Direktlänk till inlägg 5 februari 2009

GÖR DET SJÄLV

Av Linda - 5 februari 2009 11:20

Igår när jag läste ut Plaza Kvinnas Januari nummer 2oo9, jag fastnade för en liten artikel som just heter Gör det själv. Jag tänkte skriva om de olika tipsen och så innan man sätter igång. Själv är jag inte alls händig, jag kan inte sy över huvud taget, men Ni kanske kan?


I finanskrisens tecken fixar ekosmarta fashionistor vårens trender själv. Plaza Kvinna visar dig hur du kommer igång.

Artikeln är skriven av Charlotta Jakobsson. 

 

När Gossip Girls Jenny Humphrey får utegångsförbud ägnar hon tiden åt att sy egna varianter av dyra klänningar hon annars inte har råd med.

Att sy, eller göra om egna plagg är inte bara miljövänligt och snällt mot din plånbok. Det garanterar dessutom att du får ett plagg eller en accessoar som ingen annan har. I teorin är det bara kreativiteten som sätter gränserna, men när skaparlusten är större än hantverkskunskapen är det lätt att bli frustrerad och ge upp. Men misströsta inte! Förutom tid och tålamod, som alltid är nödvändiga ingredienser när man ska lära sig något nytt, har vi knepen som gör dig till do-it-yourself-mästare på nolltid.


KOM IGÅNG

* Lär dig hur du trär din maskin ordentligt. Nio av tio problem kommer av att maskinen är dåligt trädd.

* Allra enklast är att göra om något du redan har, som attt byta ut knapparna på en jacka eller skjorta, eller att sy om passformen på ett gammalt plagg. Nåla på dig själv och sy sedan efter nålarna.

* Ett smart tips är att kopiera passformen från ett plagg du har och älskar. Försök rita av konturerna på ett mönsterpapper och klipp sedan ut i tyg. Prova dig fram.

 

TÄNK PÅ

* Många tror att t-shirtar är det lättaste man kan sy, men jerseymaterial är väldigt svårt att få bra på din vanliga hushållsmaskin. Om du är intresserad av att kunna sy t-shirts och andra plagg i jerseymaterial, investera i en overlock-maskin.

* Att köpa mönster á la Vogue och sy efter är svårare än man tror. Många så kallade grundmönster har en ganska boxig passform som ligger långt ifrån vad som är trendigt idag, och att rita om dem kräver ganska goda kunskaper i mönsterkonstruktion. Då är det lättare att kopiera ett plagg du redan har.

* Allt som har ett foder är överkurs. Vänta med sådana plagg tills du verkligen behärskar andra, enklare saker.


INSPIRERAS

* Det ligger oftast otroligt mycket arbete bakom en disigners kreationer, och att plagiera rakt av är inte okej. Men du kan alltid inspireras av stilar och detaljer, eller titta på plagg i din garderob för att se hur man kan lösa sömnadstekniska problem. Att bläddra i modetidningar och tänka över hur man kan göra en look man gillar på sitt eget sätt kan också vara bra inspiration.

* Framförallt: roa dig och pröva dig fram. Att ha kul och våga vara lite vild med materialen är den bästa källan till roliga idéer!...

 

  

  

 
 
Emelie

Emelie

5 februari 2009 14:25

Nej det har du faktiskt rätt i..
Men den ska vara helt klar på måndag och min röst låter inte alls som den ska fast jag inte har ont i halsen längre.
Min slarviga lärare kommer nog inte bli så glad :P

http://fimpen.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Linda - 19 maj 2014 21:34


   Min absoluta drömväska ALLA kategorier    En Chanel-väska kommer jag definitivt äga en dag!  #Chanel #Chanelbag ...

Av Linda - 30 november 2013 22:30

Idag åkte jag in till stan då jag inte vart där på länge. Utbudet är mycket bättre inne i stan också, och nu innan Jul är det så mysigt att gå där inne med all julpyntning som är. Vill helst åka till stan minst en gång när jag är hemma i Göteborg. Ja...

Av Linda - 28 november 2013 22:30

Idag var det dags att åka hem till Göteborg igen, sista gången innan jul. Då jag är sjukskriven nu behöver jag komma bort lite, och då passar det jättebra att åka hem. Som vanligt har jag gått en sväng på Torget som jag brukar göra när jag kommit hit...

Av Linda - 11 oktober 2013 23:30

Om det blev lite shopping igår kan man ju säga att jag tog igen det idag - med råge!! Haha, det blev en del. Var inne i alla möjliga butiker idag där jag kollat runt. Dock så har inte nåt vart särskilt dyrt utan jag har kommit undan väldigt bra ändå....

Av Linda - 10 oktober 2013 22:45


Tidigare idag åkte jag hem till Göteborg så som vanligt gick jag ner till Torget nu på kvällen för att kika lite. Hann inte med så många butiker idag fast å andra sidan har jag ju hela helgen på mig. Däremot såg jag att Vero Moda hade 5o% på ALLT i h...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards