Alla inlägg under oktober 2009

Av Linda - 1 oktober 2009 21:46

Nu när jag har läst ut Plaza Kvinnas Augusti nummer (2oo9), kom jag till den här artikeln som handlade om rockdöttrar som är stilikoner. Jag tyckte att det var intressant att läsa, så jag tänkte skriva ner lite vad jag kunde läsa i artikeln.


Med lika delar rock´n´roll från pappa rockstjärna som mode från mamma fashinoista dikterar de oo-talets snäva stilregler. Populärkulturexperten Karin Ström granskar fenomenet rockdöttrar. Vår tids nya stilbildare.

Artikeln är skriven av Karin Ström.

 

Efter en dipp under oo-talets första hälft har London åter blivit modets huvudstad, särsklit när det gäller innovativt gatumode med integritet och finess. Och mest stilbildande av alla är rockdöttrarna, Peaches och Pixie Geldof, Gavin Rossdales dotter Daisy Lowe. Ronnie Woods Leah och Simon Le Bons Amber Le Bon - tillsammans regerar, dikterar och influerar de Londons modescen som modeller, designers, stilikoner och festpinglor. Med en genuppsättning bestående av lika delar rock´n´roll från pappa rockstjärna och mode från mamma fashionista har de både den medfödda kaxighet som krävs för egnesinnig attityd och den modekänsla som behövs för att hamna rätt estetiskt. Men varför har rockdöttrarna kommit att dominera modescenen just nu?

 

Visst gjorde Jade Jagger och Liv Tylver avtryck i populärkulturen när de dök upp under 9o-talet, men aldrig att de kopierades och beundrades som Peaches & Co. Vad i vårt modeklimat gör rockdottern till den ultimata stilikonen?

- Jag tror det beror på supermodellens död - de nya modeller som kommer fram har inte samma stjärnstatus som Claudia Schiffer, Naomi Campbell och Kate Moss, säger Aftonbldets stylist och stjärnexpert Pernilla Ericson. Stilikonerna måste komma någon annanstans ifrån, och rockdöttrarna blir det naturliga valet. De har fötts in i en glamourös, oåtkomlig värld och varit omgivna av mytomspunna karaktärer sen barnsben. Deras efternamn ger dem tillgång till sammanhang de flesta bara kan drömma om, samtidigt som umgänget med allsöns rockstjärnor matat dem med stilintryck som självklart hjälper till som inspiration för att skapa en unik klädstil.

 

Rockdöttrarnas stilikonstatus är i hög grad ett brittiskt fenomen. Medan de amerikanska motsvarigheterna Kelly Osbourne och Nicole Richie tar hjälp av stylister för att skapa sin stil, Kimberly Stewart skapar rubriker för bröstimplantat och Stones-legenden Keith Richards döttrar Theodora och Alexandra Richards mest modellar andras kläder utan vidare påverkan på resten av modevärlden, sätter det brittiska gänget trender, tar risker och är kreativa. Peaches designar sedan i höstas för kreddiga London-märket PPQ, och Daisy Lowe ser till att modella för klädskapare där hon får utlopp för sin passion för musik och konst . Båda rockdöttrarna gör musik på var sitt håll och extraknäcket dom DJ:s Leah Wood har även hon en musikkarriär utöver modellandet, medan 19-åriga Pixie är för ung för att ha åstadkommit så mycket än - men kanske är den som fått mest uppmärksamhet som stilikon.

- Orsaken till att rockdöttrarnas stilikonstatus är ett primärt brittiskt fenomen tror jag är att USA:s modescen är så präglad av förutsägbara Hollywood-outfits á la Rachel Zoe, smaklöst och Paris Hilton-fluff och bröstoperationer, säger Pernilla Ericson. Engelska tjejer är fula men har grymt bra klädsmak! Det finns en brittisk kaxighet och tuffhet som behövs för att bli en äkta stilikon. Låter man en stylist välja sina kläder faller det redan där. Under Nicole Richies stylade yta ser man en tjej som egentligen vill ha turkosa mjukisbyxor, magkort t-shirt och rosa extensions - det går liksom inte att dölja.

 

Rockdöttrarna har automatiskt tillträde till en svårintränglig exklusiv värld, men med i paketet kommer också en stor press. Det kan knappast vara avundsvärt att växa upp med en mamma vars skönhet de aldrig riktigt kan mäta sig med - de flesta rockstjärnor är ju trots allt inte riktigt lika fagra som sina partners, och avkomman hamnar nogonstans mitt emellan - eller i skuggan av en legendarisk talang som de gör sitt bästa för att karva ut sin egen nisch kring.

- Som dotter till en rockstjärna finns det två vägar att gå - antingen avsäger man sig allt vad kändisliv och exhibitionism heter, som till exempel Aimee Osbourne eller Fifi Trixibelle Geldof, den äldsta storasystern, säger Pernilla Ericson. Eller så måste man lägga ner all sin energi på att skapa en egen identiet, så att man inte hamnar i skuggan av sina föräldrar. Om ens farsa äter fladdermöss på scenen krävs det ganska mycket för att skapa uppmärksamhet på egna villkor.

 

Rockdöttrarna är alla unga, och nepotismbelackarna till trots, en dag kanske vi slutar prata om dem som barn till stjärnor utan uppmärksammar dem för deras egna bedrifter. Vilken nisch de än väljer att slå sig in på kan vi räkna med att de kommer att fortsätta influera oss på vägen dit. Som levande exempel på musikens ständiga kärleksaffär med modet utgör de en mash-up av det bästa av två världar - vem kan motstå att inspireras av det?...

 

  

  

Av Linda - 1 oktober 2009 12:12

Herregud, vad tiden går fort! Idag är det redan oktober, fy faaaaaan.. Visst hösten har ju sina fördelar med alla färgerna, MEN jag älskar sommaren och värmen.

Idag är det riktigt höst väder ute också, blåst, lite lätt dimma och regn, regn.. Tänkte äta Kroketter, Schnitzel, Béarnaisesås och Sallad idag, lite lyxigt denna första oktober.. 
Vi får la se vad som händer idag, borde städa och fixa lite här hemma. Blir inget jobb idag i alla fall.

Ni får ha en bra torsdag folks! Tjing tjong!


UPDATE: himlen sprack upp och det slutade regna, solen kom fram istället :) så efter tre cyklade jag ner till Statoil för att pumpa mina däck, det behövdes verkligen! Sen cyklade jag halva Hälsoslingan, blev en tur på 2o minuter.


Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards