Direktlänk till inlägg 26 januari 2010

VARFÖR BLIR DU KÄR I MACHOKILLEN?

Av Linda - 26 januari 2010 12:34

Nu när jag har läst ut SOLOs December nummer 2oo9, kom jag till den här artikeln som handlade om varför man blir kär i machokillen. Ja, jag kände igen mig kan jag erkänna- Gör Du det? Tänkte skriva ner vad jag kunde läsa i artikeln.


Ute är den urbana, metrosexuella mannen - istället dammar vi av den traditionella karlakarln. Han är reserverad, svår att förstå och oemotståndligt sexig. Men vad är det egentligen som gör machomannen så irriterande attraktiv?

Artikeln är skriven av Emma Johansson.


Han spelar den slutna hjälten på bioduken. I teveserier är han mystisk och plågad. Machomannen har huvudrollen i både "Gladiator", "Batman" och "The Ugly Truth". Taylor Lautner fick träna så att han gick upp femton kilo i muskelstyrka inför "New moon" och filmen är full av hunkiga och välbyggda hunkar som agerar helt i enlighet med den gamla devisen "Män ska vara män". Machomannen är tillbaka! Och att han är populär bland tjejerna är ingen överdrift. För visst får snubbar som Russel Crowe, Patrick Dempsey, Christian Bale och Gerard Butler många kvinnliga hjärtan att slå snabbare? Kanske även ditt?

 

I litteraturen beskrivs machomannen som äventyrslysten, självständig och med ett grundmurat självförtroende, den egenskapen som verkligen definierar machomannen är hans oförmåga att prata känslor. Att machomannen sällan lättar på sitt hjärta håller psykologen Isa Gustin med om.

- Han har alla de egenskaper som vår kultur förknippar med manligt. Vad som uppfattas som macho kan dock variera mellan olika kulturer och grupper i samhället. Men typiska egenskaper kan vara att han är orädd, handlingskraftig och uttrycker känslor mycket sparsamt, säger hon.

Machomannen må attrahera oss, men han är inte alltid den optimala pojkvännen då han är både känslohämmad och bestämd.

- Att leva som yin och yang i harmoni är nog inte alltid så lätt om man är ihop med en machoman. Vid problem måste man kunna kompromissa, något som kan vara svårt för honom, säger Isa.

Vad hon menar är att samhället har bestämt att vissa egenskaper är maskulina. Att ge avkall på ett sådant karaktärsdrag skulle betyda att killen känner sig mindre manlig, därför blir det svårt för honom att agera ödmjukt och kompromissvilligt, vilket ju är en förutsättning för längre kärlekslycka.

 

Machomannen är inget nytt fenomen, hans nackdelar har analyserats många gånger i historien. Karlakarln har alltid haft attraktionskraft men hans popularitet har gått upp och ner genom åren. Under nittiotalet fick han konkurrens av sin motsats - den meterosexuella mannen. Honom lärde i känna på bred front genom det populära programmet "Fab 5" som gick ut på att fem homosexuella män hjälpte en heterosexuell att utveckla sin feminina sida.

 

Nu blåser det dock nya trendvindar och trots kompromissvårigheter och en omodern attityd är den genommanlige mannen tillbaka. Men varför måste mjukismannen med sitt välvårdade yttre, sin kultiverade litteratursmak och sina ofta politiskt korrekta åsikter, stiga åt sidan för mannen med skäggstubb, sängkammarblick och machoideal?

- Jag tror att många tjejer blir kära i machomän för att de har egenskaper som värderas högt i samhället. Män som tar för sig på machomanér blir premierade, och framgång är attraktivt i många kvinnors ögon, säger Isa Gustin.

 

En annan stor anledning till att vi trånar efter sterotypa killar kan var att samhället blir allt mer könsneutralt. Skillnaderna mellan typiskt kvinnligt minskar. Få rynkar på näsan när en man klär sig i rosa, använder hudcreme och foundation. I USA födde nyligen en man barn (mannen föddes som kvinna men har gjort ett könsbyte) och på hemmaplan utmanas normer bland annat genom att män uppmuntras amma sina barn.

- Jag kan tänka mig att man sexuellt tänder på någon som är väldigt olik sig själv. Det blir extra exotiskt och spännande, säger Isa.

 

Att "lika barn leka bäst" hör vi ofta. Men det verkar faktiskt som om vi allra helst vill leka med någon som är annorlunda än oss själva. Genom att välja machomannen förtydligas de traditionella könsrollerna.

- Anledningen till att många kvinnor faller för machomän är att de vill ha en partner som förstärker deras kvinnlighet. Kvinnor som gillar och känner sig trygga i att vara feminina faller alltså mest troligt för en machoman, förklarar Isa Gustin.

 

Vi behöver machomännen för att känna oss kvinnliga och machomännen behöver oss för att känna sig maskulina. För hur manlig skulle egentligen machomannen vara utan en kvinna att beskydda? I populärkulturens värld är han inte rädd för att få skit under naglarna och han försvarar sina nära och kära till sista blodsdroppen. Att han har starka beskyddarinstinkter går inte att ta miste på, och han tenderar att välja tjejer som verkar vilja bli beskyddade.

- Jag tror att machomän letar efter kvinnor som förstärker deras manlighet. De gillar kvinnor som är annorlunda mor hur de uppfattar sig själva, säger Isa som förklaring till machomannens kvinnoval.

 

Ja, låt oss konstatera att den gamla goda klyschan "olikheter attraherar" verkar vara förklaringen till varför vi blir kära i testosterondrypande machomän...

 

  

 
 
emmie viding

emmie viding

26 januari 2010 13:52

sv; ja jag vart nöjd med svaret. Åh, så sött hihi! ja verkligen hur skönt som helst. Att vakna utvilad är en av de bästa känslorna som finns! :)

http://emmieviding.blogg.se

 
emmie viding

emmie viding

26 januari 2010 14:11

sv; Tack! :) jo, men nu förstår jag skillnaden. uschdå, hoppas det går över efter att du vart ute. vi hörs ikväll kanske! Ha det fint :D

http://emmieviding.blogg.se

 
rebban

rebban

26 januari 2010 15:51

ahh okok hoppas det blir bättre snart .


Missa inte utlottningen av ett par skor på min blogg tävlingen avslutas ikväll. kram

http://rebbsann.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Linda - 19 maj 2014 21:34


   Min absoluta drömväska ALLA kategorier    En Chanel-väska kommer jag definitivt äga en dag!  #Chanel #Chanelbag ...

Av Linda - 30 november 2013 22:30

Idag åkte jag in till stan då jag inte vart där på länge. Utbudet är mycket bättre inne i stan också, och nu innan Jul är det så mysigt att gå där inne med all julpyntning som är. Vill helst åka till stan minst en gång när jag är hemma i Göteborg. Ja...

Av Linda - 28 november 2013 22:30

Idag var det dags att åka hem till Göteborg igen, sista gången innan jul. Då jag är sjukskriven nu behöver jag komma bort lite, och då passar det jättebra att åka hem. Som vanligt har jag gått en sväng på Torget som jag brukar göra när jag kommit hit...

Av Linda - 11 oktober 2013 23:30

Om det blev lite shopping igår kan man ju säga att jag tog igen det idag - med råge!! Haha, det blev en del. Var inne i alla möjliga butiker idag där jag kollat runt. Dock så har inte nåt vart särskilt dyrt utan jag har kommit undan väldigt bra ändå....

Av Linda - 10 oktober 2013 22:45


Tidigare idag åkte jag hem till Göteborg så som vanligt gick jag ner till Torget nu på kvällen för att kika lite. Hann inte med så många butiker idag fast å andra sidan har jag ju hela helgen på mig. Däremot såg jag att Vero Moda hade 5o% på ALLT i h...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards