Direktlänk till inlägg 28 december 2008

INGEN PANIK TJEJEN!

Av Linda - 28 december 2008 16:56

När jag satt och läste igenom Cosmopolitans December nummer 2oo8, fastnade jag för just den här artikeln: Ingen panik tjejen! Jag tror att en del kommer att känna igen sig. Själv blev jag nog drabbad av en "lätt" panikångestattack i somras, då jag fick svårt att andas, och fick en klump över bröstet, men jag kan inte minnas att det stack i fingrarna och tårna till exempel. Så jag tror att det var en "lätt" variant. Jag kommer att plocka ut lite vad som stod i artikeln och skriva ner det.


En panikångestattack kan kännas som att döden knackar på. Men det finns sätt att vinna över panikångesten. Artikeln är skriven av Camilla Björkman.


Idag lider mer än två procent av Sveriges befolkning av panikångest, eller paniksyndrom som det också kallas. Ännu fler får tillfälliga attacker då och då.

Panikångest kan förklaras som en urgammal överlevnadsinstinkt. Kroppen och psyket märker att du på något sätt är i fara och de reagerar med att slå på alla trummor de kan för att varna dig; hjärtat bultar, pupillerna vidgas och du får tunnelseende. Blodet koncentreras till de stora muskelgrupperna i armarna och benen och det sticker i fingrarna och tårna. En del får svårt att andas, känner ett tryck över bröstet och yrsel.


Maria Farm som är psykolog med inriktning på kognitiv beteendeterapi och aktuell med boken KBT-akuten säger att; larmsystemet finns där för att du snabbt ska reagera på en farlig situation. 

"Men idag har du inte något externa tydligt hot att peka på som orsak". "Faran idag kan vara stress, en jobbig chef, mycket i skolan, en tung relation eller att du ständigt är tillgänglig - saker som du känner hotar din psykiska hälsa och ditt välmående", säger Maria Farm.


Jessica Almenäs, 32, programledare och känd från bland annat Let´s dance och Nyhetsmorgon, är en av flera svenska kändisar som har drabbats av panikångest.

"Första gången jag fick en attack hade jag precis gjort en teve sändning och satt i ett möte", berättar hon. "Plötsligt högg det till i bröstet, jag fick jätteont och fick svårt att andas. Det spred sig ut i armarna och upp i nacken och jag blev alldeles yr och svettig. Jag tänkte direkt att nu har jag fått en hjärtattack". 

En läkare kunde konstatera att det inte var något fel på Jessicas hjärta. Hon skickades hem med diagnosen panikångest och med uppmaningen att vila.

"När jag väl fick vara ledig var jag helt slut. Kroppen bara dog. Jag sov och sov, orkade ingenting", berättar Jessica. 


"Attackerna är inte farliga och de har alltid ett slut, även om det inte känns så när de slår till", säger Maria Farm. "Men samtidigt, se dem som ett psykologiskt varningstecken. De är ett larm där din kropp säger att något inte är som det ska"...


 
 
Linda

Linda

28 december 2008 17:33

Har känt så flera gånger. Usch

http://www.thelifeoflinda.bloggagratis.se

 
jempa

jempa

28 december 2008 20:11

Tacktack :) Hade tur att dom fanns kvar i min storlek! Brukar aldrig vara så :)

http://www.jempas.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Linda - 19 maj 2014 21:34


   Min absoluta drömväska ALLA kategorier    En Chanel-väska kommer jag definitivt äga en dag!  #Chanel #Chanelbag ...

Av Linda - 30 november 2013 22:30

Idag åkte jag in till stan då jag inte vart där på länge. Utbudet är mycket bättre inne i stan också, och nu innan Jul är det så mysigt att gå där inne med all julpyntning som är. Vill helst åka till stan minst en gång när jag är hemma i Göteborg. Ja...

Av Linda - 28 november 2013 22:30

Idag var det dags att åka hem till Göteborg igen, sista gången innan jul. Då jag är sjukskriven nu behöver jag komma bort lite, och då passar det jättebra att åka hem. Som vanligt har jag gått en sväng på Torget som jag brukar göra när jag kommit hit...

Av Linda - 11 oktober 2013 23:30

Om det blev lite shopping igår kan man ju säga att jag tog igen det idag - med råge!! Haha, det blev en del. Var inne i alla möjliga butiker idag där jag kollat runt. Dock så har inte nåt vart särskilt dyrt utan jag har kommit undan väldigt bra ändå....

Av Linda - 10 oktober 2013 22:45


Tidigare idag åkte jag hem till Göteborg så som vanligt gick jag ner till Torget nu på kvällen för att kika lite. Hann inte med så många butiker idag fast å andra sidan har jag ju hela helgen på mig. Däremot såg jag att Vero Moda hade 5o% på ALLT i h...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< December 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards