstå.

Så lite jobbigt har det vart idag, men det är ju så jävla mycket att tänka på just nu också. Kanske inte så konstigt att jag har gråtit heller plus att jag har fått den där roliga så kallade mensen. USCH, JÄVLA SKIT är det!

Aja, Ni får ha en bra kväll folks! Tjing tjong!

Av Linda - 21 februari 2010 17:54

  

Pinks senaste låt, helt jävla UNDERBAR!

I   it!

Av Linda - 21 februari 2010 15:10


Tårarna rinner när jag hör den här låten..

Jag tittade på kort på DIG, och på OSS, och då var det ju kört.

Så kär som jag var i dig har jag aldrig vart innan, och jag vet att det tar ett tag innan jag kan bli så jävla kär igen!

På den tiden var du: HET, SNYGG, SEXIG, SÖT och VACKER!

NU: Inget av ovanstående...

Av Linda - 21 februari 2010 14:30

 

Jag hörde nyss den här låten på teven!

Tycker att den är så himla skön! Jag tänker på Dawson´s Creek när jag hör den för det var där jag hörde den första gången!

Vad tycker du om låten?

Av Linda - 21 februari 2010 00:26

     

Johan Olsson och Marcus Hellner


Ja, HERREGUD vilket spännande Skiathlon-lopp =D

Det var verkligen en riktig jävla nagelbitare detta loppet!

När dem hade bytt från Klassisk till Fristil efter 15 kilometer ledde Johan Olsson till den sista backen med bara ungefär en kilometer kvar. Det var då Hellner kom, och visade hur jävla bra han är på att spurta! Och vilken spurt - han vann ju =)

Johan han gav inte upp, och slutade trea efter Tobias Angerer från Tyskland!

Jag säger bara: VILKET UNDERBART TEAMWORK NI VISADE KILLAR!

Hellner och Södergren höll undan klungan så att Olsson kunde få åka ostört i flera varv, till den sista backen förstås.

Jag säger bara: STORT GRATTIS TILL MARCUS HELLNER OCH JOHAN OLSSON =D

 

Jag biter inte på naglarna i vanliga fall, men det gjorde jag lite nu! Fy helvete vad spännande lopp - helt jävla UNDERBART!!

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards