Alla inlägg under januari 2010

Av Linda - 17 januari 2010 16:06

Nu när jag har läst ut Cosmopolitans December nummer 2oo9, kom jag till den här artikeln som handlade om hur man kan dagdrömma sig till framgång. Tänkte skriva ner lite vad jag kunde läsa i artikeln.


Att gå runt med huvudet bland molnen kan vara det mest kreativa du gör, enligt ny forskning. Så här förvandlar du dina dagdrömmar till en framgångsfaktor!

Artikeln är skriven av Camilla Björkman.

 

Framför datorn på jobbet, i telefonen med en kompis, i ICA-kön eller till och med när du har sex... Utan att du märker hur tankarna börjat att vandra iväg. Bruset omkring dig liksom tystnar och du förlorar dig i blicken i intet. Plötsligt är du någon helt annanstans. På en strand i Karibien, i en diskussion med din chef eller mitt i en het kyss med din pojkvän. Studier visar att vi dagdrömmer en fjärdedel (!) av vår vakna tid. Ändå är det ingenting som vi skryter med. Snarare tvärtom. Att drömma sig bort mitt på blanka dagen, ha huvudet i det blå och inte vara ständigt närvarande. Vad ineffektivt!

 

Men nu menar ny forskning raka motsatsen.: Det är när du dagdrömmer som du är som mest nyskapande.

Forskarna, från University och British Columbia i Kanada, har använt hjärnskannrar för att visa att fler delar i hjärnan är mer aktiva när vi dagdrömmer- Även de delar som kopplas samman med "avancerat tänkande" är högst aktiva.

- Dagdrömmande och kreativitet är sammankopplat, konstaterar även Ingegerd Carlsson, professor i psykologi vid Lunds universitet som har forskat inom just det här ämnet. När du dagdrömmer går hjärnan in i ett lugnare tillstånd. Då jämnas aktiviteten, mellan hjärnans olika delar ut och alla delar får en chans att samverka med varandra. Det skapar nya kopplingar, vilket leder till nya idéer.

 

Det är när hjärnan får lite lugn och ro som den kan producera som bäst - inte när den ligger under tidspress och har en miljon saker att tänka på.

- Idag blandar vi ihop kreativitet och produktivitet, säger Ingegerd Carlsson. Visst kan du vara effektiv under tidspress, men hur nyskapande blir du egentligen? Det som händer är att en del i hjärnan tar över och andra delar hämmas. När du dagdrömmer får alla delar av hjärnan vara med och skapa.

 

Dagdrömmar kan beskrivas som fantasier som inte har att göra med det du sysslar med just nu. Ofta märker du inte ens att du dagdrömmer. Du kan stå mitt i ett samtal med en person - och plötsligt är tankarna någon helt annanstans.

- Det är en utmärkt flyktmekanism, säger Orvar Löfgren, professor i etnologi vid Lunds universitet som tillsammans med Billy Ehn har skrivit boken När ingenting särsklit händer. Dagdrömmar hjälper oss att överleva den tråkiga vardagen. Utan dem skulle vi antagligen bli tokiga.

 

Han förklarar att dagdrömmar kommer i alla former. Det kan röra sig om praktiska tankar om vad du ska äta till middag eller hur du ska lösa en jobbfråga. Självklart finns det jobbiga dagdrömmar också (som att älta ett bråk med din pojkvän) men de som vi ofta refererar till när vi pratar om dagdrömmar är de fina. Och det är oftast sådana som följer med oss genom livet.

- Det är fantasier om det perfekta förhållandet, semestern eller familjen - helt enkelt om hur vi vill att livet ska vara, säger Orvar Löfgren. De kan vi slipa på år efter år och sjunka in i när vi känner för det.

 

Den mest självklara fördelen med att dagdrömma är just att hjärnan får en paus. Du reser iväg i tankarna - och kommer tillbaka med ny energi. Det blir som en vaken powernap. Så när du har tusen saker att göra kan du faktiskt tjäna på att dagdrömma lite, hur konstigt det än låter.

 

Har du inte tid att drömma - eller vet du inte hur du gör? Det finns massor av tillfällen då dina tankar redan flödar utan att du tänker på det: när du duschar, under en promenad eller när du väntar på bussen. Så istället för att ägna tiden på busshållplatsen åt att skriva ett SMS - njut av att bara låta tankarna flyta iväg.

- När vi intervjuade kvinnor i Cosmopolitans läsares ålder, visade det sig att morgonmakeupen var en viktig dagdrömsarena för många, säger Orvar Löfgren. Då hade man lugn och ro och man kunde dagdrömma om hur dagen skulle bli.

Vägen till och från jobbet är också utmärkt.

- Då sitter du sitlla, landskapet rör sig förbi dig och tankarna tillåts att vandra, säger Orvar Löfgren. Kanske lyssnar du på musik som förstärker drömmarna. Det blir en sorts omställningstid som är oerhört viktig.

 

Faktum är att när du sover ger du dig näring till din inre drömmare.

- Ny forskning visar att om hjärnan får drömma på natten främjar det fantasin och kreativiteten även på dagen, säger Ingegerd Carlsson. Så se till att få tillräckligt med sömn.

 

Men dina drömmar kan också innehålla ledtrådar till hur du vill leva ditt liv för att må som bäst. Evakarin Wallin förklarar det så här: Din hjärna har en medveten och en omedveten del.

- Den medvetna delen är rationell och ganska gränsad, säger hon. Den undermedvetna delen har däremot inga gränser. När du dagdrömmer släpper du på spärren och öppnar ditt omedvetna sinne. Du tillåts tänka, känna och längta helt fritt. Vågar du lyssna på de drömmarna kan du få tips på vad du behöver för att leva ditt liv fullt ut.

 

Träna därför på att hitta kärnan i dina drömmar. Nästa gång du sitter på bussen och låter tankarna flyta iväg, analysera efteråt. Vad handlade drömmen om? Är det en återkommande dröm? Vad kan du göra just då för att ta ett första steg mot din dröm?

- Dagdrömmar kommer vare sig du vill det eller inte, säger Orvar Löfgren. Men genom att bli mer medveten om dem kan du fundera på vad du kan använda dem till. Säg att du fantiserar om att vara med någon annan än din partner, eller om att flytta till Thailand i ett halvår. Kanske är det en signal på att det är något i ditt liv som du vill förändra och göra bättre.

Han tar fantasin om att träffa "drömprinsen" som ett klassiskt exempel.

- Den har kvinnor haft i flera decennier, säger han. Då var äktenskapet styrt och kvinnor fick inte välja sin man själva. Kvinnornas dagdrömmar om att hitta sin prins gjorde dem kreativa - vilket ledde till att de gjorde revolt.

Med andra ord: Nästa gång tankarna börjar vandra, låt dem göra det! Kanske är det det mest kreativa du gör på hela dagen...

 

  

  

ANNONS
Av Linda - 16 januari 2010 19:30

  


Detta är kvällens Outfit. Ber om ursäkt för en kass bild, men batterierna på kameran tog slut fick använda mobilen istället.


* Linne, TopShop.

* Kjol, Ginatricot, NY!

* Strumpbuxor, Åhléns.

ANNONS
Av Linda - 16 januari 2010 18:44

  

 

Klackarna i taket ikväll, och botten upp!

SKÅÅÅÅÅÅL TA MIG FAN!

Av Linda - 16 januari 2010 14:06

Jaaaa, jag bara känner så idag LÄGG ÄGG!


Vad sjukt dåligt jag har sovit denna natten - blir så jävla trött på skiten. Spelade ingen roll vilket håll jag låg på det dög inte någonstans! Vred och vände på mig femtioelvahundramiljoner gånger säkert. Jävligt sent la jag mig också, runt tre tror jag, men jag fastnade läsandes vid en blogg och klockan den rann iväg.. En granne duschade KLOCKAN TRE PÅ NATTEN! Jag som fan bara ville sova då hade jag i alla fall lagt mig i sängen. Höll på att bli galen ville bara skrika: STÄNG AV DUSCHJÄVELN IDIOT FAN! Jag har inte Pms eller så bara liiite :p Om någon undrar. Fan vad jag skriver massa dynga!

Har snackat med syrran i en timme det var trevligt =) Men ja, ibland så blir man bara så jävla irrterad på den minsta ungen, fy fan vilken bortskämd unge! Syskon är härliga, men de är fan pain in the ass samtidigt! Vad tycker Du? Jag är äldst också så det gör ju inte saken bättre heller.

Nä, jag ska gå till Willys och köpa en 7UP tänkte jag! Ha en bra lördag folks! Tjing tjong!

Av Linda - 15 januari 2010 23:26

  

  

 

Bjuder på bilder från mitt fredagsmys ikväll =)

Av Linda - 15 januari 2010 21:26

  

 

Jag måste säga att Agneta är en av mina favoriter i Let´s Dance i år =)

Tycker att hon är väldigt bra.

Hon och hennes partner dansade rumban väldigt hett idag tyckte jag!

Men jag gillar Mattias också.

Vem har Du som favorit i år?

 

  

Av Linda - 15 januari 2010 11:36

Idag jobbar jag en lite annorlunda tid än vanligt. Men jag ska inte klaga eller så - underbart skönt att slippa börja sju på morgonen =) När jag gick upp tio förut såg jag att solen sken och himlen var blå - HÄRLIGT!

Powerwalkade till jobbet gjorde jag också, och det är inte lika kallt ute längre vilket är underbart skönt! Fåglarna kvittrade och sjöng - härligt att höra!

Nä, nu måste jag jobba lite. Ni får ha en bra fredag så länge folks! Tjing tjong!


Update: bara för att jag skrev att solen sken så kommer de jävla molnen självklart! Kunde la vart fint väder hela dagen? Härligt var det att gå till och från jobbet i alla fall! Har powerwalkat 55 minuter sammanlagt idag! När jag slutade jobbet gick jag till PA:s skulle köpa Cosmopolitan, Godis, Smör och Skinka.

Nu sitter jag däckad i soffan, haha, men det var underbart att gå som sagt =) Tänkte äta Tacos idag det ska bli supergott. Väntar ett tag tills jag börjar är inte speciellt hungrig just nu..


  

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ LindaDelicious med Blogkeen
Följ LindaDelicious med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se